Statistika našeho portálu

  • 103 278 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výlet k perle Českého Švýcarska Pravčické bráně

Hřensko

Vydejte se na výlet k Pravčické bráně! Odměnou vám bude pohled na největší přírodní bránu v Evropě a skalní útvary Českého Švýcarska.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Pravčická brána
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Děčín
Obec
Hřensko

Fotogalerie k článku

Národní přírodní památka Pravčická brána je opravdovým unikátem na celém našem kontinentu – oblouk, pod kterým se budete procházet, se klene ve výšce 21 m a má rozpětí 26,5 m. Tento symbol Národního parku České Švýcarsko je výsledkem milióny let trvajícího zvětrávání skalního masivu a odnosu jeho méně pevných částí.

K Pravčické bráně se dostanete dvěma přístupovými cestami pro pěší. Pokud si zvolíte kratší, ale zato náročnější trasu, vydejte se z Hřenska 2 kilometry po silnici po červené turistické značce a odbočte u křižovatky Tři prameny. Lesní cestou skrz Dlouhý důl dorazíte po 2,5 kilometrech až k Pravčické bráně. Pokud dáváte přednost méně náročnému terénu s mírným stoupáním, doporučujeme výlet odstartovat z Mezní Louky, po červeně značené lesní stezce. Gabrielina stezka vás provede nejkrásnějším okolím Pravčické brány s mnoha skalními věžemi. Na 5,3 km dlouhé trase naučné stezky naleznete 12 informačních panelů zaměřených na přírodní poměry a kulturně-historické zajímavosti.

Pravčická brána je již od konce 18. století jedním z nejnavštěvovanějších míst regionu, oblíbeným výletním místem byla zejména pro malíře a navštívil ji také dánský spisovatel Hans Christian Andersen. Bohužel narůstající počet návštěvníků způsoboval zvýšenou erozi oblouku a v roce 1982 byl vstup turistů na vršek bránu zakázán. I přesto má výlet k Pravčické bráně co nabídnout.

V okolí Pravčické brány naleznete několik vyhlídek na skalní útvary Českého Švýcarska a dohlédnout můžete až do sousedního Německa. Nevynechejte ani odpočinek se svačinou v podobě ovesných sušenek Emco u výletního zámečku Sokolí hnízdo, který byl vybudován v roce 1881 na úpatí Pravčické brány a pyšní se stylovou restaurací s původním zdobením dřevěných stěn a stropu. Dnes se v prvním patře nachází galerie fotografií Juliuse Puflera.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

středa 23. říjen

Dnes má svátek Teodor

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete