Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Valašské muzeum v přírodě - skanzen

20.05.2017 Rožnov pod Radhoštěm

od 9:00 do 17:00 hod.Vážení a milí návštěvníci,  srdečně vás zveme na sobotní májovou procházku Valašskou dědinou, kde pro vás máme připravený již tradiční jarní program Velký redyk.Nejen na Valašsku se vždy s napětím očekával příchod jara. Všichni se připravovali na vyhánění stád na zelenající se horské pastviny. Před samotným výstupem na hory se musela připravit salaš a opravit košáry. V…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Valašská dědina
Oblast
Střední Morava
Kraj
Zlínský kraj
Okres
Vsetín
Obec
Rožnov pod Radhoštěm

Fotogalerie k článku

od 9:00 do 17:00 hod.

Vážení a milí návštěvníci,  
srdečně vás zveme na sobotní májovou procházku Valašskou dědinou, kde pro vás máme připravený již tradiční jarní program Velký redyk.

Nejen na Valašsku se vždy s napětím očekával příchod jara. Všichni se připravovali na vyhánění stád na zelenající se horské pastviny. Před samotným výstupem na hory se musela připravit salaš a opravit košáry. V nížinách se hlásilo místní obyvatelstvo, které chtělo svěřit své ovce pastevcům – tzv. míšaníci. Ti si své ovce označovali různým způsobem - zářezy v uších či provlékáním značek, které si musel bača dobře zapamatovat. Valašské míšaní s redykáním ovcí  je v lidovém prostředí spojováno zejména s pohyblivými svatodušními svátky - Letnicemi a letos nám vychází hned na 4. června. (Letnice se slaví padesátý den po Velikonocích a 10 dnů po svátku Nanebevstoupení Páně. Týden po Letnicích se v neděli slaví slavnost Nejsvětější Trojice a poté ve čtvrtek svátek Božího Těla.) Valašský dobytek se tak na pastvu vyháněl většinou v průběhu května, někdy se však redykal už okolo svátku sv. Jiří. Košárováním  strávil dobytek převážnou část léta a na svá zimoviště se vracíval v den sv. Vendelína či na sv. Václava. Jak takový "velký redyk" vypadá a jaké tradice a obyčeje ho doprovází, můžete na našem programu sami uvidět a uslyšet.

Při své procházce po stráni nahlédnete do chalup, kde můžete přihlížet a vyzkoušet dříve běžné činnosti,  které se dnes již povětšinou z našich životů vytratily, jako např. stloukání másla, odstřeďování mléka, tlačení tvarohu či pečení tzv. šrotových pagáčů. Uvidíte hospodáře, jak naklepává kosu, vyplétá plot z proutí a vyrábí provazy, a také hospodyni, která bělí prádlo na louce a která vás seznámí s okolními rostlinami.  Na podsíňku pak potkáte šikovné řemeslníky, např. výrobce zvonců, košů, dřevěných nádob a náčiní.

Ovce Valašky musí shodit hustou a těžkou zimní vlnu. Na stánisku z Rákošového bude k vidění stříž ovcí a celý proces zpracování ovčí vlny až po výrobu tzv. ubíraných punčoch metodou zvanou plstění.Zejména děti potěší kování koní v kovárně a mláďata různých plemen oveček. Ke koupi zde také budou domácí produkty a výrobky.

Zážitkem vždy bývá samotný výhon ovcí – redyk, doprovázený představením folklorního seskupení – GRÚNIK z Ostravice, které se nám představí pásmem pasteveckých písní a doplní tak atmosféru celého dne. Ukážeme si také výrobu sýra a odborníci z rožnovské zemědělské školy provedou bonitaci ovcí. Neméně lákavou podívanou bývá práce pasteveckých psů s leckdy tvrdohlavým stádem ovcí Valašek.

V máji sice nemá pastýřovi oschnout hůl, ale my si velmi přejeme, aby tento den byl bez deště. Přijďte se podívat,  k podívání toho bude jistě dost a dost...

Program dne:

    9.00 – otevření areálu

    cca 10.30 – 11.15 - 1.výhon ovcí, v návaznosti vystoupení folklorního seskupení "GRÚNIK", ukázky výroby sýra, bonitace ovcí,  práce s pasteveckými psy

    cca 14.00 – 14.45 - 2.výhon ovcí, program. viz výše

    17.00 – závěr akce

V průběhu dne oživené chalupy, ukázky tradiční rukodělné výroby, ochutnávky tradičních valašských pokrmů, jarní práce, drobný prodej domácích produktů a další.

Upozornění:  čas výhonu ovcí se může mírně lišit, případná změna bude avizována.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

01.06.2024 - 01.06.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

14.06.2024 - 14.06.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

12.07.2024 - 12.07.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

26.07.2024 - 26.07.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete