Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Modlivý důl - Svojkov

Svojkov

Modlivý důl je poutní místo, jehož dominantou je kaple vytesaná do skály.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Modlivý důl je poutní místo, jehož dominantou je kaple vytesaná do skály.

Celé pískovcové údolí se rozkládá asi na jednom kilometru pod kopci Slavíček a Tisův vrch na severovýchodním okraji Svojkova. Tato skalnatá rokle byla původně nazývána Smolný důl, to proto, že tu zdejší uhlíři vařili kolomaz ve smolných pecích. 

Vznik poutního místa jako takového je opředen několika pověstmi. Jedna z nich vypráví, že mezi těmito pískovcovými skalami dobrovolně ukončili svůj život milenci Jaroslav ze Svojkova s dcerou Slávka z Velenic, kteří se velmi milovali, ale rodiče jim jejich lásku nepřáli. První obrázek Panny Marie sem pověsil dělník Melzer, aby toto místo zbavil prokletí. Za nedlouho se u podobizny začali zastavovat pocestní. Když se po okolí rozneslo, že některé modlitby byly vyslyšeny, vyhledala toto místo paní von Czerwelli, která tu nechala zřídit dřevěnou kapličku a obrázek Panny Marie dala dovnitř. Koncem 18. století zedník Josef Sacher, na příkaz hraběnky Alžběty Kinské, strhl dřevěnou kapličku a novou vytesal do skalní stěny

Sloupský farář a zdejší vrchnost poutě do Modlivého dolu zakázali a lidí sem chodilo méně a méně. Teprve až epidemie cholery vrátila zdejšímu údolí jeho věhlas. Mířili sem davy lidí prosící o to, aby byly ušetřeny té strašné nemoci. Po 2. světové válce bylo místo z velké části zničeno, ale některé části byly přece jen zachovány.

Cesta do údolí začíná u bývalého panského hostince ve Svojkově. Za posledními domky ve vesnici stojí dřevěný kříž, kde dříve vedla křížová cesta, nyní tu můžete odbočit na stezku ke Svojkovským skalám, z jejíchž vrcholů je nádherný výhled na okolí. Hlavní cesta vede přes tůňku zvanou Pramen u Strážce a pak už se postupně zužuje až k rokli lemované pískovcovými skalami. Po cestě se nachází několik skal, často vyhledávaných horolezci

V nejužším místě v rokli vede pár schodů do skalního kotle, kde najdete onu kapli vytesanou do skal. V kapli najdete hlavní prostoru s oltářem a dvě další komory.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Za kvetoucí měsíčnicí 2024 - Česká …

18.05.2024 - 18.05.2024
start a cíl kino Hvězda

Tradiční turistická a cykloturistická akce vedoucí nádhernou přírodou okolí Kamenického Šenova, Lužickými horami a…

« zpět na seznam položek

Sdílet

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete