Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Letní odrůdy jabloní

Jabloň prý známe jako své boty - vidíme ji prakticky na každém kroku. Ale známe opravdu všechna její tajemství? Inu, letní odrůdy jabloní jsou především semenáče s názvy jako Kosztela nebo Early Gold. Jedná se o geneticky vybrané druhy, které obstojí i v tom nejrozmarnějším letním klimatu. Zatímco standardní jabloně dozrávají koncem léta nebo na podzim, tyto výjimečné jabloně dávají úrodu již v plném létě. Plodí hojně a pravidelně a poskytují chutné a šťavnaté plody ideální na moučníky nebo přírodní kompoty pro děti. Jejich charakteristickým rysem je rychlý růst jabloně. U některých druhů dosahuje výšky až 3-4 metrů! Poskytuje tak velkolepý stín během horkých dnů.

Fotogalerie k článku

Jabloň prý známe jako své boty - vidíme ji prakticky na každém kroku. Ale známe opravdu všechna její tajemství? Inu, letní odrůdy jabloní jsou především semenáče s názvy jako Kosztela nebo Early Gold. Jedná se o geneticky vybrané druhy, které obstojí i v tom nejrozmarnějším letním klimatu. Zatímco standardní jabloně dozrávají koncem léta nebo na podzim, tyto výjimečné jabloně dávají úrodu již v plném létě. Plodí hojně a pravidelně a poskytují chutné a šťavnaté plody ideální na moučníky nebo přírodní kompoty pro děti. Jejich charakteristickým rysem je rychlý růst jabloně. U některých druhů dosahuje výšky až 3-4 metrů! Poskytuje tak velkolepý stín během horkých dnů. Pro úspěšné pěstování je však třeba dbát na správné podmínky. Letní odrůdy sazenic jabloní dávají přednost poměrně úrodným půdám a slunným polohám. Zároveň vyžadují mírnou závlahu - zejména v prvních letech po výsadbě. Při rozhodování o výběru letních odrůd jabloní je vhodné poradit se s místním školkařem nebo zkušeným zahradníkem. Ti vám mohou poskytnout cenné rady, jak tyto speciální odrůdy stromů pěstovat (řadu z nich najdete v prodejně Moravské sady).

Jabloně ideální pro letní období

Přemýšleli jste někdy o tom, které odrůdy jabloní je nejvhodnější vysadit, abyste si mohli vychutnat chuť šťavnatých plodů již v létě? Podívejte se po takových letních odrůdách jabloní, jako je Early Golden, Papierówka nebo malý strom Shampion. Jsou to opravdové skvosty mezi sazenicemi! Pocházejí z našeho klimatického pásma a zralosti dosahují již od července. Mezi těmito odrůdami však existují rozdíly. Jabloň Early Golden plodí hodně a pravidelně, ale její plody se musí po sklizni rychle spotřebovat - nejsou schopny dlouhodobého skladování. Naproti tomu odrůda Papierówka se pyšní dlouhou trvanlivostí svých jablek až do podzimu. Šampaňské je malá jabloň vhodná i do menších zahrad. Její úroda je bohatá a plodí brzy - na prvních plodech si můžete pochutnat již v srpnu! Vyberte si tyto letní odrůdy jabloní, které jsou nenáročné na péči, a užívejte si čerstvé ovoce přímo ze zahrady po celé léto.

Proč si vybrat letní odrůdy jabloní?

Rozhodnutí pro letní odrůdy jabloní je investicí do oku lahodící krajiny a křupavých, šťavnatých plodů přímo z vaší zahrady. Představte si horký červencový den - sluneční paprsky putují po listech jabloně, která již nese letní plody. Je to skutečný pocit uspokojení - vždyť chutná jablka, která jste si sami utrhli z vlastního stromu, chutnají ještě lépe! Ale pro jaký druh sazenice se rozhodnout? Zde neexistuje jediná správná odpověď. Víme však, že je vhodné zvolit ty, které nejvíce vyhovují našim kulinářským chutím, ale také klimatickým podmínkám, jsou schopny dosáhnout dobré rovnováhy mezi vystavením slunci a nezbytnými chvílemi stínu. Trend zdravé výživy nás důsledně provází všude - i na zahradě. Ovlivňujeme však skutečně kvalitu a životnost našeho pozemku? Vhodný výběr odrůdy dřevin je zde klíčový, přičemž odměnou je úroda čerstvých, kvalitních domácích produktů. Pamatujte tedy i na toto: Při budování svého zeleného ráje zvažte, které konkrétní druhy budou růst ve vašem klimatu. Sáhněte po stromcích letních odrůd - ty vám zaručí šťavnaté plody na stůl již během teplých měsíců.

Nejčastější mýty o pěstování letních jabloní

Prvním mýtem, který můžeme vyvrátit, je ten o velkém množství práce spojené s ošetřováním letních odrůd jabloní. Ve skutečnosti sazenice jabloní milují slunce více než jejich podzimní protějšky a kromě pravidelné zálivky a řezu nevyžadují žádnou zvláštní péči. Každá jabloň vytváří harmonii s přírodou bez velké práce. Další oblíbený omyl - výsadba jabloně na konci léta nám zajistí bohatou úrodu po zbytek sezóny. Tento scénář je nepravděpodobný - ačkoli existují letní odrůdy jabloní s rychlým růstem, mnohé potřebují čas na rozvoj kořenového systému. Začínající zahrádkáře vždy fascinuje mýtus, že všechny stromy plodí již po několika týdnech. Mám to osobně vyzkoušené: investice času a lásky do nové jabloně může vést k bohaté úrodě již letos v létě..... ale ve skutečnosti se každá rostlina vyvíjí svým vlastním tempem! Naše jabloně můžeme také přikrmovat, ale nenamlouvejme si, že to potřebují každý den! Stačí několikrát za měsíc. Nebojte se vyzkoušet letní odrůdy jabloní. Je to mnohem méně složité, než se zdá!

Rady odborníků, jak pečovat o letní odrůdy jabloní

Jabloň je nejen ikonickým stromem sadů, ale také ideálním stromem pro domácí zahradu. Při zahájení pěstování sazenic letních odrůd jabloní se vyplatí znát několik základních pravidel. Za prvé, vyberte místo s dobrým slunečním světlem a chráněné před větrem. Jako každý strom i jabloň ocení prostor - nezapomeňte proto mezi vysazenými exempláři ponechat alespoň 4 metry. Pro zdravý růst a bohaté plody je důležitý také řez. Odstřihněte větve, které rostou směrem ke středu koruny, a ty, které jsou poškozené nebo nemocné. Tímto způsobem kontrolujete tvar koruny a zajistíte správné světelné podmínky pro dozrávající plody. Samozřejmě záleží na správném výběru letních odrůd jabloní. Vybírejte takové, které jsou vhodné pro vaše klimatické pásmo a vlhkost půdy. Sazenice jabloní si můžete objednat online nebo zakoupit na místě ve specializovaných školkách. Jabloně máme rádi pro jejich chutné plody a půvab kvetení na jaře. Pokud se o jabloně budete starat, odvděčí se vám bohatou letní úrodou. Dbejte proto na pravidelný řez, správný výsev a péči, abyste měli zdravou rostlinu, která plodí chutné ovoce. Pamatujte - čím spokojenější je váš strom, tím více si můžeme vychutnat jeho plody!

Proč byste měli znát rozdíly mezi jednotlivými druhy letních jabloní

Když přemýšlíme o výběru ovocných stromů pro naši zahradu, mnoho z nás si vybaví klasické odrůdy. Vyplatí se však uvažovat i o těch méně typických - například o letních jabloních. Jabloň je skutečným pokladem pro každého zahrádkáře - její v létě dozrávající chutné plody jsou jen jednou z mnoha jejích předností. Letní odrůdy jsou obzvláště okouzlující - jejich kvetení je intenzivní a šťavnatá jablka lahodí oku i chuti již uprostřed léta. Pochopení zvláštností těchto mírně odlišných sazenic jabloní nám umožní kvalifikovaněji se rozhodnout, jak o ně pečovat, a lépe předvídat problémy, které tyto jabloně mohou potkat. Pro začátek je klíčem k úspěchu výběr správné odrůdy letních jabloní, přizpůsobené místním klimatickým a půdním podmínkám. Dále je třeba zajistit stanoviště chráněné před extrémními teplotami a silnými větry a pravidelné zavlažování . Dalším krokem je šikovný řez stromu. Nakonec nám poznání rozdílů mezi jednotlivými druhy letních jabloní poskytne možnost zlepšit správu naší zahrady a získat z ní maximální užitek. Navíc potěšení z pozorování rozkvétající a rostoucí jabloně a z pohledu na první plody dozrávající na slunci - to je bezpochyby jedno z největších potěšení pro každého zahradnického nadšence.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet 20…

01.05.2024 - 01.05.2024
Masarykův kulturní dům…

Koncert

Jarmark v Podorlickém skanzenu Krňo…

01.05.2024 - 01.05.2024
Třebechovice pod Orebem

Tradiční prvomájový jarmark zahajuje pravidelnou turistickou sezonu ve skanzenu. Ke zhlédnutí i zakoupení budou výrobky…

« zpět na seznam položek

Sdílet

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete