Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vyrazte na nejdelší naučnou stezku v ČR z Týna nad Vltavou na Onen svět

Týn nad Vltavou

Stezka na Onen Svět vás provede na 66 km malebnou jihočeskou krajinou, vydat se na tuto nejdelší naučnou stezku v ČR můžete pěšky nebo na kole.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Naučná stezka Na Onen Svět
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
České Budějovice
Obec
Týn nad Vltavou

Fotogalerie k článku

Stezka začíná v Týně nad Vltavou u rozhledny Semenec po červené turistické značce údolím řeky Lužnice přes Bechyni až ke Stádleckému řetězovému mostu, kde odbočuje po žluté značce směrem na Milevsko a končí u Langovy rozhledny na Onom Světě

Na stezku je možné se připojit, a projít tak kratší úsek, v Bechyni, Stádleci, Milevsku a Kovářově.

Naučná stezka je vybavena šestadvaceti odpočívadly, na kterých se můžete zastavit a vychutnat si ovesné sušenky Emco. Jedenadvacet naučných tabulí informuje návštěvníky o místních historických, kulturních či přírodovědných zajímavostech a nabízí i několik tajuplných historek a pověstí o místech opředených mystikou. Stezku doplňuje osmnáct interaktivních dětských prolézaček ze dřeva.

Rozhledna Semenec u Týna nad Vltavou

Pouhé čtyři metry vysoká betonová rozhledna stojí od roku 1930 na vrcholu Semence, kde kdysi existovalo městské popraviště, a proto se zde dodnes dochoval název na Spravedlnosti. K rozhledně vede krásná a více než sto let stará lipová alej, která byla vysázena na počest belgické princezny Stefanie u příležitosti jejího sňatku s korunním princem Rudolfem Habsburským v roce 1881.

Kamenný most na Milevsku

Po cestě na Onen Svět se určitě zastavte u Kamenného mostu na Milevsku, který patří s křížem a sochou Jana Nepomuckého z roku 1857 k místní kulturní památce.

Chata Onen svět a Langova rozhledna

Dřevěná chata Onen svět pochází z roku 1940 a dala jméno celé vesničce. Vedle ní byla v roce 2001 postavena Langova rozhledna, která se stala předlohou pro logo stezky Na Onen Svět. Celodřevěná rozhledna ční do výšky 15 metrů a její vrchol je v nadmořské výšce 615 m n. m. Z rozhledny je dobrý výhled na sever, jih a západ. Dobře viditelný je např. zámek Orlík, Orlická přehrada, pás pohoří Brdy, Temelín nebo Šumava, za výjimečně dobrého počasí je viditelná severní část Alp. Vstupné na rozhlednu je 30 Kč pro děti do 15 let a 40 Kč pro starší 15 let a pro dospělé.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Budějovicích | listopa…

03.11.2024 - 03.11.2024
Senovážné nám. 2, 370…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Královský košt České Budějovice 2024

16.11.2024 - 16.11.2024
Clarion Congress Hotel…

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete