Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Chata Prašivá - Vyšní Lhoty

Vyšní Lhoty

Horská chata Prašivá, patřící Klubu českých turistů, se nachází v chráněné krajinné oblasti Beskydy v nadmořské výšce 706 m. Její poloha je ideálním výchozím místem pro celoroční turistiku a další sportovní aktivity. Chata je celoročně dostupná autem po asfaltové silničce a v letním období i autobusem. Parkoviště se nachází přímo před chatou, která má bezbariérový vstup jak do samotné chaty, tak …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Vyšní Lhoty 200, Vyšní Lhoty
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Frýdek-Místek
Obec
Vyšní Lhoty

Fotogalerie k článku

Horská chata Prašivá, patřící Klubu českých turistů, se nachází v chráněné krajinné oblasti Beskydy v nadmořské výšce 706 m. Její poloha je ideálním výchozím místem pro celoroční turistiku a další sportovní aktivity. Chata je celoročně dostupná autem po asfaltové silničce a v letním období i autobusem. Parkoviště se nachází přímo před chatou, která má bezbariérový vstup jak do samotné chaty, tak na WC pro handicapované, do výčepu i restaurace.

Horská chata Prašivá nabízí celoroční ubytování i stravování a slouží jako výchozí bod do řady blízkých či vzdálenějších oblastí Moravskoslezských Beskyd. Chata leží také na křižovatce běžeckých tratí a cyklotras. Zájemci o koupání se mohou vydat k nedalekému splavu na řece Morávce nebo k 15 km vzdálené Žermanické přehradě. Ani lyžaři to nemají daleko na sjezdovku, na Morávku-Sviňorky je to pouhých asi 10 km. Chata Prašivá se také postupně mění v místo, kde to žije - začínají se zde pořádat besedy, promítání, malé sportovní a kulturní akce, aktivity pro rodiny s dětmi, koncertíky apod.

Mezi největší zajímavosti naší chaty patří bezesporu rozhledna umístěná přímo ve věžičce chaty, ze které je překrásný výhled. V těsném sousedství chaty se nachází historický dřevěný kostelík sv. Antonína Paduánského z roku 1640, který je pod ochranou státního památkového ústavu. Venku u  chaty je k dispozici i posezení s ohništěm.

Od nepaměti je symbolem chaty vycpanina medvěda. Dokonce i současné babičky si pamatují, že vycpaný medvěd na Prašivé byl už v jejich dětství. K medvědovi se tak tradují různé povídačky, které už skoro zlidověly. Kde ale je pravda, se už asi nedozvíme, každopádně medvěd se stal symbolem chaty a každý, kdo zná a navštíví chatu Prašivou, ho chce vidět. Stavte se za ním tedy i Vy!

Možnosti stravování

Chata má vlastní restauraci.

Popis okolí

Chata je na vrcholu hory Prašivá (706 m n.m.) 6 km od centra obce ve směru Dobratice.

Tipy na výlet po okolí

Můžete zamířit například do Českého Těšína, Frýdku-Místku, Ostravice, Rožnova pod Radhoštěm nebo Horní Lomné.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete