Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Národní park Šumava

Vimperk

Na Šumavě se rozkládá největší z našich čtyř národních parků. Jeho účelem je ochránit pestrou mozaiku rašelinišť, smrčin a lesů, která ohromí malé i velké návštěvníky.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Národní park Šumava
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Prachatice
Obec
Vimperk
Web:
http://www.npsumava.cz/
E-mail:
vimperk@npsumava.cz
Adresa:
1. máje 260

Fotogalerie k článku

Na Šumavě se rozkládá největší z našich čtyř národních parků. Jeho účelem je ochránit pestrou mozaiku rašelinišť, smrčin a lesů, která ohromí malé i velké návštěvníky. Šumava nenabízí jen možnost procházky v malebné přírodě, ale i řadu relaxačních míst, ve kterých můžete pozorovat nejrůznější lesní zvěř.  

Jedním z těchto míst je Centrum Kvilda, které návštěvníky seznamuje s jelenem evropským, v místní hantýrce zvaným král lesů. Celým výběhem o rozloze devíti hektarů prochází naučná stezka s řadou vyvýšených míst, která slouží k pozorování jelenů. Na stezce se dozvíte mnoho užitečných informací nejen o jelenovi, ale i ostatních zástupcích zdejší flóry a fauny. Otevírací doba záleží na konkrétním měsíci.

Jedním z nejdůležitějších míst Šumavského národního parku je stanice pro handicapovaná zvířata. Stanice u Klášterce byla vybudovaná za účelem záchrany postižených divokých zvířat a vzděláním návštěvníků v ekologické výchově. Díky speciálním výběhům, kotcům a voliérám mohou pracovníci poskytnout tu nejlepší péči pro každé zvíře, které potřebuje pomoct.

V hlavní budově voliér naleznete projekční místnost nebo odchovnu myší, v zázemí se nachází krmiva pro zvěř a poslední částí budovy je rehabilitační a rozletová voliéra, která slouží pro vyléčená zvířata jako příprava na vypuštění do volné přírody.

Lesy, střídající se s otevřenými plochami, jsou ideálními místy pro většinu sov a to jim nabízí právě prostředí Šumavy. Hrdými obyvateli jsou například sýc rousný nebo kulíšek obecný. Kalous ušatý nebo sova pálená jsou mnohem více lidumilní, mají rádi okolí lidských sídel či zaniklé osady.

U bývalého lomu na Borové Ladě se nachází soví voliéra. Díky místnímu reliéfu je toto místo vhodné pro prezentaci zdejších druhů sov. Centrum Bubo bubo je přístupné veřejnosti od května do září. Velkým zážitkem je večerní pozorování sov.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Prachaticích | květen …

15.05.2024 - 15.05.2024
Velké náměstí 2,…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete