Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jak vybírat dámskou sportovní obuv?

Praha

Jste příznivkyní dlouhých výletů do hor či si na vašich cestách ráda zaběháte, zaposilujete apod.? Tak to jste už jistě řešila, jaké boty na vámi vybranou aktivitu zvolit. Není to vždy jednoduché, na trhu je celá řada sportovní obuvi, která je vyrobená z různých materiálů a vyznačuje se různými specifickými vlastnostmi. Aby vám šel výběr od ruky, přinášíme vám užitečné tipy a rady, které jistě využijete při nákupu sportovní obuvi.

Fotogalerie k článku

Jakou sportovní obuv zvolit?

Všeobecně platí, že do těžkého a středně-těžkého terénu volíme uzavřenou obuv, do lehčího terénu si pak můžeme dovolit otevřený typ obuvi. Pro pohyb v horském suťovišti oceníme zejména vyšší a odolnější typ obuvi, který nám lépe fixuje kotník. Nižší dámské trekingové boty se pak hodí  zejména do nižších horských poloh a pro kratší procházky přírodou. Na kratší výlety nám poslouží také kvalitní dámské sandály. Dobré jsou zvláště ty s polstrovanými pásky a uzavřenou špičkou, která ochrání naše chodidlo před nepříjemným naražením palce. Jste-li milovnicí určitého druhu sportu jako je běh, fitness, golf či tenis, vybírejte obuv přímo pro určený sport. Každý sport vyžaduje trošku jinou strukturu boty a jinak stavěnou podrážku. Zatímco na posilování oceníte stabilní, rovnou podrážku, na běh potřebujeme, aby bota dobře pružila a odolávala tak nárazům při kontaktu chodidla se zemí.

Vlastnosti boty

Při výběru sportovní obuvi dbáme na to, aby byla vyrobena z kvalitního materiálu, ideálně s funkční membránou. Ta zajistí, že se vaše noha v botě nezapaří, zároveň však udrží chodidlo v suchu a teple. Velmi oblíbené jsou kožené boty, nemusíte se bát ani syntetických typů. V dnešní době je výroba syntetické obuvi na velmi dobré úrovni. Nabízí se také textilní materiály, které jsou ceněné pro svoji lehkost a prodyšnost. Kožené materiály zase vynikají svou nepromokavostí a odolností. Pro všechny typy sportovní obuvi však platí, že by měly mít dostatečně odolnou podrážku, precizně zarovnané švy a kvalitně zpracované detaily.  

Jak zkoušet sportovní obuv

Sportovní obuv by měla sedět přímo na míru. Nikde by nemělo nic tlačit ani se krabatit. Počítat bychom měli také s malým nadměrkem. Při sportu totiž chodidlo mírně nateče a velikost se tak o kousek zvětší. I proto se doporučuje zkoušet sportovní obuv až v odpoledních či večerních hodinách. Sportovní obuv zkoušejte vždy s kvalitními ponožkami. Na turistické výlety zvolte dámské trekingové ponožky, na cvičení pak např. fitness ponožky apod.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Hokej s Patem a Matem

20.04.2024 - 21.04.2024
Praha

První sportovní akce s Patem a Matem bude patřit jednomu z nejoblíbenějších sportů - hokeji. S roztomilou dvojkou…

« zpět na seznam položek

Sdílet

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete