Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Pančavský vodopád

Špindlerův Mlýn

Vodopády zrovna nejsou doménou naší krásné krajiny, přesto jich u nás pár najdeme. Úplně největší a nejvýše položený vodopád nese jméno Pančavský a to podle potoka, který ho vytváří.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Pančavský vodopád
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Trutnov
Obec
Špindlerův Mlýn

Fotogalerie k článku

Vodopády zrovna nejsou doménou naší krásné krajiny, přesto jich u nás pár najdeme. Úplně největší a nejvýše položený vodopád nese jméno Pančavský a to podle potoka, který ho vytváří. Najdeme ho v Krkonošském národním parku asi kilometr od proslulé Labské boudy. Vodopád Pančavy je skandinávského kaskádovitého typu a voda zde padá do Labského dolu z celkové výšky 148 metrů. Jeho šířka se mění, závisí totiž na množství přitékající vody z Pančavské louky. Průměrně zde protéká 25 litrů za hodinu, ale v jarních měsících, kdy taje sníh, je vodopád vydatnější.

Pančavský vodopád patří dlouhou dobu k atraktivním turistickým cílům a málokdo ví, že pro svoji oblíbenost byl také uměle zvyšován jeho průtok, a to velmi důmyslně. Jistý Josef Shier, majitel Labské louky, zde nechal vybudovat nádržku s vodou, malé stavidlo a dvě budky s občerstvením, jednu pod vodopádem a jednu nad. Když se v dolejší budce nashromáždil větší počet turistů, hráz byla uvolněna a výletníci si tak mohli vychutnat nevšední podívanou. Nicméně tato atrakce - oba dva stánky s občerstvením a horní slunná terasa - byly ve 30. letech zrušeny. Dnes máme přístup k vodopádům jen omezený, neboť se nacházejí v první zóně Krkonošského národního parku.

I když v současné době můžete vidět jen horní část vodopádu, výlet sem jistě stojí za to. V okolí totiž najdeme spoustu dalších turistických atrakcí. Dechberoucí panorama si můžete prohlédnout z Ambrožovy vyhlídky, kde máte Labský důl, Kozí hřbety nebo krkonošskou Lysou horu jako na dlani. Vypravit se sem můžete po červené turistické trase, která spojuje Labskou boudu s Mohylou Hanče a Vrbaty. Občerstvit se můžete ve výše zmíněné Labské boudě, odkud taky vedou další turistické stezky a to zejména do západní části Krkonoš. Červená stezka vás zavede k prameni Labe, žlutá k zajímavým Sněžným jámám, kde máte výhled i k našim polským sousedům a modrou se pak dostanete na Mumlavské vodopády. Vydáte - li se druhým směrem modré stezky, můžete sestoupit do Labského dolu a případně dojít až do Špindlerova mlýna.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

4. Pochod pro hospic 2024 - Špindle…

22.06.2024 - 22.06.2024
Špindlerův Mlýn

Srdečně Vás zveme na 4. Pochod pro hospic, jehož cílem je podpořit službu domácí hospicové péče a současně ukázat…

Hypnotizér ve Dvoře Králové | květe…

29.05.2024 - 29.05.2024
náměstí Václava Hanky…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Den v růžovém Trutnov 2024

07.06.2024 - 07.06.2024
HOSTINEC DVORAČKA –…

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Ochutnejte speciality na grilu.

Trautenberkova 13 2024 - Malá Úpa

09.06.2024 - 09.06.2024
Malá Úpa

Z dětství asi nemáte k Trautenberkovi vybudovaný právě vřelý vztah, my vám ale ukážeme, že spojení s touto legendou…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete