Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum stavebnice Merkur - Police nad Metují

Police nad Metují

Více než před 90 lety se ve městě Police nad Metují začala vyrábět stavebnice plná děrovaných plíšků, koleček a matiček zvaná MERKUR.

Adresa a kontaktní informace

Web:
www.merkurpolice.cz
Adresa:
Tyršova 341
Tel.:
+420 60 3 3 44 741
E-mail:
museum@merkurtoys.cz

Fotogalerie k článku

Rodiče i prarodiče si jistě rádi zavzpomínají na své dětství a dětem ukáží, s čím si hráli, když ještě nebylo Lego. Více než před 90 lety se ve městě Police nad Metují začala vyrábět stavebnice plná děrovaných plíšků, koleček a matiček zvaná MERKUR. A právě do Police směřuje náš další cestovatelský tip.

Když se vydáme po stopách historie téhle skládačky, musíme se vrátit do roku 1920, kdy pan Jaroslav Vancl založil firmu Inventor a začal vyrábět předchůdce Merkuru. 

Tento tatínek Merkuru ale ještě neměl typické šroubky a matičky. Pravý Merkur se zrodil až o pět let později, kdy firma získala novou ochrannou známku. Firmě se dařilo a děti si vesele stavěly až do roku 1940, kdy došlo k zastavení výroby, kvůli nedostatku barevných kovů, který spotřeboval válečný průmysl. Po válce byla výroba obnovena, ale úspěchy střídaly neúspěchy a chod firmy byl jako na houpačce.

Slávu Merkuru proto připomíná jeho muzeum v Polici nad Metují. Chloubou celé expozice je veliké ocelové město, kterému byl předlohou román Julese Verna. Uvidíte zde modely z nejstaršího typu stavebnice z roku 1920. V muzeu je pro vás připraven hrací koutek, kde si můžete otestovat svou fantazii a šikovnost.

Brzy zjistíte, že Merkur není jen stavebnice na hraní, ale především na rozvíjení představivosti a k pochopení fyzikálních zákonů. Díky těmto přednostem se dvakrát stala hračkou roku a to, že Merkur kdysi pomohl Otto Wichterlemu zkonstruovat stroj na výrobu kontaktních čoček, také jistě nebude náhoda.

V muzeu je otevřeno každý den od 9 do 17 hodin a rodinné vstupné vás vyjde na 240 korun

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Jaroměři | duben 2024

24.04.2024 - 24.04.2024
nám. Dukelských hrdinů…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

« zpět na seznam položek

Sdílet

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete