Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Posázavský pacifik

Český Šternberk

V souvislosti s Posázavským pacifikem si kdekdo rád zavzpomíná na svá mladá trampská léta, kdy vlakem brázdil kaňon řeky Sázavy.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Posázavský pacifik
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Benešov
Obec
Český Šternberk

Fotogalerie k článku

V souvislosti s Posázavským pacifikem si kdekdo rád zavzpomíná na svá mladá trampská léta, kdy vlakem brázdil kaňon řeky Sázavy. Mladším ročníkům řekneme, že pod jménem Posázavský pacifik se vlastně ukrývají dvě železniční tratě. Tuto přezdívku jim dali trampové, kteří se v nádherné posázavské krajině nechali unášet za hranice všedních dnů již od 20. let 20. století. Konkrétně se jedná o trať číslo 210 spojující Prahu - Vrané a Čerčany (s odbočkou na Dobříš) a trať číslo 212 s trasou Čerčany - Kácov- Světlá nad Sázavou. O celou myšlenku se zasadilo hnutí Posázavský Pacifik jehož cílem je ukázat lidem krásy a tradici posázavské železnice.

Trať s číslem 210 začíná v pražských Vršovicích. Byla zde vybudována proto, aby spojovala Prahu s nedalekým modřanským cukrovarem. Později bylo rozhodnuto trasu dále rozšířit, to přineslo v době tehdejšího Rakouska - Uherska rozvoj středočeských oblastí Posázaví a Brd.  Původně měla tato trasa hospodářský význam, později ale začala využívat cestovního ruchu, protože zpřístupnila romantické scenérie zdejších oblastí a na začátku století se pak stala důležitým článkem v rozvoji trampingu v okolí Prahy.

Trať nesoucí číslo 212 vedoucí z Čerčan přes Český Šternberk až do Světlé nad Sázavou, podobně jako její sestra ,,dvě stě desítka” vznikala také na etapy. Původně byl konečnou stanicí Kácov, ale to nebylo na dlouho. Když se pak trať na začátku 20. století prodloužila až do Světlé nad sázavou, bylo budování posázavských tratí završeno a okolí se tak otevřelo jak novým hospodářským možnostem, tak cestovnímu ruchu.

Za takovým výletem se ale můžete vypravit i dnes.  Externí železniční dopravce se stejnojmenným názvem nabízí možnost uspořádání výletu s historickými vozy, pořádá příležitostné jízdy či spravuje některé sezónní turistické vlaky. Na tratích, zejména na 212, se kromě pravidelného provozu uskutečňuje řada historických a svátečních jízd, nejznámější jsou nejspíše Posázavské linky. Většina z nich se koná ve spojení se zajímavými kulturními akcemi jako je Sázavská pouť či při příležitosti svátků a významných dnů.

Ve středočeském Posázaví je toho mnoho k vidění. Výlet si tak můžete spojit s návštěvami takových klenotů jako jsou hrad Český Šternberk, vojenské muzeum v Lešanech nebo Sázavský klášter. Pro milovníky piva samozřejmě nezapomeneme zmínit pivovary Velké Popovice a Kácov.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Slavnosti piva v Pivovaru Ferdinand…

07.09.2024 - 07.09.2024
Pivovar Ferdinand

Na sobotu 7. září si benešovský pivovar nachystal 33. ročník pivovarských slavností. Kde jinde, než v pivovaru můžete…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete