Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výlet do pravěku - Praha

18.11.2021 - 31.12.2021 Botanická zahrada v Troji

Trojská botanická zahrada získala cykasy, které patří k nejvzácnějším na světě. Nové exponáty těchto pravěkých rostlin doplňují rozsáhlou sbírku a uzavírají Jedovatou sezónu.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Trojská 800/196, Praha 7 - 17100
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
web
www.botanicka.cz

Fotogalerie k článku

Do Botanické zahrady hl. m. Prahy tento týden doputovaly vzácné cykasy, které významně obohacují místní rozsáhlou sbírku těchto nádherných a populárních rostlin. Nové exempláře pocházejí od německého pěstitele Petera Wisbara, se kterým zahrada dlouhodobě spolupracuje a získává od něho mnohé cenné výpěstky. Nejvýznamnějším přírůstkem jsou druhy afrického rodu Encephalartos. Sbírka cykasů botanické zahrady v Troji čítá přes 130 druhů a patří mezi nejrozsáhlejší kolekce v České republice. Všechny druhy cykasů jsou jedovaté a jejich zástupci byli součástí výstavy jedovatých cykasů a sukulentů v rámci tematického projektu trojské zahrady Jedovatá sezóna.

"Sbírka cykasů naší botanické zahrady je skutečně velmi významná. Na světě je popsáno přes 300 druhů těchto zajímavých rostlin. V naší kolekci máme zhruba třetinu zástupců, tedy přes 130 druhů cykasů. Díky vzájemné spolupráci s botanickými zahradami a pěstiteli, se kterými kromě zkušeností sdílíme i semena, případně mladé rostliny, se nám stále daří naši sbírku rozšiřovat. Nyní přibyly velmi vzácné druhy, které prozatím chyběly. Cykasy jsou pamětníci doby dinosaurů, a tak u nás návštěvníky, kromě botanické cesty kolem světa, čeká i putování časem," říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Vzácné druhy z Afriky v Praze

Mnoho cykasů je v přírodě výrazně ohroženo vyhubením. Mezi velmi vzácné druhy patří africké cykasy rodu Encephalartos. Tyto rostliny se v přírodě vyskytují ve velmi malých počtech, v kultuře naštěstí funguje množení. "Přímo v Africe vznikají semenné sady pro některé druhy. Díky tomuto způsobu množení se nám podařilo získat rostliny Encephalartos dolomiticus, Encephalartos inopinus a Encephalartos cupidus. Poslední z nich má jméno vystihující jeho půvab, cupidus znamená ‚toužebný‘. Trochu to vyjadřuje i zájem, jaký o tyto rostliny je. V přírodě zbývá přibližně 400 jedinců na nevelkém území v Jihoafrické republice. Ze stejné oblasti jsou i další zmiňované druhy, přičemž u Encephalartos inopinus již v přírodě zbývá pouhých 81 exemplářů," popisuje Vlastik Rybka, náměstek pro odbornou činnost v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Z dalších získaných druhů stojí za zmínku mexický druh Dioon stevensonii, popsaný až v roce 2008, a několik australských druhů z rodu Macrozamia s působivými úzkými sivými listy.

Záchrana ohrožených druhů v botanických zahradách

Mnoho druhů cykasů je v přírodě na hranici přežití, a to i kvůli své mimořádné kráse a zajímavosti. Botanické zahrady v tomto ohledu plní svou úlohu v záchraně genofondu a udržují kolekce těchto pozoruhodných rostlin. Důležitou kapitolou je množení. Jde o náročný úkol. Cykasy jsou dvoudomé, takže je nutné mít jedince obou pohlaví nebo si vyžádat pyl od některých významných center, kde mají rozsáhlé cykasové sbírky. I samotné opylení je docela pracné, jednak z důvodu správného načasování, ale i kvůli manipulaci s pylem. Je nutné jej dostat na správné místo, tj. přímo na vajíčka těchto nahosemenných rostlin. Další nelehký úkol znamená dopěstování cykasových rostlin do dospělosti. "Význam sbírky naší zahrady podtrhuje fakt, že zástupci osmi z deseti existujících cykasových rodů u nás již vytvořili šištici. Množíme však zatím jen druhy z rodu Zamia. Celkově pěstujeme 132 druhů cykasů a 22 z nich  je označeno v mezinárodním červeném seznamu ohrožených druhů jako kriticky ohrožený a 32 je v druhé nejvyšší kategorii, tedy ohrožený," doplňuje Vlastik Rybka.

Krásné, ale jedovaté 

Všechny cykasy a všechny jejich části jsou jedovaté. Obsahují hned několik typů toxinů a otrava cykasy může být smrtelná. Nebezpečné je zejména přímé pojídání rostlin, hlavně vnitřku semen po "vypeckování". Jed může způsobit selhání jater a ledvin, případně některá neurologická onemocnění. Přesto cykasy byly a stále jsou zdrojem potravy pro domorodce, kteří připravují placky ze škrobovitého středu kmene, případně semen. V Africe a v Japonsku se praktikuje i kvašení pro výrobu alkoholických nápojů. S rostlinnými jedy seznamovaly v letošním roce návštěvníky botanické zahrady v Troji výstavy a akce v rámci celoročního tematického projektu Jedovatá sezóna. V letních měsících probíhala expozice Co Maryša ještě neznala aneb Jedovaté sukulenty a cykasy. Cílem projektu bylo vzdělávání v této oblasti, aby laická veřejnost rozeznávala jedovaté rostliny a nezaměňovala je s jinými druhy, a tím se vyvarovala nebezpečí otrav. Návštěvníci se mohli seznámit s jedovatými rostlinami nejen našich zahrad a tuzemské i exotické přírody, ale též interiérů budov, dokonce i našich domácností.

Do pravěku ve skleníku Fata Morgana 

Cykasy ze sbírek trojské botanické zahrady najdou návštěvníci ve všech částech tropického skleníku Fata Morgana. V polopoušti je k vidění sivý Encephalartos horridus s výraznými pichlavými listy, který je v češtině uváděn jako píchoš hrozný. V tropické zóně lze v nové epifytní oblasti u jezírka nalézt jediný epifytně rostoucí cykas Zamia pseudoparasitica. Na skále se přes svou značnou velikost ukrývají Dioon mejiae a Ceratozamia latifolia. V části expozice, která prezentuje flóru Vietnamu, je umístěn například velmi vzácný druh Cycas aculeata a dále Cycas micholitzii a Cycas debaoensis, které ale na první pohled jako cykasy nevypadají. Skleník ukrývá i velmi vzácný Cycas wadei z malého filipínského ostrova Culion. V horské části expozice návštěvníci najdou menší druh Ceratozamia mexicana

Zážitek v podobě cesty do pravěku můžete darovat svým blízkým pod stromeček. Botanická zahrada hl. m. Prahy připravila pro své fanoušky řadu originálních dárků a zážitků v podobě vstupenky do botanické zahrady nebo poukazu na návštěvu vinného sklepa na vinici sv. Kláry. V nabídce nechybí pozornosti, jako je kvalitní víno z místní produkce, knihy, stolní hry a další drobnosti, které potěší (nejen) příznivce rostlin a přírody vůbec. Pro milovníky vína je možné pořídit rovnou celý vánoční balíček. Dárky mohou zájemci objednat prostřednictvím e-shopu, který je novinkou letošního roku, a nechat si zaslat na svou adresu nebo vyzvednout při návštěvě botanické zahrady, případně některé zakoupit přímo ve stánku se suvenýry v areálu.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na
www.botanicka.cz

Další akce v okolí

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete