Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Pohádkový dům v Českém Krumlově

Český Krumlov

V centru Českého Krumlova, v radniční ulici, najdou své vyžití i děti, a to v Pohádkovém domě plném loutek.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Ne nadarmo byl Český Krumlov zapsán do světového kulturního dědictví UNESCO. Tento hradní komplex, jen o pár metrů menší než Pražský hrad, patří k největším a k nejkrásnějším v Česku i na světě. Na své si tu přijdou jak vodáci, tak kulturní nadšenci. 

Ale ani na ty nejmenší se tu nezapomíná. V centru města se nachází dům, ve kterém se za starých časů vařilo pivo a který pamatuje dokonce středověk. Právě tato starobylá atmosféra dokresluje jeho dnešní poslání. Dnes v něm totiž má domov 300 historických loutek. Přízemí a podzemí potěší spíše rodiče. Kavárna Art Café nenabízí pouze příjemné posezení u kávy, ale i expozici sochaře Petra Fridricha. V podzemí se nachází vinotéka Sv. Kryštofa, nabízející vybrané značky z Čech, Moravy a dalších zemí.

Ve foyer prvního patra Pohádkového domu naleznete loutky neznámého umělce, zvané marionety.  V tělíčku mají drát, díky němuž se mohou posadit nebo hýbat hlavou. Některé mají i pohyblivou spodní čelist či pravé lidské vlasy. Další loutky představují historii města. Jsou zde vojáci, kteří obléhají Český Krumlov, dále obchodníci, řemeslníci a permoníci.

Další částí expozice, Divadlo světa, neboli Theatrum mundi, je mechanické divadlo přivezené hrabětem Chotkem. V tomto divadle se nehrálo, loutky v něm pouze ukazovali scenérie. Měnící se kulisy a zvukové efekty, dodávaly představení dramatičnost.

Ti, kteří mají pro strach uděláno, se mohou podívat na expozici čertů, vodníků a jiných tajemných bytostí, které bývaly nedílnou součástí starých lidových pověr, kterým nevěřily pouze děti, ale i dospělí. Část vystavených předmětů je zapůjčena z Národního muzea, například naše nejznámější loutky, které znají dokonce i v Japonsku. Loutky Spejbla a Hurvínka totiž provázely nejedno radostné dětství. 

Málo kdo ví, že profesor Josef Skupa v roce 1920 vytvořil jen Spejbla, a až o šest let později k sobě dostal neposedného syna Hurvínka, který měl být původně jeho stejně popletený kamarád.

V celém muzeu se na loutky sahat nesmí, ale přece jenom tu najdete exponát, který vám to dovolí. Divadlo připravené přímo pro návštěvníky vám umožní zahrát si svou vlastní loutkovou pohádku.

Loutkový dům se nachází v Českém Krumlově v Radniční ulici.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Jindřichově Hradci | d…

18.04.2024 - 18.04.2024
Masarykovo nám. 107/I…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Barvám Neutečeš 2024 - České Budějo…

04.05.2024 - 04.05.2024
Sokolský ostrov

Zažij nejbarevnější běh svého života!

Den v růžovém České Budějovice

10.05.2024 - 10.05.2024
České Budějovice

Poseďte s námi na hotelové zahrádce a ochutnejte nejlepší frizzante a růžová vína.

Hypnotizér v Prachaticích | květen …

15.05.2024 - 15.05.2024
Velké náměstí 2,…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

« zpět na seznam položek

Sdílet

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete