Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava „Hranoly a válce“

28.03.2019 - 17.05.2019 Zlín

Společnou tvorbu sklářského výtvarníka Václava Ciglera a architekta Michala Motyčky představí galerie Václava Chada na zámku ve Zlíně. Instalaci skleněných objektů s názvem „Hranoly a válce“ zahájí slavnostní vernisáž za účasti Václava Ciglera a Michala Motyčky ve čtvrtek 28. března v 17 hodin. Výstava pak potrvá až do 17. května, kdy bude součástí Galerijní a muzejní noci.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Zlínský zámek
Oblast
Střední Morava
Kraj
Zlínský kraj
Okres
Zlín

Václav Cigler, významný sklářský výtvarník, se skleněné plastice věnuje od konce padesátých let. Jako první objevil potenciál optického skla původně vyvinutého pro technické a vědecké účely a začal ho používat pro vznik uměleckého díla. Doménou jeho tvorby je práce s prostorem, sklem, světlem a vodou. "Sklo je materiál magický a v jistém smyslu duchovní. Optické vlastnosti skla jsou pro mne výtvarnými a estetickými prostředky, pomocí kterých mohu divákovi představit svět ozvláštněný o nové tvarové, světelné a barevné podoby," vyznává se Václav Cigler.

S architektem a umělcem Michalem Motyčkou spolupracuje od roku 1999. Jejich společným dílem, které prezentuje zlínská výstava, jsou průhledná tělesa - elementární formy hranolů a válců z optického skla.

"Horizont definovaný pohledem diváka se mění pomocí různých úhlů zkosení hranolů. Světlo proměňuje tvary objektů, rozzařuje a zkresluje jejich exaktní formy. Autoři prostřednictvím instalace usilují o změnu vnímání prostoru diváka. Zabývají se problematikou optického zobrazování, ale i vážnější úvahou o podstatě světla a o vnímání barev, jednoduše řečeno experimentují s našimi smysly," přibližuje dojem z instalace Jana Šindelová, jedna z kurátorek výstavy.

Jedinečným projektem bude site-specific instalace umístěná mezi patry v nádvoří zámku. Instalace bude protínat uzavřený prostor levitující vertikálou v podobě kovové jehly, jež atakuje diváka a vizuálně propojuje prostor ve smyslu toho, co se odehrává "nad" a "pod". Objekt zdánlivě jednoduchého geometrického tvaru je ozvláštňován událostmi a ději tohoto světelně, barevně a tvarově proměnlivého prostředí.

Detailní vhled na dílo obou autorů mohou zájemci získat také na komentované prohlídce výstavy vedené kurátorkou Silvií Stanickou. Uskuteční se ve středu 24. dubna v 17 hodin. Druhá komentovaná prohlídka je pak součástí Galerijní a muzejní noci v pátek 17. května v 19:30 hodin.

Expozice "Hranoly a válce" je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je od 28. března do 17. května 2019, vždy od úterý do pátku od 14:00 do 17:00 hodin, na jiné termíny se lze domluvit individuálně na tel. č. 602 560 020. Vstupné je v jednotné výši 50 Kč. V rámci Galerijní a muzejní noci bude v pátek 17. května galerie otevřena od 19:00 do 24:00 hodin a vstup bude zdarma.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

 

O autorech:

Václav Cigler (* 1929 ve Vsetíně) je významný český sklářský výtvarník, architekt a pedagog. Vystudoval Vyšší odbornou školu sklářskou v Novém Boru a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V roce 1965 založil a do roku 1979 vedl ateliér Sklo v architektuře na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Jeho tvorba je zaměřena na plastické objekty z broušeného optického skla, návrhy a realizace světelných struktur a šperků, kresby, projekty do krajiny a kompozice pro architekturu. V roce 2018 byl v rámci předávání cen Czech Grand Design uveden do Síně slávy za celoživotní přínos oboru. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha českých i světových galeriích.

Michal Motyčka (* 1974 v Praze) je architekt a umělec. Absolvoval fakultu architektury ČVUT v Praze a ateliér Sklo v architektuře na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Zabývá se přesahem mezi architekturou a současným vizuálním uměním. S Václavem Ciglerem spolupracuje od roku 1999.

Mapa

Další akce v okolí

Dobročinný knihotrh pro opuštěná zv…

26.04.2024 - 26.04.2024
Zlaté jablko

Tradiční KnihoTrh se vrací do Zlatého jablka. V pátek 26. dubna od 9 do 18 hodin zde bude možné nakoupit knihy z druhé…

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Slu…

28.04.2024 - 28.04.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Slušovic.

Památník Tomáše Bati v modré 2024 -…

30.04.2024 - 30.04.2024
nám. T. G. Masaryka 2570

Nenechejte si ujít netradiční pohled na dominantu Zlína ve slavnostním nasvícení do modré barvy, a to v úterý 30.…

MAJÁLES UTB 2024 - Zlín

03.05.2024 - 03.05.2024
Zlín

Majáles UTB je největší hudební akcí ve Zlínském kraji pořádanou výhradně studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete