Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava kuriozit z celé České republiky - Brno

02.08.2018 - 26.08.2018 Brno

Rekordy a kuriozity z celé republiky budou k vidění v brněnské Olympii. Návštěvníci zažijí i zápis nového rekordu.V brněnském obchodním centru Olympia bude od 2. do 26. srpna 2018 probíhat výstava kuriozit z celé České republiky. Přehlídka rekordů a zajímavostí bude rozdělena do šesti expozic zahrnujících také naučnou stezku. V rámci výstavy návštěvníci uvidí jak exponáty z kategorie "největší",…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Rekordy a kuriozity z celé republiky budou k vidění v brněnské Olympii. Návštěvníci zažijí i zápis nového rekordu.

V brněnském obchodním centru Olympia bude od 2. do 26. srpna 2018 probíhat výstava kuriozit z celé České republiky. Přehlídka rekordů a zajímavostí bude rozdělena do šesti expozic zahrnujících také naučnou stezku. V rámci výstavy návštěvníci uvidí jak exponáty z kategorie "největší", tak také "nejmenší". Nejdražším vystaveným exponátem bude křišťálová lebka, jejíž hodnota se pohybuje v řádech milionů korun, a je veřejnosti známa z televizního pořadu Svět záhad spisovatele Arthura C. Clarka. Chybět nebudou ani slaměná zmenšenina lednického minaretu, papírové modely formule 1 značky Ferrari nebo nejpočetnější kolekce velkoformátového puzzle.

Návštěvníci obchodního centra Olympia Brno budou mít v srpnu možnost prohlédnout si kuriozity a rekordy z celé České republiky, které budou rozděleny do šesti expozic rozmístěných v pasážích centra. Jednu část výstavy utvoří naučná stezka, v níž se zájemci dozví "nej" ze všech krajů naší země. V rámci výstavy bude představeno 6. vydání Knihy rekordů, které spatří světlo světa 25. září letošního roku u příležitosti 100 let od vzniku Československa.

Mezi exponáty se objeví přesná zmenšenina lednického minaretu, kterou vytvořil Jaroslav Vajbar v poměru 1:27, a to splétáním slaměných stébel a nalepováním rozžehlené slámy na dřevěný základ. Slaměný minaret je vysoký 215 cm. Milovníky rychlých automobilů jistě zaujmou papírové modely formule 1 značky Ferrari v měřítku 1:6. Milan Paulus z Karviné vyrobil modely realisticky znázorňující skutečné vozy formule 1 od roku 1948 do roku 2013.

Bezesporu zajímavým exponátem bude také nejpočetnější kolekce velkoformátových puzzle. Jedná se o 20 obrazů - puzzle, jejichž předlohou byla Slovanská epopej Alfonse Muchy. Jsou složeny z 163 846 dílků, které dohromady váží 97 kg a na jejich skládání se od 28. února do 20. května podílelo 266 osob. K vidění bude také kolekce modelů v lahvích. Tato sbírka majitele a autora Emanuela Hody čítá 197 kusů.

Nejdražším exponátem výstavy bude jednoznačně křišťálová lebka. Její autor, sklářský výtvarník Jaroslav Dave Šlechta, ji vybrousil z křišťálového skla. Lebka, která byla dokončena v roce 1984, váží více než 6 kilo a práce na ní trvaly přibližně 1 rok. Až na výjimku byla do roku 2012 veřejnosti skryta. O lebku se zajímal i spisovatel Arthur C. Clark, autor televizního pořadu Svět záhad.

"Křišťálové lebky mají, jak já to nazývám, čtvrtý rozměr a právě proto do nich vidíme, můžeme pozorovat vnitřní záhyby a zákoutí, což například u dřeva nebo kamene nelze. Křišťálovým lebkám jsou navíc přisuzovány různé vlastnosti, uvádí se, že léčí, že ničí, že mají paměť a vejde se do nich spousta informací. Křišťálové lebky prý plní i přání," říká Jaroslav Dave Šlechta. Autor lebky v Olympii představí také skleněné housle, které vybrousil z 10 bloků skla.
Zápis nového rekordu přímo v obchodním centru

V průběhu nedělního odpoledne (19. 8.) se přímo v obchodním centru uskuteční pokus o zápis nového rekordu roku 2018. Pokusem o rekord bude nejvíce hostů obsloužených z jedné lahve vína. Pro tuto příležitost nechalo vyrobit vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice, ve spolupráci se sklárnami Kavalierglass, dvě stejně velké lahve na víno nazvané Big Twins. Každá láhev je vysoká 207,6 centimetrů, po obvodu měří 153 centimetrů a vejde se do ní 200 litrů tekutiny. Právě jedna z nich bude součástí pokusu o rekord.

Zdarma přístupná výstava je umístěna v pasážích obchodního centra Olympia Brno vždy od pondělí do pátku, od 8 do 23 hodin a o víkendu od 8 do 24 hodin.

 

Mapa

Další akce v okolí

Letní Víno z blízka: večer se spolk…

16.05.2024 - 16.05.2024
Otevřená zahrada,…

Přijďte 16. května 2024 prozkoumat zákoutí Otevřené zahrady v Brně se sklenkou v ruce a užít si pohodový večer s vinaři…

Letní Víno z blízka: večer s vinaři…

30.05.2024 - 30.05.2024
Otevřená zahrada,…

30. května 2024 vás do rozkvetlé Otevřené zahrady v Brně zveme na večer Víno z blízka s víny ovlivněnými jedinečným…

festival Dobrý den Kociánko 2024 - …

30.05.2024 - 30.05.2024
Brno

Brněnské Centrum Kociánka (sociální služby pro zdravotně postižené) se opět otevře široké veřejnosti. A to ve čtvrtek…

Letní Víno z blízka: večer s Cechem…

13.06.2024 - 13.06.2024
Otevřená zahrada,…

13. června 2024 zažijete v Otevřené zahradě plné bylin, stromů a květin v centru Brna volnou degustaci vín z Cechu…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete