Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bez papírových krabic se e-shopy neobejdou

Dobruška

Jaké jsou největší vynálezy 20. století? Někdo řekne penicilin, jiný motorové letadlo a mnozí považují za nejpřínosnější pračku, protože úžasně usnadnila lidem práci.

Fotogalerie k článku

Jmenovat papírové krabice nenapadne zřejmě téměř nikoho. Přitom bez nich by současný rozmach e-shopů prakticky nebyl možný. Dovedete si představit třeba takové zaměstnance Amazonu jak zatloukají víka dřevěných beden a odesílají v nich desetitisíce zásilek denně?

Papírové krabice jsou zkrátka pro dnešní svět obdobně nepostradatelné, jako třeba čipy nebo žárovky. Pojďme si krátce popsat, v čem vězí jejich největší výhody a přínos.

Předně, když mluvíme o papírových krabicích, máme na mysli jak ty vyrobeny z klasického papíru, ale i ty z "rovné" skládačkové nebo vlnité lepenky. Druhé zmíněné se používají pro rozesílání zboží z e-shopů daleko častěji. Krabice z vlnité lepenky, které se také vyrábí z papíru, jsou velmi lehké, dosahují však výborných parametrů nosnosti. Je to dáno tím, že vlnitá lepenka ze skládá ze zvlněných i rovných vrstev, které takto zkombinované dodávají materiálu potřebnou pevnost. Přitom se ale pořád jedná o "obyčejný" papír.

To je neuvěřitelně tvárný materiál a v podobě kartonové krabice nabývá podobu lehkého a levného obalu se skvělou nosností. V parametru cena x výkon nemá konkurenci. Většina krabic se dodává v plochém stavu, takže je nutné je před použitím složit do 3D tvaru. To zabere nějaký čas, proto se v dnešní době už používají stroje, které kartony automaticky složí. Dodávky od výrobce v plochém stavu, však mají i jednu zásadní výhodu a tou je prostorově úsporné skladování. Dokážete si představit o co by musely být sklady větší, kdyby všechny ty obaly byly už předem složené?

V dnešní době vystupuje čím dál tím více do popředí i další výhoda krabic, a to jejich ekologičnost, která vynikne obzvlášť v porovnání s plasty. Aby bylo jasno, plasty jako obaly mají svoji nezastupitelnou roli. Jejich recyklace nebo likvidace je ale někdy dost náročná a nedůsledně prováděná, obzvlášť v rozvojových zemích. S tím kontrastuje nezávadnost papíru, protože i když je krabice pohozena volně v přírodě nebo na skládce, sama se rozloží, aniž by uvolnila do okolí škodlivé látky. V Evropské unii je recyklace papíru dobře zvládnuta a recyklováno je přes 80% papírových obalů. Proto je z ekologického hlediska nejvhodnější používat i pro ochranu zboží uvnitř obalu výplňové materiály z papíru. Celý obal lze po použití snadno odložit k recyklaci do kontejneru na papírový odpad.

Papírová krabice je zkrátka jedním z těch nenápadných služebníků moderního života, bez kterých by vzájemně propojená ozubená kola obchodu a služeb o poznání více drhla a celý proces by byl o dost více nákladný i méně ekologický.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Den v růžovém na zámku 2024 - Doudl…

22.06.2024 - 22.06.2024
Doudleby nad Orlicí

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Premiéra na zámku.

« zpět na seznam položek

Sdílet

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete