Statistika našeho portálu

  • 102 280 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Brtnice

Brtnice

Hrad jako předchůdce Obec Brtnice bývala od nepaměti křižovatkou obchodních cest z Vídně do Prahy, proto zde vznikl na strategickém místě ve 13. století hrad, který počátkem 15. století náležel Valdštejnům. Jindřich z Valdštejna nechal za husitských válek hrad přebudovat na bezpečné sídlo s rozsáhlým opevněním a hlubokým vodním příkopem. Valdštejnové vlastnili hrad až do 16. století, kdy k Brtnici…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Hrad jako předchůdce

Obec Brtnice bývala od nepaměti křižovatkou obchodních cest z Vídně do Prahy, proto zde vznikl na strategickém místě ve 13. století hrad, který počátkem 15. století náležel Valdštejnům. Jindřich z Valdštejna nechal za husitských válek hrad přebudovat na bezpečné sídlo s rozsáhlým opevněním a hlubokým vodním příkopem. Valdštejnové vlastnili hrad až do 16. století, kdy k Brtnici náležely také okolní vesnice i městečka. V roce 1573 se na brtnickém hradě konala svatba Hynka Brtnického z Valdštejna s Kateřinou Zajímačkou z Kunštátu.

Vznik zámku

V 80. letech 16. století byl pozdně gotický hrad přestavěn v renesanční zámek s třemi nádvořími. Autorem rozsáhlé zámecké úpravy byl italský architekt Baltazar Maio da Ronio. U zámku na třetím nádvoří stojí renesanční kostel z roku 1588, přestavěný a rozšířený staviteli Piciem a Pieronim v letech 1627 - 1629 a nově upraven v polovině 18. století. Po smrti Kateřiny Zajímačky zdědil zdejší panství Zdeněk z Valdštejna, který se horlivě účastnil na stavovském povstání v letech 1618 – 1620. Po bělohorské bitvě byl však v Jihlavě zatčen a uvězněn doživotně na Špilberku, kde roku 1623 zemřel. O konfiskovanou Brtnici měl záhy zájem generál Rombald Collalto, který pocházel ze starého benátského rodu, avšak z politických důvodů musel Benátky opustit a vstoupil do vojenských služeb císaře Rudolfa II. Jako diplomat se pak účastnil vojenských tažení ve střední Evropě. Jeho nejslavnějším činem bylo dobytí Mantovy, rodného města Collaltů, kdy klíče od bran města byly dlouho uchovány na Brtnici.

Pravděpodobně ve druhé čtvrtině 17. století došlo také k barokním úpravám zámku, které také provedl císařský architekt Giovanni Battista Pieroni, přesto však zůstal renesanční charakter sídla uchován. V 19. století byly zhotoveny pseudogotické fasády budov ve druhém nádvoří a upraveny interiéry objektu. Kolem zámeckého areálu vznikl park se vzácnými dřevinami. Collaltové zůstali na Brtnici až do konce druhé světové války.

Zámek dnes

Zámek Brtnice tvoří rozsáhlý areál souladu zámeckých budov a opevnění gotického hradu, který zámku vývojově předcházel. Na Zámku Brtnice Spolek Zámek Brtnice pořádá pravidelné komentované prohlídky. 

Prohlídky:

Komentované prohlídky pořádá Spolek Zámek Brtnice. 

Komentovaná prohlídka zámku o historii doby, kdy zámek patřil Valdštejnům a Collaltům. Spatříte slavnou enfiládu brtnického zámku, v hudebním sále je umístěna Mezinárodní výstava obrazů pocta G. B. Bellucci. V tomto hudebním sále se nachází erb hraběte V. T. Collalta, který zorganizoval první koncert tehdy malému Mozartovi. A poté vás provedeme po gotických pokojích třetího paláce, nejstarší části zámku z 15. století. 

Otevírací doba: červen: so-ne 10-17 hod. , červenec a srpen: út-ne, 10-17 hod., září: so, ne 10-17 hod.,

Základní vstupné: 150 Kč,

Snížené vstupné: 75 Kč (Děti, senioři, ZTP)

Rodinné vstupné: 350 Kč (ě dospělí a 2 děti)

Tipy na výlet

V Brtnici najdeme také rodný dům Josefa Hoffmanna, jednoho z nejvýznamnějších architektů a designérů 1. pol. 20. století. Dále v obci je k vidění zřícenina hradu Rokštejn nebo židovské hřbitovy. Vydat se můžete také do Jihlavy, kde můžete navštívit místní zoo, Oblastní galerii Vysočiny, městské podzemí a městské opevnění či jedinou dochovanou bránu jihlavského městského opevnění, bránu Matky Boží.

Ubytovat se můžete třeba v Jihlavě.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Burza Heulos 2024 - Jihlava

18.05.2024 - 18.05.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Tomáš Vaněk a Monika Sommerová - Ko…

23.05.2024 - 23.05.2024
Jihlava

Koncert dvou muzikálových hvězd Tomáše Vaňka a Moniky Sommerové k roku české hudby 2024 nabídne repertoár klasických…

Burza Heulos 2024 - Jihlava

20.07.2024 - 20.07.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Burza Heulos 2024 - Jihlava

21.09.2024 - 21.09.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 5. květen

Dnes má svátek Klaudie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete