Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zdolejte Sněžku pěšky nebo lanovkou

Pec pod Sněžkou

Na další výlet pojedeme do Krkonoš, tentokrát pokoříme naši nejvyšší horu Sněžku – lanovkou z Pece pod Sněžkou nebo pěšky z Horní Malé Úpy.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Sněžka
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Trutnov
Obec
Pec pod Sněžkou

Fotogalerie k článku

Na vrchol se můžeme dostat hned několika způsoby. Z Pece pod Sněžkou vede nová lanovka, která vás dostane až na vrchol. Kdo se těší na trochu více námahy, může vyrazit pěšky. Po svých se na vrchol lze dostat skoro ze všech směrů. Abyste si užili Sněžku na maximum, můžete jít nahoru jedné trase a vrátit se jinou. Nezapomeňte si s sebou vzít sušenky Emco ke svačině, cesta je opravdu dlouhá a v horách vyhládne. 

Výšlap z Horní Malé Úpy

Tato trasa patří k těm nejsnadnějším, je dlouhá 8 kilometrů a hravě by ji měli zvládnout i menší turisté. Výšlap začínáme v Pomezních boudách ve vesnici Horní Malá Úpa, kam můžeme zajet autem, ale i autobusem. Cesta je značená červenou turistickou značkou, která vás zavede k chatě Jelenka. Druhá polovina cesty se nese v duchu strmějšího stupání přes Obří hřeben až na vrchol naší královny hor Sněžky. 

Výstup Obřím dolem 

Nejhezčí, zato nejobtížnější výstup, vede Obřím dolem. Cesta má 7 kilometrů, je prudší a náročnější, ale nudit se určitě nebudete, výhledy do okolí jsou nezapomenutelné. Začínáme v Peci pod Sněžkou, odkud se vydáme po modré turistické značce k Obřímu dolu a přes Obří sedlo se vyškrábeme až na vrchol Sněžky. Pokud se na cestu vydáte v létě, můžete si prohlédnout památku zdejšího hornictví – důl Kovárna. Nahlédnout můžete také do staré vodárny, která dřív zásobovala celou Sněžku.

Výšlap přes Růžovou horu

Tato trasa je ze všech nejkratší, nejdříve vás povede po zelené turistické značce z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Tato část trasy má asi 3 kilometry, než se vydáte dál, můžete si zde trochu odpočinout, třeba ve vyhlášené chatě Růžohorky. Další úsek cesty je značen žlutě a zavede vás až do našeho cíle. 

A co nahoře?

Pokud jste měli štěstí na počasí a je dobrá viditelnost, rozprostírají se před vámi úžasné scenérie české a polské krajiny. I když se sem vydáte v letních měsících, nezapomínejte, že jste v horách, dole je vám možná pěkné vedro, ale zde může být docela chladno. Kromě výhledů se můžete ohlédnout také do minulosti, Sněžka byla totiž po staletí poutním místem, proto zde byla také postavena rotunda svatého Vavřince. Další zajímavou stavbou je Česká poštovna Anežka, jedná se o nejvýše položenou stavbu v České republice. Kromě toho zde stojí ještě Polská bouda, ke které patří meterologická stanice. 

 

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér ve Dvoře Králové | květe…

29.05.2024 - 29.05.2024
náměstí Václava Hanky…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Den v růžovém Trutnov 2024

07.06.2024 - 07.06.2024
HOSTINEC DVORAČKA –…

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Ochutnejte speciality na grilu.

Trautenberkova 13 2024 - Malá Úpa

09.06.2024 - 09.06.2024
Malá Úpa

Z dětství asi nemáte k Trautenberkovi vybudovaný právě vřelý vztah, my vám ale ukážeme, že spojení s touto legendou…

4. Pochod pro hospic 2024 - Špindle…

22.06.2024 - 22.06.2024
Špindlerův Mlýn

Srdečně Vás zveme na 4. Pochod pro hospic, jehož cílem je podpořit službu domácí hospicové péče a současně ukázat…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete