Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava Jakuba Špaňhela ve SmetanaQ Gallery ukáže oblaka pod zlatými hvězdami

09.03.2023 - 04.06.2023 Praha

Galerie SmetanaQ otevírá výstavu malíře Jakuba Špaňhela Oblaka pod zlatými hvězdami. Jeden z nejvýraznějších představitelů současné české výtvarné scény na ní představí vybraná díla z předchozí tvorby, nové obrazy, vytvořené přímo pro galerii SmetanaQ. Témata obrazů propojí interiér s volným prostorem, zlato hvězd s oblaky všedního dne a romantismus s realitou protkanou stopami dekadence. Výstavu zahájí vernisáž 9. 3. 2023 v 18 hodin, Oblaka pod zlatými hvězdami budou návštěvníci moc obdivovat až do 4. 6. 2023.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
SmetanaQ Gallery Smetanovo nábř. 4, 110 00 Staré Město
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Špaňhelův malířský rukopis v sobě spojuje postupy klasické malby s uvolněnou spontánní technikou, která redukuje vyobrazená témata na jejich primární podstatu. "Jakubovy obrazy se dají popsat jako expresivní imprese i jako impresivní exprese. Jsou svým způsobem pořád o realitě, ale ne vždy ji dokážeme hned dekódovat," popisuje jeho tvorbu kurátorka výstavy Oblaka pod zlatými hvězdami Martina Vítková.

"Jakub Špaňhel vybudoval své obrazové univerzum mezi dnem a nocí, městem a venkovem, interiérem a volným prostorem, romantismem a realitou. Rozpustil zlato hvězd pod oblaka všedního dne, aby mohl namalovat motýly zářící nadpozemskou spirituální krásou, květinám ve váze dopřál zlaté světlo slunce, temnotu kostelů prozářil světlem svic, leskem lustrů a osudovými tóny varhan. Rytmický šum lesa odkazuje ke světobolu romantického poutníka, ale kůrovec, zlatý brouk a vrčení traktoru, je tématem pro malíře realistu se stopou dekadence." Anotace výstavy Oblaka pod zlatými hvězdami může působit neobvykle. Ve skutečnosti však přesně vystihuje dualitu Špaňhelovy tvorby, vznikající, jak sám říká "napůl na pražských Vinohradech a napůl v domácím ateliéru ve Svatém Janu pod Skalou". Naznačuje i šíři výběru děl, které budou ve galerii SmetanaQ k vidění. Část výstavy bude složena z vybraných děl předchozí tvorby. Mezi tématy se objeví sakrální motivy, které Jakub Špaňhel zpracovává už od dob studia na AVU, malíř ale návštěvníky zavede i do lesů a luk plných květin, motýlů a zlatých brouků. "Jakub je nejenom jeden z významných českých malířů, ale také můj dlouholetý kamarád. Na umělecké scéně už dosáhl svého místa a patří k těm, kteří vytváří vhodné prostředí pro začínající umělce, kteří v naší galerii také vystavují. Do koncepce tak ideálně zapadá, navíc zde před nedávnem vystavoval i jeho učitel Jiří David,"  říká Markéta Musilová za SmetanaQ Gallery.

Výstavu Jakuba Špaňhela zahájí vernisáž 9. 3. 2023 v 18 hodin. Oblaka pod zlatými hvězdami budou návštěvníci moc obdivovat až do 4. 6. 2023. SmetanaQ Gallery je veřejnosti otevřena od úterý do neděle od 11:00 do 18:00 hodin.


SmetanaQ Gallery

Výstava Oblaka pod zlatými hvězdami

Kurátorka: Martina Vítková

3. 2023 – 4. 6. 2023

Vernisáž proběhne 8. 3. 2023 v 18 hodin.

Další akce v okolí

Nizozemský orchestr mladých v Praze…

28.07.2024 - 28.07.2024
Kostel sv. Šimona a Judy

Nizozemský orchestr mladých (JON) s Rosanne Philippens a dirigentem Jurjenem Hempelem.

Das Sommerkino letní kino na Pragov…

30.07.2024 - 30.07.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Workshop kreativního lhaní a zamilo…

01.08.2024 - 01.08.2024
Pragovka Gallery,…

Pragovka Gallery vás 1. srpna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální výstavě Daniela Nováčka REKONSTRUKCE Č.…

Das Sommerkino letníí kino na Prago…

06.08.2024 - 06.08.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete