Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vodní tvrz Jeseník - expozice čarodějnických procesů v Jeseníku

01.04.2019 - 31.12.2019 Jeseník

Navštivte novou stálou expozici ve Vlastivědném muzeu Jesenicka ve Vodní tvrzi v Jeseníku. Expozice je věnovaná čarodějnickým procesům na Jesenicku v 17. století.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Stálá expozice v nově zrekonstruovaných prostorách sklepení Vodní tvrze v Jeseníku představuje historii rozsáhlého honu na čarodějnice, ke kterému došlo v jesenickém regionu v letech 1622-1695. V 17. století se Jesenicko na dlouhá desetiletí stalo centrem nelítostného honu na čarodějnice. Víra v pomocníky ďábla, kteří zaprodali své duše, přerostla v davovou hysterii a začalo pronásledování nevinných lidí obviněných z čarodějnictví, hrdelního zločinu. Vrchnost měla z procesů velké zisky. Celkový počet odsouzených v tehdejším nisském knížectví vystoupil na 250 osob, což řadí jesenický region na první místo v celém Slezsku. Svým rozsahem a brutalitou nemají ve střední Evropě obdoby.

Poprvé v historii muzea budou návštěvníci provedeni expozicí pomocí audioprůvodce, který umožní prezentovat zpracované téma ve čtyřech jazykových mutacích - češtině, angličtině, němčině a polštině. Součástí nákladného technického vybavení expozice je FogScreenTM - speciální zařízení, díky němuž bude moci divák shlédnout filmové zpracování prvního čarodějnického případu na Jesenicku s Barborou Schmiedovou, promítané nikoli na plátno, nýbrž do suché mlhy. Vlastivědné muzeum Jesenicka je tak prvním muzeem v České republice, které toto speciální promítací zařízení ve svých prostorách trvale používá. Nejdůležitějším listinám byly vytvořeny ručně psané repliky, díky nimž se každý návštěvník seznámí s autentickými doklady a svědky tohoto tragického období. Trojrozměrné předměty zde zastupují repliky mučících nástrojů.

Vstup je nutný si rezervovat, prohlídka trvá 45 minut ve skupinách po 12 lidech. K dispozici je i studijní místo s digitalizovaným archivním materiálem.

Otevírací doba                                                                                   

Březen - Červen
úterý - neděle 09:00 - 17:00
Červenec - Srpen
pondělí - neděle 09:00 - 17:00
Září - Prosinec
úterý - neděle 09:00 - 17:00

Vstupné

Cena: 70 Kč

Snížená cena: 35 Kč

Poznámka:

Dětem do 12 let vstup nedoporučujeme.

Tento projekt byl spolufinancován Evropskou Unií- Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007-2013.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete