Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Adventní čas a vánoční trhy v Praze

Praha

Období blížících se vánočních svátků vyvolává v každém z nás pocity výjimečných chvil a slavnostní nálady. Atlas Česka pro Vás připravil výčet těch nejzajímavějších akcí spojených s adventním obdobím, které zajisté přispějí k Vaší dobré náladě a pohodovému naladění. Vydejte se spolu s námi do magických míst našeho hlavního města, které se jako každý rok v prosinci ustrojí do slavnostního hávu a působí jako romantický šperk třpytící se na sněhobílé koruně jednoho z přicházejících králů.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Období blížících se vánočních svátků vyvolává v každém z nás pocity výjimečných chvil a slavnostní nálady. Atlas Česka pro Vás připravil výčet těch nejzajímavějších akcí spojených s adventním obdobím, které zajisté přispějí k Vaší dobré náladě a pohodovému naladění. Vydejte se spolu s námi do magických míst našeho hlavního města, které se jako každý rok v prosinci ustrojí do slavnostního hávu a působí jako romantický šperk třpytící se na sněhobílé koruně jednoho z přicházejících králů.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí
Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

Tradiční trhy na Staroměstském náměstí

Zřejmě každý z Pražanů si v předvánočním shonu najde alespoň krátký čas na návštěvu největších vánočních trhů konaných v naší republice, jejichž nenapodobitelnou atmosféru lze plně nasát na Staroměstském náměstí. Malí i velcí návštěvníci zde od 30. listopadu mohou vybírat z široké nabídky řemeslných výrobků, svátečních cukrovinek, hřejivých likérů i bohatého kulturního programu. Slavnostní zahájení letos obstará nejznámější z českých princezen, Libuška Šafránková, která v předvečer první adventní neděle slavnostně rozsvítí dvacetimetrový vánoční strom. Ten byl pro letošní rok vybrán v malebné oblasti přírodního parku na Kutnohorsku. Pro všechny nadšence a milovníky těchto romantických trhů ve starobylé části našeho hlavního města máme i další dobrou zprávu. Na vánoční trhy na Staroměstském náměstí po jejich skončení bezprostředně naváží Tříkrálové oslavy, díky nimž si až do 6. ledna můžete prodloužit magickou atmosféru vánoční Prahy.

Václavské náměstí plné vánoční atmosféry

Během posledních let jsme si již zvykli na tradiční vánoční trhy, rozprostírající se ve spodní části Václavského náměstí. Kromě slovutného vánočního stromu plného nádherných blyštivých ozdob si zde každý návštěvník může užít nepřeberného množství typicky vánočních předmětů, jakými jsou ozdoby, dárkové předměty, vonné esence či sladké i slané pochoutky. Letošní rok však přináší obyvatelům Prahy příjemnou novinku v podobě vánočních trhů pořádaných Sdružením Nového Města pražského v horní části Václavského náměstí. Kromě stánků s nepřeberným množstvím dárkového zboží a lahodných pamlsků se můžete těšit i na bohatý kulturní program, zahrnující dětská vystoupení či slavnostní štědrovečerní bohoslužbu. Ke vskutku pohádkové atmosféře pak jistě přispěje i vánoční osvětlení horní poloviny náměstí.

Malá strana ve svátečním

Počátek adventu můžete naplno vychutnat i v okolí hojně navštěvovaného Karlova mostu. Na mytické Kampě se totiž i letos otevřou slavnostní vánoční trhy, které organizátoři vhodně spojili s tradičním rejem Mikulášů a čertů (5. prosince) a poutavými víkendovými Malostranskými vánocemi. Na Malostranském náměstí si během nich budete moci zakoupit některý z kreativních výrobků, na jejichž tvorbě se podíleli děti a dospívající ze základních škol, občanských sdružení či chráněných dílen. Chybět nebudou ani tradiční staročeské vánoční speciality, rukodělné výrobky či dekorativní doplňky určené pro každou domácnost.

Staročeské Vánoce na náměstí Míru

Mimořádné popularitě se těší i vánoční trhy pořádané jednotlivými městskými částmi. Zajisté si nenechte ujít připomínku blížících se Vánoc na náměstí Míru v Praze 2, kde na Vás čeká několik stánků s typicky vánočními produkty, lahodným svařeným vínem i ukázkami ze starobylých řemesel. Poetickou atmosféru pak doplňuje i charakteristický betlém, který ve tvářích mladých i starých obdivovatelů vykouzlí nostalgický úsměv na tváři. Pro letošní rok si organizátoři připravili i specialitu v podobě originálního vánočního zboží a výrobků, jejichž koupí můžete přispět na činnost a fungování několika občanských sdružení.

Sváteční atmosféra po celé Praze

Příležitost k připomenutí si vánoční atmosféry však budete mít i v jiných částech Prahy. Desátá pražská část potěší všechny své obyvatele slavnostními trhy na Kubáňském náměstí, které budou zahájeny tradičním rozsvícením vánočního stromu. Báječnou kulisu zdejším prodejcům i nakupujícím pak zajistí i několik menších vánočních stromků, které budou nazdobeny dětmi ze zdejších mateřských a základních škol. Nepřeberné množství dárkových předmětů, vánočních ozdob, dobrého pití a jídla či aromatických dekorací můžete zakoupit i na vyhlášených trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad, na které Vás zvou organizátoři z třetí pražské městské části. Každý adventní víkend se zde navíc uskuteční několik ukázek výroby rukodělného zboží, doplněné vystoupením živé muziky. Tři dny před Štědrým večerem na Vás čeká i překvapení v podobě netradičního betléma. I pátá městská část láká své obyvatele na tradiční vánoční trhy spojené s prodejem živých kaprů. Na Andělu se kromě bohatého stánkového prodeje letos představí i pestrý kulturní program, zahrnující dětská vystoupení i hudební produkce. K době blížících se svátků nezbytně patří i hojnost dobrého jídla a pití, které si nejlépe vychutnáte na některém z mnoha farmářských trhů. Servírovat se zde budou obzvláště zabijačkové speciality v podobě jelit, tlačenky, jitrnic či ovarové polévky. Vychutnávat je můžete například na Brandejsově náměstí v Suchdole, na náplavce na Rašínově náměstí, na Vítězném náměstí v Dejvicích, v Holešovické tržnici či Galerii Harfa.

Akce rozdávající radost

Rádi bychom Vás též pozvali na některé speciální akce, které rozdávají radost a poučení malým i velkým a navíc přispívají k dobré věci. Jedná se zvláště o "Rozsvícení vánočního stromu s manželkou prezidenta", konající se první adventní neděli na Jiřském náměstí Pražského hradu. Mezi známými hosty budou i zpěvák Václav Neckář či dětský pěvecký sbor Pueri Gaudente. Poslední listopadový den Vás pak co nejsrdečněji zveme na "Vánoční dobročinný trh Maltézské pomoci", konaný v historických prostorech sally tereny Velkopřerovského paláce na Malé Straně. V zimním refektáři Strahovského kláštera se od 29.11. můžete seznámit s pozoruhodnou výstavou "Jak se zdobí Vánoce", představující historický vývoj vánočních stromů, ozdob a kolekcí, včetně unikátní série starobylých i moderních betlémů. 9. prosince si pak v Toulcově dvoře připomeneme historický vývoj Vánoc v rámci "Vánoc na statku", které tvůrčím způsobem představí výrobu speciálních svíček, přání, lidových ozdob či malovaných perníčků.

Advent v Zoo Praha

Jako již tradičně si pestrý program v čase vánočním připravila pražská ZOO. První adventní neděli se naučíte při Adventních dílnách vyrobit vánoční věnec, v neděli 1. prosince se v zoo rozsvítí vánoční stromek a navštívit zahradu můžete i o vánočních svátcích. Popřát zvířátkům můžete i na štědrý den. Otevřeno bude do 14 hod.

Adventní plavby Prahou

V závěru roku se pak již neodmyslitelnou součástí života Pražanů staly oblíbené a stále populárnější "Adventní plavby po Vltavě", které se soustředí na připomínku blížících se Vánoc. Každý člen sváteční posádky bude moci obdivovat okouzlující atmosféru zimní Prahy, vychutnávat si všudypřítomný grog či čaj, lahodné vánoční cukroví a to vše za zvuku tradičních českých koled. A protože k Vánocům neodmyslitelně patří i obdarovávání našich blízkých, dovolujeme si Vám v závěru každé z plaveb věnovat malou upomínkovou pozornost.

Zajímavé akce v okolí

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

Koncert kapely CROSSBAND 2024 - Pra…

20.03.2024 - 20.03.2024
Praha

Nymburská kapela CROSSBAND hraje v Praze pravidelně. Do Malostranské besedy se vrací po loňském úspěšném koncertu. Jako…

Vynášení Morany a vítání jara 2024 …

21.03.2024 - 21.03.2024
Praha

JARO JE TADY! Paní zima - MORANA - končí svou vládu je potřeba ji vynést a připravit se na nejkrásnější období v roce,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete