Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava: Já chci být člověk - zpráva Arnošta Lustiga hvězdám a nejen jim 2023 - Praha

05.05.2023 - 04.09.2023 Štefánikova hvězdárna

Výstava do vesmíru vysílá „vizitku“ humanismu a univerzálních hodnot zakotvených v myšlenkovém odkazu světového spisovatele Arnošta Lustiga. Vyplývá ze života jednoho muže, za druhé světové války ještě dospívajícího židovského kluka z Prahy, z jeho draze zaplacené zkušenosti tváří v tvář smrti a z jeho uchopení života. Znázorňuje nejen, jak může člověk přežít nepředstavitelné věci a uchovat si lidskost, ale i propast mezi pokrokem, který lidstvo učinilo ve vědě, a zaostalostí v tom, jak být člověkem.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Nadační fond Arnošta Lustiga představuje mezinárodní putovní výstavu, jejímž cílem je promlouvat hlasem humanismu světového spisovatele Arnošta Lustiga, a tím předávat "hvězdám a nejen jim" zprávu, jak může člověk přežít nepředstavitelné věci a uchovat si lidskost. Jde ale také o znázornění propasti mezi vědeckým pokrokem, který lidstvo učinilo, a zaostalostí v tom, jak být člověkem.

Výstava je výzvou k sebereflexi a výchově menších i starších k lepšímu, spravedlivějšímu světu. Vyplývá ze života jednoho muže, za druhé světové války ještě dospívajícího židovského kluka z Prahy, vyplývá z jeho draze zaplacené zkušenosti a ponížení tváří v tvář smrti při útěku z transportu smrti a v boji proti nacistům během Pražského povstání. Vyplývá z jeho uchopení života a smrti jeho sester. Zakusil to nejlepší i nejhorší v lidech na vlastní kůži.

"Slušnost je jako motýl, letící nad mořem. Jakmile přestane mávat křídly, zahyne v moři." Arnošt Lustig

"Je to ale smutná epocha, když je snadnější rozbít atom, než zničit předsudky." Albert Einstein

Arnošt Lustig

Patří mezi nejvýznamnější a nejvlivnější autory 20. století. Jeho odkaz i osobní příběh jsou mimořádné v evropském i světovém kontextu. Podal svědectví o hrůzách války i koncentračních táborů a jeho dílo mu vyneslo například nominace na Nobelovu či Pulitzerovu cenu.

Byl třikrát odsouzen k smrti nacisty, jednou k nepodmíněnému trestu odnětí svobody československými komunisty a v rodné zemi byl na déle než dvacet let zakázaným autorem. Přesto nebo snad právě proto byl velkým humanistou.

Další akce v okolí

Das Sommerkino letní kino na Pragov…

30.07.2024 - 30.07.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Workshop kreativního lhaní a zamilo…

01.08.2024 - 01.08.2024
Pragovka Gallery,…

Pragovka Gallery vás 1. srpna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální výstavě Daniela Nováčka REKONSTRUKCE Č.…

Das Sommerkino letníí kino na Prago…

06.08.2024 - 06.08.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Letní kino na Pragovce / Zóna zájmu…

13.08.2024 - 13.08.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete