Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Ženy a válka - výstava - Památník II. světové války - Slezské zemské muzeum - Hrabyně

06.04.2012 - 30.11.2012 Hrabyně

Druhá světová válka, která změnila osudy mnoha milionů lidí, proměnila i postavení žen ve společnosti a vedla k jejich značné emancipaci. Ženy se najednou musely samy postarat o svou rodinu, musely zastat práci mužů, kteří byli odvedeni do armády, musely nastoupit do továren ke strojům na místa mužů bojujících na frontě.Ale tisíce žen zašly ještě dál, rozhodly se aktivně zapojit do boje proti…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Památník II. světové války - Slezské zemské muzeum,
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Opava
Obec
Hrabyně

Fotogalerie k článku

Druhá světová válka, která změnila osudy mnoha milionů lidí, proměnila i postavení žen ve společnosti a vedla k jejich značné emancipaci. Ženy se najednou musely samy postarat o svou rodinu, musely zastat práci mužů, kteří byli odvedeni do armády, musely nastoupit do továren ke strojům na místa mužů bojujících na frontě.

Ale tisíce žen zašly ještě dál, rozhodly se aktivně zapojit do boje proti německému nacismu. Ženy se podílely na činnosti odbojových skupin, vstupovaly do armády, do partyzánských jednotek, a to nejen doma, ale i v zahraničí. V Sovětském svazu, kde bojovaly československé jednotky, se jejich příslušnicemi stalo přes tisíc žen. Byly nejen ošetřovatelkami, radistkami, spojovatelkami, pracovaly v týlu jednotek jako pradleny, kuchařky, opravovaly techniku, ale zastávaly i "mužské" činnosti – řídily auta, obsluhovaly radary, dálnopisy i protiletecké kulomety, československá jednotka měla dokonce dvě odstřelovačky.

S osudy žen, jejichž statečnost byla mnohdy větší než statečnost mužů, se návštěvníci Památníku II. světové války mohou seznámit na výstavě Ženy a válka, která se promítne i do stálé expozice v podobě sezónní intervence. Dovědí se také, co ženy za války vařily, jak sháněly potraviny, jaké oblečení nosily, jak se vypořádaly s nedostatkem různého zboží.

Otevírací dobu a vstupné najdete na:

http://www.szmo.cz/rubrika/164/expozicni-arealy/pamatnik-ii-svetove-valky-hrabyne/otviraci-doba-a-vstupne.html

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Dol…

22.06.2024 - 22.06.2024
Dolní Benešov

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Dolním Benešově.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete