Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zlatá lyže

20.01.2018 Nové Město na Moravě

Tradiční závod v běhu na lyžích – Zlatá lyže se koná každoročně v závěru měsíce ledna v Novém Městě na Moravě. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších a diváky i závodníky nejvyhledávanějších sportovních akcí v České republice.Rok 2018V roce 2018 se uskuteční 80. ročník jednoho z nejvěhlasnějších závodů v České republice – Zlatá lyže, která se pojede jako součást MČR v běhu na lyžích. Pořadatelé z SK…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Tradiční závod v běhu na lyžích – Zlatá lyže se koná každoročně v závěru měsíce ledna v Novém Městě na Moravě. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších a diváky i závodníky nejvyhledávanějších sportovních akcí v České republice.

Rok 2018

V roce 2018 se uskuteční 80. ročník jednoho z nejvěhlasnějších závodů v České republice – Zlatá lyže, která se pojede jako součást MČR v běhu na lyžích. Pořadatelé z SK Nové Město na Moravě ve spolupráci s organizátory seriálu Stopa pro život se při této příležitosti rozhodli znovu oživit tradici lyžařských maratonských závodů pro veřejnost, které na Zlatou lyži v minulosti tradičně navazovaly. Rok 2018 se proto do lyžařského kalendáře zapíše i díky 1. novodobému ročníku lyžařského maratonu na 50 a 23 km – Ve stopě Zlaté lyže, který se uskuteční 20. 1. 2018.

Start a cíl první akce série SPŽ 2018 bude tradičně situován do dokonalého zázemí Vysočina Areny – nejmodernějšího tuzemského stadionu pro biatlon a běh na lyžích. Vedle hlavních tratí bude připravena i rodinná nezávodní Open jízda na 13 km, půjčovna běžkařského vybavení, dětské závody a atraktivní doprovodný program pro celou rodinu.

Historie Zlaté lyže Českomoravské vysočiny sahá do 30. let minulého století. Místní rodák Jílek z Rovečného během schůzky v Praze prohlásil, že je třeba něco podniknout pro zapadlý kout Vysočiny. A hned vzápětí složil zlaté dukáty na výrobu první zlaté lyže. Vynikající nápad a penízky tedy rozhodly o vzniku známého závodu, který má jednu z nejdelších tradic na světě. Závod se poprvé jel 6. a 7. ledna 1934. Zlatá lyže patří od těch dob k nejvýznamnějším lyžařským závodům v NMNM, ať už se konala jako Světový pohár, Mistrovství republiky, či jiný významný závod. Dnes je Novoměstsko vyhlášeným cílem nejen pro špičkové závodníky, ale také pro rekreační vyznavače běžeckého lyžování. To je také důvod, proč záhy na profesionální Zlatou lyži navázaly lyžařské maratonské závody pro aktivní veřejnost na běžkách. Jejich historie byla v 80. letech přerušena, aby letos mohla opět pokračovat pod křídly seriálu SPŽ.

Krásné sportovní prostředí s výborným zázemím a skvělými službami seriálu, profesionální organizátoři a dobře připravené stopy – to vše můžete očekávat na obnoveného závodě. Pro děti jsou přichystané samostatné dětské závody, pro pohodáře bez závodních ambicí vyjížďka na úzkých prkénkách po okolí se zkušeným instruktorem. Útroby stadiónu, který se rozkládá v lese jen několik set metrů od okraje Nového Města na Moravě a pravidelně hostí nejdůležitější světové sportovní podniky nejen v běžeckém lyžování, ale také v biatlonu a MTB, si můžete v rámci doprovodného programu prohlédnout při moderované prohlídce. Další náplní netradičního programu pro celou rodinu je možnost vyzkoušet si střelbu na biatlonové střelnici pod vedením novoměstských trenérů. Stejně jako na všech dalších 4 akcích Stopy můžete očekávat příjemné vyhřívané zázemí, převlékárny, úschovny, výživný catering a pěkné ceny za odměnu pro ty nejrychlejší. 

Přijeďte otevřít letošní sérii závodů Stopa pro život do Nové Město na Moravě. Projedete se doslova ve stopách Zlaté lyže, která se zde koná o týden dříve.

 

Těšíme se na vás!

 

 

Mapa

Další akce v okolí

BLUE STYLE PRIMA FEST 2024

12.07.2024 - 13.07.2024
Zvole

Letní rodinný festival BLUE STYLE PRIMA FEST, který přináší zábavu pro celou rodinu, se nezadržitelně blíží a odtajňuje…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete