Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava GWÉNAËL MORICE: FÉROVÝ OKRUH - Lorient – Libčice nad Vltavou – Kutná Hora

18.07.2021 - 24.10.2021 GASK – Galerie Středočeského kraje

Férový okruh - sofistikovaný projekt francouzského sochaře Gwénaëla Morice, který vytváří design z plastových obalů produktů běžně používaných v evropských domácnostech.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Barborská 51-53, Kutná Hora
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kutná Hora

Férový okruh představí sofistikovaný projekt francouzského sochaře Gwénaëla Morice, který vytváří design z plastových obalů produktů běžně používaných v evropských domácnostech. Jde především o přepravky, krabice či běžný obalový materiál drogistických výrobků, potravin, tekutin atp. Férový okruh pomyslně propojuje bretaňské přístavní městečko Lorient, kde umělec žije a tvoří, spolu se dvěma výstavními místy v Čechách, jimiž jsou arto.to galerie v Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou a Galerie Středočeského kraje – GASK v Kutné Hoře. Ostatně trasu z francouzského Lorientu do Čech autor velmi dobře zná, jezdí po ní pravidelně od počátku devadesátých let, a to díky své ženě pocházející právě z ČR.

Gwénaël Morice se ve své tvorbě dlouhodobě věnuje práci s vyřazeným, především odpadovým materiálem. Umělcovy objekty jsou veskrze recykláty, důmyslně sestrojené z použitých komponentů, takže mnohdy připomínají jednolitý výlisek. Jejich obdobu najdeme i v českém kontextu: objekty Františka Skály nebo PET-ART Veroniky Richterové; Morice také sbírá a přetváří, ale na rozdíl od výše zmiňovaných vytváří rozsáhlejší instalace v podobě hravých umělohmotných rájů. Jak zmiňuje ve svém textuIva Knobloch (kurátorka sbírky užité grafiky a fotografie Uměleckoprůmyslového musea v Praze): "Jeho tatínek byl popelář a on sám tak odjakživa inklinoval k použitým, vyhozeným předmětům nebo materiálům stejně jako k hledání podstatných hodnot. Je nadaný silnou transcendentální představivostí, která pracuje s časem. Objekt z umělé hmoty je pro něho totiž prostředkem setkávání s dalšími lidmi, v dlouhodobém procesu."

Důležitým aspektem Moriceova uměleckého působení je tedy procesuálnost, mezilidská interakce se sociálním podtextem s důrazem na sociální užitečnost. Ve své domovině spolupracuje s neziskovými organizacemi, které ve výrobních provozech při recyklaci plastů zaměstnávají handicapované. Zúčastnil se také neobvyklého projektu ve francouzských věznicích, kde vedl výtvarné dílny pro vězně – ti pod jeho dikcí vytvářeli originální plastové artefakty.

Férový okruh je aktuální přehlídkou sochařových site-specific děl, a tovenkovní instalace Závojna objektu Kotelna v prostorách areálu Uhelného mlýna v již zmiňovaných Libčicích nad Vltavou a interiérová site-specific instalace v galerijním prostoru Whitebox v GASK, kde se nedílnou součástí umělcem vytvořeného plastového prostředí stanou i hračky pro děti, jež budou návštěvníci moci zakoupit v Designshopu galerie v Kutné Hoře. Férový okruh je nejen designovou výstavou, představující zahraničního tvůrce akcentujícího problematiku trvalé udržitelnosti, ale také vyzývá k putování, nahlédnutí a objevení dvou svébytných kulturních míst ve středních Čechách.

Hračky z dílny Gwénaëla Morice si můžete zakoupit v GASK SHOPu a k vidění jsou také v herničce GASK v přízemí.  

 

Mapa

Další akce v okolí

Panenky v Neratovicích 2024

26.04.2024 - 28.04.2024
Neratovice

Kdo by neměl rád panenky, skoro každá holčička a možná i leckterý chlapec si s nimi dovedli hrát celé dlouhé hodiny. A…

Martin Hilský: Shakespearova Anglie…

03.04.2024 - 03.04.2024
Městská knihovna Mělník…

Autorský komentář ke knize Shakespearova Anglie

Tereza Rychlá Krippnerová & The Mas…

03.04.2024 - 03.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Koncert

Radim Vizváry: Mime on the Moon 202…

05.04.2024 - 05.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Divadelní představení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete