Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Botanická zahrada v Troji

01.04.2013 - 05.05.2013 Praha

Bajkal - Království vody a leduNechte se unést na Bajkal prostřednictvím fotografií Olgy Kamenské v jarně laděné Ornamentální zahradě, duben denně 9-18 h, květen 9-19 h.První autorská výstava fotografky Olgy Kamenské v České republice od 1. dubna do 5. května 2013 v příjemném prostředí jarně naladěné Ornamentální zahrady. Přijďte se seznámit s krásami vzdálené přírody a nechat se unést na Bajkal…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Botanická zahrada v Troji
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Bajkal - Království vody a leduNechte se unést na Bajkal prostřednictvím fotografií Olgy Kamenské v jarně laděné Ornamentální zahradě, duben denně 9-18 h, květen 9-19 h.První autorská výstava fotografky Olgy Kamenské v České republice od 1. dubna do 5. května 2013 v příjemném prostředí jarně naladěné Ornamentální zahrady. Přijďte se seznámit s krásami vzdálené přírody a nechat se unést na Bajkal prostřednictvím velkoformátových fotografií a osobních zkušeností autorky.


Tajemný a jedinečný Bajkal
Nejhlubší jezero světa – moře svaté, jak mu říkají místní obyvatelé. Bajkal. Nachází se v centru asijského kontinentu na hranicích kraje Irkutsk a Republiky Burjatsko v Ruské federaci. Jezero se táhne od severovýchodu k jihozápadu na 620 km ve tvaru obřího srpku měsíce. Šířka jezera Bajkal se pohybuje v rozmezí od 24 do 79 km. Dno jezera sahá do úctyhodných 1 167 metrů pod hladinu moře a naopak zrcadlo jeho vod odráží nebe ve výšce 453 nad mořem. Bajkal má 22 ostrovů, z nichž největší z nich má jméno Olkhon. Pobřeží jezera se táhne v délce 2 100 km. Stáří tohoto přírodního útvaru je určeno na 25 milionů let. Bajkal je známý tím, že je nejhlubším jezerem na světě. Jeho hloubka dosahuje 1 637 m. V jezeře je soustředěno 23 000 km krychlových čisté, jasné, čerstvé, málo mineralizované vody obohacené kyslíkem.

Olga o fotografování Bajkalu: "Znovu a znovu, každý rok jsem se vracela k jezeru Bajkal a fotografovala stejné věci, vodu a led v naději, že někdy udělám obraz, který by mě mohl uspokojit a ukázat ten pocit, který mi Bajkal působí. Přijížděla jsem tam v létě, abych se zúčastnila plavby na lodi podél východního a západního pobřeží z nejjižnějšího bodu až do hlubokého severu a sledovala jsem z vody, jak se mění krajina, vegetace, klima, jak postupně mizí známky civilizace a zůstává jen původní příroda, nedotčená lidskou přítomností. Když jsem se několikrát vracela do říše ledu v březnu, nepřestávala jsem se divit, jak unikátní a mocné jsou hromady ledu, na kolik nápadně se liší led od toho, který jsem viděla v minulých letech. Nehledě na mrazy 30 °C pod nulou, několikrát jsem cestovala Bajkalem v prosinci, abych se ponořila do křišťálově čisté, průhledné vody, která vypadá tak, jak jen v tomto ročním období před tím, než se obrovské jezero pokryje ledem. Touha seznámit se s neúžasnějším endemickým živočichem Bajkalu – bajkalským tuleněm – přivedla naši expedici do Buryatské republiky v dubnu, když přejezd přes led v autě byl už nebezpečný, ale touha byla tak veliká, že se všechny plány povedly. A jednou, když jsme si s kamarády po tisící prohlíželi staré fotografie a vzpomínali jsme těžké cestování, něco nám došlo: není možné vyfotit jeden drahocenný obraz, na Bajkalu není možné vyfotit všechno, nikdy nebudu spokojená. A plameny poznání v duši se budou rozhořívat víc a víc..."

V roce 2010 vydala Olga autorské fotoalbum "Bajkal. Království vody a ledu." V roce 2011 se v Moskevském Centrálním domě umění konala první profesionální výstava se stejným názvem. Po úspěšném startu odjela výstava do dalších evropských měst. V roce 2013 autorka představuje své dlouholeté dílo i v České republice.

Další akce v okolí

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete