Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava Dagmar Filípková: Pouť krkonošská a jiné krajiny 2024 - Litoměřice

23.02.2024 - 26.05.2024 Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích představuje tvorbu současné art brut umělkyně Dagmar Filípkové (nar. 1960), která poutá umělecké publikum nejen svou přirozenou schopností pracovat s barvami, ale také výjimečnou, energickou osobností a inspirativním přístupem k životu. Výstava nazvaná Dagmar Filípková: Pouť krkonošská a jiné krajiny bude přístupná v hlavní výstavní budově Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích (Michalská 29/7, Litoměřice) od 23. února až do 26. května 2024. Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 22. února.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Michalská 29/7
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Litoměřice
Obec
Litoměřice
webové stránky
http://www.galerie-ltm.cz

Fotogalerie k článku

Dáša Filípková je výtvarnice z pražského Ateliéru radostné tvorby, kreativního útočiště A.R.T. pro umělce s mentálním handicapem a duševním onemocněním, jejichž tvorba bývá označována jako art brut. Lidská bytost, od narození trochu jiné dítě, kterému ve věku vstupu do základní školy hrozil místo vzdělávání úděl celoživotní ústavní péče. A dnes? Renesanční osobnost – dáma v lepších letech, která hraje divadlo, píše deníky, podle kterých vznikají divadelní představení, okouzluje okolí svým zdravým úsudkem, jemnými bonmoty, živelnou energií, a navíc maluje … Malířka, která okamžitě zaujala Vladimíra Kokoliu při jeho první návštěvě v Ateliéru radostné tvorby svou přirozenou schopností pracovat s barvami – ryze, samozřejmě a vždy neopakovatelně. Když Dáša Filípková tvoří, vstupuje do vlastních barevných vrstev, noří se v ně v drti pastelů co živé stvoření ve svůj výtvor. Kreativita barev se utkává se silou podvědomí umělkyně.

Před dvěma lety s vnímavostí sobě vlastní shlédla Dáša v prostředí blízkém Ateliéru radostné tvorby film Karla Čtveráčka Pouť krkonošská. Okamžitě jí naskočily výtvarné asociace, které pak po dobu několika týdnů vkládala do svých pastelů a maleb. Tak vznikl cyklus barevných kompozic tvořících základ litoměřické výstavy – krajiny vznášející se ve stopách máchovských i ve stopách novodobých hledačů poutních výšin. Stačilo přidat z dalších krajin autorčina života, které vědomě či podvědomě zobrazuje s neopakovatelnou vervou, až vznikla výstava tak blízká máchovskému prostředí, tak blízká básníkovu niternému vnímání života. Jak cítil krajiny duše i reálného světa Karel Hynek Mácha a jak je vnímá Dáša Filípková, jedna z nejvýznamnějších autorek současného českého art brut, lze kromě vystavených děl vyčíst i z koláže jejich deníků. 

Máchovi vyčítali vrstevníci rozervanost, Dáša byla skoro odsouzena k roli celoživotního outsidera. Dnes se v Severočeské galerii potkávají v roli neopakovatelných tvůrců – největší z českých básníků a jeden z největších talentů z prostředí bytostí, které majoritní společnost nazývá handicapovanými. Výstava Dáša Filípková – Pouť krkonošská a jiné krajiny hledá své obecenstvo přirozeným snoubením dvou atributů charakteristických pro litoměřickou galerii: tvorby art brut, jejíž prezentaci se jako jedna z mála u nás věnuje, a máchovskému odkazu, který tak často reflektuje nejen ve svých sbírkách.

Výstava nazvaná Dagmar Filípková: Pouť krkonošská a jiné krajiny bude přístupná v hlavní výstavní budově Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích  (Michalská 29/7, Litoměřice) od 23. února až do 26. května 2024 (st–ne 10–17 hod.). Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 22. února od 17 hod.

Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program, mj. komentované prohlídky (21. března od 16:00), promítání filmu Karla Čtveráčka Pouť krkonošská či speciální artefiletické dílny (23. března od 10:00). K výstavě je připravován katalog.

Pro další informace sledujte web www.galerie-ltm.cz. 

Mapa

Další akce v okolí

Mezinárodní výstava psů 2024 - Lito…

25.05.2024 - 26.05.2024
Litoměřice

Mezinárodní výstava psů bude probíhat od 25. do 26. května na výstavišti Zahrada Čech.

Pouť Českého Anděla Ctiněves - 2024

18.05.2024 - 18.05.2024
místo pod kostelem

Spolek Cesta Česka srdečně zve na osmý ročník Poutě Českého Anděla. Celodenní akce s mottem „Poznej českou zemi a sám…

Bezva Fest 2024 - Litoměřice

15.06.2024 - 15.06.2024
Střelecký ostrov

Největší rodinný festival v ČR. Nejlepší den plný zábavy a vzdělávání pro celou rodinu proběhne na Střeleckém ostrově.

Zahrada Čech

13.09.2024 - 18.09.2024
Litoměřice

Oblíbený podzimní veletrh Zahrada Čech vstupuje letos do svého 48. ročníku.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete