Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zase ty Rukopisy - Nepomuk

11.06.2022 - 31.07.2022 Nepomuk

Výstava Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje věnovaná (nejen) Rukopisu zelenohorskému a jeho vlivu na kulturu 19. století

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

U příležitosti uvedení opery Libuše dne 11.6.2022 na návsi v Kláštěře pod Zelenou Horou bude v Otevřené galerii na Zelenohorské poště zpřístupněna výstava Zase ty Rukopisy! - "národní" kultura v 19. století.  Výstava  se zabývá písemnostmi nalezenými v letech 1816 až 1848, z nichž za nejvýznamnější jsou považovány Rukopisy královédvorský a zelenohorský. Právě Zelenohorský rukopis - "Libušin soud" posloužil jako předloha pro Smetanovu operu Libuše. Jak rukopisům samým, tak zejména jejich vlivu na soudobou kulturu a umění 19. století je věnována tato výstava, která bude k vidění v prostorách Zelenohorské pošty až do konce července. Na dvaceti panelech představuje jak domnělé původce těchto děl, tak autory čerpající z Rukopisů náměty pro svoji vlastní tvorbu.

Výstava je dílem pracovníků Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, kteří ji vytvořili  na základě dokumentů z knihovních fondů.  Vznikla původně k 42. ročníku Smetanovských dnů a v měsících březnu a dubnu byla k vidění právě v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Její pokračování pod Zelenou Horou, s otevřením u příležitosti uvedení Smetanovy opery je tak více než symbolické.

Výstava bude  volně přístupná vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Mapa

Další akce v okolí

Římané a Kelti na Chalupské Štěpánc…

29.06.2024 - 29.06.2024
Zemětice

Letos již podruhé vás přivítáme na rozhledně Chalupská Štěpánka u Zemětic. Těšit se můžete na lukostřelbu, dobové…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete