Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jaké boty vybrat pro turistiku?

Praha

Chystáte se do hor nebo se jen rádi dlouze procházíte v přírodě? Boty pro hiking neboli turistiku je dobré vybrat důkladně, protože vás budou provázet na vašich náročnějších cestách. Společně se podíváme, na co si dát pozor při nákupu trekingové obuvi do každého počasí. Pojďme si tedy představit základní parametry sportovní obuvi, které nám ulehčí jejich výběr. Podle našich kritérií vyberete správně dámské i pánské boty bez problémů.

Fotogalerie k článku

CCC

Výška komínu boty

Dámské, pánské boty či dětské, vždy volíme mezi botou nízkou a kotníkovou. Nízké boty mají tu výhodu, že jsou lehčí. Hodí se však pro méně náročnou turistiku. Do těžšího terénu volíme boty vyšší, kotníkové. Naše noha tak získá na větší stabilitě a nestane se nám tak, že nás vyvede z míru skalnatější terén.

Tvrdost obuvi

Tvrdost či tuhost obuvi je důležitá vlastnost. Tuto informaci si většinou přečteme na krabici, kde může být značena následujícími zkratkami. 

Kategorie A - zastoupená nízkou obuví, která má měkkou podrážku a je velmi lehká. Takto stavěná bota se hodí spíše do nenáročného terénu a spíše na zpevněné cesty. Oblíbená je také u cyklistů.

Kategorie A/B - zastoupená obuví s tvrdší podrážkou, stále však hodící se do zpevněného terénu. Zde jde zejména o kotníkové boty, které se mohou pochlubit větší stabilitou, než je tomu u kategorie A

Kategorie B - zde už se jedná o obuv s poměrně vysokou tuhostí. Bota je vhodná na turistiku s těžším batohem, hodící se i do nezpevněného terénu.

Kategorie B/C - tady máme na mysli velmi pevnou obuv, hodící se do náročného terénu. Provádí se převážně v celokožené variantě. Suťovisko pro ni není žádná překážka. Dokonce lze botu doporučit i na ledovec v doprovodu cepínů.

Kategorie C - od kategorie B/C se liší pouze o chlup vyšší tuhostí a bývají doporučovány zejména na ledovec

Kategorie D - zde se jedná zejména o horolezeckou obuv, určenou do vertikálního terénu                             

Pro běžnou turistiku po českých horách bohatě postačí boty kategorie A, A/B popř. B. Jste-li však nadšencem ledovců, doporučujeme zabrousit do kategorií B a výše.

Velikost

Výběr správné velikosti je při výběru obuvi stěžejní. Turistické boty vybíráme vždy o 1 cm větší, než je tomu u naší standardní velikosti. Jestliže bota disponuje membránou, lze připočíst 0,5 cm navíc a pozor! Správnou velikost poznáme při chůzi po rovinatém či lehce kopcovitém terénu. Zde platí pravidlo, že se nám nesmí dotýkat prsty přímo špiček. U paty je zase důležité, aby držela na místě a neposouvala se. Na druhou stranu by však bota neměla nikde tlačit. Pokud vám někdo radí, že se bota časem roztáhne, rozhodně mu nevěřte a hledejte dál. 

Ponožky

Při zkoušení obuvi hrají důležitou roli také vaše ponožky. Určitě se na zkoušku nehodí tenké, které by vám výběr velikosti zkreslily. Při zkoušení tedy mějte po ruce pár turistických ponožek. Jedině tak budete vědět, zda jste sáhli po té správné velikosti.

Doba zkoušení

Zkoušení obuvi se doporučuje ponechat na odpolední hodiny. Je to jako u prstýnků. Nohy jsou odpoledne už mírně nateklé a stejně tak je tomu i v terénu.

Materiál obuvi

Textilní či kožené, vše má svoje výhody. Textilní jsou lehčí, lépe vysychají a snáze se přizpůsobí noze. Kožené jsou za to odolnější a zpravidla mají delší životnost. Cení se dále pro svou nepromokavost. K sehnání jsou také polokožené.    

Kde boty koupit?

Zakoupit turistické boty můžeme ve specializovaných obchodech pro turistiku nebo např. v prodejnách CCC, kde nabízí široký sortiment nejen volnočasové, ale také na turistiku zaměřené pohodlné obuvi. Pánské boty lze zakoupit v mnoha pobočkách CCC, které jsou rozmístěny po celé ČR. Výhodou je také možnost nákupu on-line.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Hokej s Patem a Matem

20.04.2024 - 21.04.2024
Praha

První sportovní akce s Patem a Matem bude patřit jednomu z nejoblíbenějších sportů - hokeji. S roztomilou dvojkou…

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete