Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Na výlet k hlavnímu evropskému rozvodí mezi Černým a Čertovým jezerem na Šumavě

Železná Ruda

Šumava je opravdovým turistickým rájem a jeho největším lákadlem je výlet k tajemným ledovcovým jezerům v Národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
NPR Černé a Čertovo jezero
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Klatovy
Obec
Železná Ruda

Fotogalerie k článku

Na Šumavě se nachází osm ledovcových jezer (pět na české a tři na bavorské) – nejznámější a také nejvíce navštěvované jsou Černé a Čertovo jezero, která tvoří stejnojmennou národní přírodní rezervaci.

Ledovcová jezera vznikla táním ledovců, které se vytvořily koncem třetihor. Postupující ledovce tlačily před sebou množství kamene a štěrku, z čehož se na okrajích ledovců utvořily mohutné hráze – morénové valy. Když na konci poslední doby ledové ledovce roztály, tyto hráze zadržely vodu a vznikla ledovcová jezera. Dnes jsou jezera napájena spodními prameny i vnějšími přítoky.

Mezi Čertovým a Černým jezerem probíhá po hřebeni mezi Jezerní horou a Špičákem hlavní evropské rozvodí. Voda z Čertova jezera odtéká do Černého moře, zatímco 1,5 km vzdušnou čarou vzdálené Černé jezero je odvodňováno do moře Severního.

Kromě dvou nejznámější jezer se na české straně Šumavy nachází ještě jezera: Plešné, Laka a Prášilské, na bavorské straně můžete navštívit jezera Roklanské, Velké Javorské a Malé Javorské.

Černé jezero

Je největší ledovcové jezero na Šumavě a zároveň i největší jezero v České republice. Jeho velikost překonávají pouze vodní díla vytvořená člověkem. Leží v nadmořské výšce 1008 m a dosahuje maximální hloubky 40,6 m, čímž je i nejhlubším jezerem u nás.

Na břehu Černého jezera se nachází přečerpávací vodní elektrárna postavená v roce 1930.

K Černému jezeru se dostanete pěšky po žluté turistické značce (Jezerní okruh) ze Špičáckého sedla. Cesta je dlouhá 3,6 km jedním směrem, vede po vrstevnici, a proto je Černé jezero ideálním cílem na výlet pro rodiny s dětmi nebo cyklisty.

Čertovo jezero

Jako jediné jezero na Šumavě odtéká do Dunaje. Podle pověsti, údolí, ve kterém se Čertovo jezero rozlévá, vyryl ďábel, neboť mu dívka, kterou chtěl odnést do pekla, přivázala na ocas velký kámen.

K Čertovu jezeru není přístup úplně jednoduchý. Nejobvyklejší trasa vede od hráze Černého jezera po kamenité pěšině (trasa o délce 2,5 km), kterou pokračuje Jezerní okruh. Dalších 2,7 km ujdete cestou od Čertova jezera zpět na autobusové či vlakové nádraží ve Špičáku. Naštěstí můžete během výletu nabrat síly a vybalit zdravou svačinu Emco ovesné sušenky na množství odpočívadel.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete