Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Nejkrásnější stavby z nerezové oceli v ČR! Některé příklady jsou působivé!

Praha

O tom, že nachází nerezová ocel uplatnění napříč obory se mluví neustále. Málokdo však ví, že i v České republice máme řadu zajímavých staveb, jež jsou zhotoveny i z nerezové oceli. O jaké stavby se jedná? Kde je najdete a jaké přední výhody jim konstrukce s použitím nerezové oceli propůjčuje?

Fotogalerie k článku

Přední české stavby z nerezové oceli

Mezi nejkrásnější a nejvíce kontroverzní stavby, kde je nejen konstrukce z nerezové oceli, ale i stěžejní ozdobné prvky patří bezesporu Tančící dům v Praze na Rašínově nábřeží. Stavba, jejíž návrh byl inspirován tanečníky Fredem Astairem a Ginger Rogersovou. Právě skleněná věž symbolizují Ginger Rogersovou je zavěšena na konstrukci z nerezové oceli. I samotný ozdobný prvek ve formě kopule, který se nachází na střeše zděné části stavby je pak zhotoven z kovových trubek a potažen síťovinou z nerezové oceli.

Jen o pár ulic dál pak můžete narazit na novější pražskou architektonickou dominantu, kterou je Palác Drn na Národní třídě. Tato polyfunkční budova vyniká velmi výraznými ozdobnými prvky ze zapečené nerezové oceli, mezi něž patří i skulptura stromu na nádvoří, ale i drobné ozdoby ve tvaru listí. Celá budova je pak doplněna zelení, aby dominanta měnila svůj vzhled podle ročního období.

Nerezová ocel je základním materiálem řady známých pražských skulptur

Nerezová ocel je pro svou mimořádnou odolnost v posledních letech často volena i jako materiál při budování význačných skulptur nejen na území hlavního města. Nejznámějším příkladem je asi hlava Franze Kafky u obchodního centra Quadrio, jež se nachází v blízkosti stanice metra Národní třída.

Ještě zajímavější je pak skulptura Trifota v Nových Butovicích, který reprezentuje současné umění z oblasti videa a fotografií. Tuto instalaci můžete najít před budovou Czech Photo Centre a má na výšku 12 metrů. Aby poukázala na orwellovskou tvorbu sleduje tato stvůra občany velkými bulvami jako velký bratr. Aby byla zaručena dlouhá životnost tohoto díla byla pro konstrukci nohou použita jako základní materiál nerezová dutá tyč bezešvá. Tato komponenta je pro svou vysokou odolnost vůči působení nepříznivých klimatických podmínek, ale i průmyslových kyselin, velmi využívána napříč obory.

Nerezová ocel nachází uplatnění na stavbách nejen v ČR

Nerezová ocel je skvělou volbou pro zpevnění různých železobetonových konstrukcí, protože nabízí větší životnost než běžná ocel a nezanedbatelná je rozhodně i absence oxidování železa, což zabraňuje korozi a s tím spojeným praskáním betonu. Další výhodou, která by neměla být opomenuta je také vysoká odolnost proti chloridům obsažených v posypových materiálech. Nerezovou ocel lze navíc zcela bezproblémově kombinovat s ocelí klasickou.

Ačkoli je cena konstrukce s nerezovou ocelí o 10-15 % vyšší, konstrukční výhody tento rozdíl podstatně převyšují. Často se totiž zapomíná i na elastické a mechanické vlastnosti nerezové oceli, a to v ohledu na odolnost vůči požárům nebo zemětřesením. Není tak divu, že poptávka po komponentech z nerezové oceli stále roste a je tak vhodné si najít spolehlivého dodavatele, mezi které patří i společnost Stainless Europe, jejíž nabídku si můžete prohlédnout zde www.stainlesseurope.cz.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Přivítejte na Pražském hradě máj sk…

01.05.2024 - 01.05.2024
Svatováclavská vinice v…

První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého…

Den v růžovém Praha

02.05.2024 - 02.05.2024
Praha

Společenský večer s bohatým rautem a degustací nejlepších rosé a perlivích vín.

We Love Bubliny 2024 - Praha

03.05.2024 - 05.05.2024
Praha

Tři dny plné (nejen) vynikajících bublin, skvělého jídla, hudby a letní pohody. V krásném prostředí Písecké brány na…

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

« zpět na seznam položek

Sdílet

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete