Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Poznejte údolí Vltavy na kole po Vltavské stezce

Kvilda

Vltavská stezka vás provede podél toku řeky od jejího pramene až po místo, kde se vlévá do Labe. Celá trasa vede z šumavské Kvildy přes Český Krumlov, České Budějovice, Týn nad Vltavou, Orlík a Štěchovice do Prahy a dál přes Kralupy nad Vltavou do Mělníka.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Stezka podél Vltavy
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Prachatice
Obec
Kvilda

Fotogalerie k článku

Tenkrokrát vás na výlet nevezmeme pěšky, ale výjimečně přesedláme na kolo. Pojedeme se podívat na vlastní oči na to, jaké krásy popsal Bedřich Smetana ve své nejznámější symfonické básni. Uprostřed malebné krajiny si užijete jízdu na lehce zvlněném terénu. Celá, převážně asfaltová trasa je bezpečně a pohodově sjízdná. Stezka je dlouhá, je proto důležité nepřecenit své síly a vybrat si úsek přiměřený svým schopnostem. My vám dnes postupně představíme celou trasu a bude už jen na vás, pro jaký úsek se rozhodnete.  

Začínáme na Šumavě 

Stezka začíná ve vesničce Kvilda, která se nachází přímo v srdci Národního parku Šumava. První část cesty vede podél kolejí, za nedlouho je vystřídá lesní cesta vedoucí podél Vltavy, na které zahlédneme i Lipenskou nádrž. Za Lipnem nás čeká průjezd několika obcemi a to mnohdy po celkem frekventovaných  silnicích. Absolvování tohoto ne úplně hezkého úseku cesty ale rozhodně stojí za to. Odměnou nám je příjezd do chlouby celé střední Evropy - Českého Krumlova. Až si projdete historické centrum města, které rozhodně stojí za návštěvu, vydejte se kolem kláštera ve Zlaté Koruně. Údolím Vltavy se pak dostaneme k dalšímu významnému městu - Českým Budějovicím.  

Jižní Čechy

Protože se nacházíme nedaleko okouzlujícího zámku  Hluboká, je v těchto místech stezka velmi vytížená, potkat tu můžete celou řadu bruslařů a jiných kolařů. V Hluboké nad Vltavou na nás čeká krásný novogotický zámek s obrovským zámeckým parkem, zámek určitě stojí za návštěvu, zvlášť pokud jste zde ještě nikdy nebyli. Další naše zastávka bude v obci Pořežany, zde se nachází oblíbené Muzeum historických vozidel a staré zemědělské techniky. Poté nás stezka vede blíže k Vltavě a my míjíme vodní nádrž Hněvkovice. Podél Vltavy nás stezka vede až do krásné obce Týn nad Vltavou. Městečko je to malé, takže ho projdete rychle. Za zmínku stojí místní otáčivé hlediště, zámek nebo náměstí s kostelem. Teď se sice od Vlavy trochu  vzdálíte, ale o to víc koukejte kolem sebe, protože právě míjíte spousty zajímavých věcí. Spatříte věže elektrárny Temelín, projedte přírodním parkem Písecké hory, minete zámek Červený Újezdec a nakonec dojedete až do podhradí Zvíkova, pokud máte ještě dost chuti a sil, můžete se od stezky na chvíli odpojit a jít navštívit zámek.  

Podél Vltavské kaskády 

Za Zvíkovem už pomalu přejíždíme do Středočeského kraje. Z levé strany vás bude provázet celkem devět vodních nádrží Vltavské kaskády, které mají za úkol usměrňovat tok vody, aby nedocházelo k povodním, pomáhají ale také s výrobou elektrické energie. Míjíme Kamýk, Slapy, Živohošť a ve Štěchovicích už můžeme v dálce zahlédnout Prahu. V obci Měchenice přejdeme řeku a dále budeme pokračovat po pravém břehu. 

Vítejte v Praze

Poslední zastávku před Prahou si můžete udělat v městě Vrané nad Vltavou, kde také narazíte na poslední nádrž Vltavské kaskády. Odtud už se mílovými kroky blížíte k hlavnímu městu, přes zámek ve Zbraslavi, areál dostihů ve Velké Chuchli a soutok Vltavy s Berounkou se dostanete k branám Prahy. Když projedete podolím, musíte razantně zpomalit, protože v centru, zejména na Náplavce, po které nejspíše pojedete, se pohybují mraky lidí. Náplavka je ale příjemným, ač v posledních letech velice živým místem, kde si můžete dát nějaké občerstvení, případně uvázat kola a půjčit si šlapadlo. Přes most Legií se dostanete na levý břeh Vltavy, projedete stínem přes Letenské sady a Stromovku, čímž si cestu trochu zkrátíte. Poslední zastávka než opustíme hlavní město je pražská Trója, která se je známá tím, že se zde nachází zoologická zahrada. 

Vzhůru do Mělníka 

Za Prahou už nás od vytouženého cíle dělí jediný úsek. Mělník už je jen 35 kilometrů daleko a my jedeme krásnou nížinatou krajinou, potkáváme nepřeberné množství zámků a jiných památek. Nejkrásnější zámky najdeme v Roztokách, Chvatěrubách, Nelahozevsi nebo Veltrusech. Určitě se vyplatí na chvíli slézt z kola a jít si tu krásu prohlédnout. Až si kolem sebe začnete všímat vinných rév, poznáte, že už jsme se dostali do úrodné mělnické oblasti. Dostáváme se na cílovou rovinku naší celé cesty, před námi se objevuje soutok našich dvou největších řek - Vltavy a Labe. 

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Prachaticích | květen …

15.05.2024 - 15.05.2024
Velké náměstí 2,…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete