Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kavárna Slavia zavzpomíná na Karla Čapka a jeho ženu Olgu Scheinpflugovou

09.01.2023 Praha

Kavárna Slavia pokračuje v oblíbených kulturních večerech i v roce 2023. V rámci čtvrtého literárního setkání budeme mít možnost znovu proniknout nejen do Čapkova díla, ale především k osobnosti Olgy Scheinpflugové a jejich společného života. Večer budou provázet také klavírní melodie. Setkání proběhne v pondělí podvečer 9. ledna od 19:00, v den Čapkova narození a při příležitosti výročí 120 let od narození jeho ženy Olgy.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kavárna Slavia, Smetanovo nábřeží 2, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Život a dílo Karla Čapka je v českém prostředí poměrně častým tématem, o jeho ženě, slavné herečce Olze Scheinpflugové, se píše daleko méně. Literárně-hudební pořad se svým programem zaměří právě na její osobnost a skutečnost, že Olga byla nejen herečkou, ale také velmi plodnou spisovatelkou. Zaposlouchejte se do úryvků z korespondence, vydané pod názvem Listy Olze, která odkrývá mimořádný vztah těchto dvou osobností. Zazní také pasáže z Čapkových divadelních her, kde Scheinpflugová poprvé ztvárnila klíčové role. Večerem vás provede odborník na dílo bratří Čapků Hasan Zahirović v doprovodu herců Stely Chmelové a Marka Zemana. 

V kavárně Slavie, která byla v době mezi válkami epicentrem pražského kulturního života, se také v průběhu večera seznámíte s různými aspekty života manželů. Řeč přijde na jejich korespondenci, společné cesty po Evropě, vzájemný vliv v literární tvorbě, ale také na zajímavosti, o kterých se dosud příliš nevědělo. Teprve před deseti lety společně se zveřejněním korespondence s doktorem Ladislavem Syllabou se například objevila zpráva, že lékař páru sňatek rozmlouval, a to z důvodu Čapkova zdravotního stavu.

Přijďte si užít pondělní podvečer a nahlédněte do života slavného Karla Čapka a jeho ženy. Vstupné na literární večer je zdarma. Je nutné pouze provést rezervaci místa skrze kulturní portál GoOut.net.

 

 

Mapa

Další akce v okolí

Nizozemský orchestr mladých v Praze…

28.07.2024 - 28.07.2024
Kostel sv. Šimona a Judy

Nizozemský orchestr mladých (JON) s Rosanne Philippens a dirigentem Jurjenem Hempelem.

Das Sommerkino letní kino na Pragov…

30.07.2024 - 30.07.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Workshop kreativního lhaní a zamilo…

01.08.2024 - 01.08.2024
Pragovka Gallery,…

Pragovka Gallery vás 1. srpna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální výstavě Daniela Nováčka REKONSTRUKCE Č.…

Das Sommerkino letníí kino na Prago…

06.08.2024 - 06.08.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete