Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Perníková chaloupka - Ráby

Ráby

V muzeu perníku pod Kunětickou horou najdou útočiště všichni dospělí, kteří nepřestali věřit na pohádky s dobrým koncem a všechny děti, které raději o něco poprosím, než kradou.

Adresa a kontaktní informace

Web:
www.pernikova-chaloupka.cz
Adresa:
Ráby 38
E-mail:
info@pardub.cz
Tel.:
+420 60 2 4 13 134

Fotogalerie k článku

Pohádku o perníkové chaloupce určitě všichni znáte, ale zamysleli jste se někdy nad její výchovnou pointou? Jeníček a Mařenka přišli, nezaklepali, nepoprosili, lhali, kradli a dokonce vraždili. A chudák baba Jaga pouze bránila svůj majetek. Tuto pohádku se snaží přivést na pravou míru perníková chaloupkaRábech u Pardubic.

Pardubice původně vůbec spojené s perníkem nebyly. Neexistují žádné doklady o tom, že by se tu zdržovali perníkáři nebo cukráři. Spojení vzniklo díky reklamní kampani na přelomu 19. a 20. století a od té doby se tu tradice perníku uchovává.

V muzeu perníku pod Kunětickou horou najdou útočiště všichni dospělí, kteří nepřestali věřit na pohádky s dobrým koncem a všechny děti, které raději o něco poprosím, než kradou.

Prohlídka začíná ve vesničce Perníkov, kde se také s průvodcem zdržíte nejdéle. Dozvíte se něco o výrobě a historii této kořeněné medové pochoutky a samozřejmě také různé verze pohádky o Jeníčkovi a Mařence. Pro zlobivé děti je zde připraveno perníkové vězení s měřičem vykrmenosti – prstovým tlustoměrem. Má čtyři konfekční velikosti: párátko, hubeňour, skoro zralý a do pece. V medovém ráji, kterému dominuje strom perníkovník se můžete podívat na několik set výstavních perníků. Určitě byste se měli ještě podívat na úl včelky Máji, ohniště dvanácti měsíčků a navštívit perníkovou dílnu. A kdo by po této prohlídce nebyl vyčerpaný, a přece jen ještě zlobil, skončí v pekle pod perníkovou chaloupkou. 

Otevírací doba je poněkud komplikovaná, proto se raději podívejte na webové stránky.

Do Ráb se autem dostanete snadno, vede sem několik cest. Pokud se rozhodnete pro jízdu hromadnou dopravou, jezdí sem linkové autobusy z Hradce Králové a z Pardubic. Zastávka se jmenuje Ráby – Perníková chaloupka. Jestli pojedete vlakem, vystupte na zastávce Stéblová na trati Pardubice – Hradec Králové a poté jděte 8 km pěšky po žluté turistické trase. Výlet do Perníkové chaloupky můžete spojit s návštěvou Kunětické hory.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Rumové Léto Pardubice 2024

03.08.2024 - 03.08.2024
Pardubice

Zveme vás na 3. ročník rumového festivalu v Pardubicích. Jediná akce podobného typu ve východních Čechách. Termín…

6. Přehlídka dechových hudeb Strašo…

10.08.2024 - 10.08.2024
Kulturní areál…

Kulturní areál uprostřed obce Strašov u Přelouče bude hostit Přehlídku dechových hudeb v sobotu dne 10. 8. 2024

Hypnotizér v Pardubicích | listopad…

06.11.2024 - 06.11.2024
KD Hronovická,…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete