Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Poutní cesta Říp-Blaník

Mnetěš

Spolek Cesta Česka otevřel novu Poutní cestu Říp–Blaník mottem „Poznej českou zemi a sám sebe.“ Poutní cesta se skládá ze čtyř etap se samostatnými tématy k zamyšlení a měří necelých 300 kilometrů. Putování začíná u románské Rotundy sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp, vede západní cestou okolo Prahy a končí na vrcholu Velkého Blaníku.

Adresa a kontaktní informace

Spolek Cesta Česka představuje novou poutní cestu spojující Říp a Blaník. Poutní cesta Říp–Blaník byla slavnostně otevřena ve středu 28. září 2022 v prostorách Zámku Dobřichovice. Poutní cesta, jejíž motto je "Poznej českou zemi a sám sebe," se skládá ze čtyř etap se samostatnými tématy k zamyšlení a měří necelých 300 kilometrů. Trasa navazuje na Poutní cestu Blaník–Říp, opět propojuje tyto dvě bájné hory a je vyznačena 80 originálními tabulkami Klubu českých turistů. Putování začíná u románské Rotundy sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp, vede západní cestou okolo Prahy a končí na vrcholu Velkého Blaníku.

 

Mezi hlavní místa trasy patří zejména Říp, Libušín, Křivoklát, Beroun, Svatý Jan pod Skalou, Karlštejn, Dobřichovice, Kamýk nad Vltavou, Prčice, Miličín nebo Blaník. Patronkou projektu poutních cest a autorkou průvodních textů k zamyšlení je Ladislava Paterko, díky jejímž dlouholetým zkušenostem jsou obě poutní cesty unikátním projektem nejen v oblasti turistiky, ale i v oblasti sebepoznání a osobního rozvoje. Poutní cestu připravili členové spolku společně s Klubem českých turistů, který spolupracoval při plánování trasy a zajistil výrobu a instalaci tabulek. Tabulky na trase obsahují QR kódy s odkazem na stránky projektu s podrobnými informacemi.

 

Na webových stránkách www.cestaceska.cz návštěvník obdrží podrobné informace k jednotlivým etapám cesty včetně popisu trasy, její délky, výškového profilu, časové náročnosti, informace o okolí, možnostech ubytování a občerstvení a další. Jsou zde uvedeny tipy jak a proč putovat, průvodní texty, návod jak pracovat s otázkami či doporučení na poutníkovu výbavu. Do té patří Poutníkův deník s tématy k zamyšlení včetně návodných otázek a vložené mapy s detailním popisem cesty. Je v něm také dostatek místa pro zapisování poznámek a sbírání turistických razítek. Lidé, kteří cestu absolvují, se mohou zapsat do elektronické Knihy poutníků na stránkách spolku.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Tržnice Zahrada Čech 2024 - Litoměř…

03.04.2024 - 07.04.2024
Litoměřice

Tržnice Zahrady Čech se uskuteční od 3. do 7. dubna na výstavišti Zahrada Čech.

Mezinárodní pivní festival 2024 - L…

19.04.2024 - 20.04.2024
Litoměřice

Mezinárodní pivní festival / XXXIV. INTERNATIONAL BEER FESTIVAL 2024 proběhne ve dnech od 19. dubna do 20. dubna 2024 v…

Zahájení turistické sezony 2024 v L…

27.04.2024 - 27.04.2024
Střelecký ostrov

Zahájení turistické sezony vypukne 27. dubna na Střeleckém ostrově od 13:00 v Litoměřicích. Připraven je bohatý program…

Mezinárodní výstava psů 2024 - Lito…

25.05.2024 - 26.05.2024
Litoměřice

Mezinárodní výstava psů bude probíhat od 25. do 26. května na výstavišti Zahrada Čech.

« zpět na seznam položek

Sdílet

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete