Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam na advent 2019

Nejkrásnější svátky roku jsou již doslova za dveřmi a my v Atlasu Česka bychom Vám k těm letošním rádi přispěli dárečkem v podobě pozvánky na desítky poutavých adventních akcí, které se konají díky zapálení stovek nadšených organizátorů ve všech koutech naší krásné země.

Fotogalerie k článku

Praha

Mezi mnoha desítkami adventních akcí v Praze rádi zveme na "Adventní Gospely 2019", které jsou opravdu nezapomenutelným zážitkem s autentickou atmosférou a silnou sváteční energií. Poetickou vánoční atmosféru podpoří i nádherná show "Louskáček na ledě", s olympionikem Alexejem Jagudinem v hlavní roli. Symbolickým vánočním zastavením bude hudební program "Lidové Vánoce v českých a moravských vesnicích". V Praze se již podesáté můžeme těšit na "Lemarket Vánoce", který se letos koná na tradičním místě v Galerii Mánes. Bohatý program s možností zakoupit některý z chybějících vánočních dárků přináší letošní "České Vánoce na Výstavišti". Do pražského holešovického Creative Worldu zveme tentokrát na "Vánoční den s časopisem Kreativ", který odtajní vše, co pro nás zdejší nadšenci chystají v následujícím období. Hudební nadšenci jistě uvítají "Vánoční koncert v Českém muzeu hudby", na kterém vystoupí orchestr Nadačního fondu Harmonie. Pro malé i velké příznivce prken jež znamenají svět přinášíme pozvánku na "Dětský divadelní Vánoční festival" který láká na představení pro děti i dospělé, hravé dílničky či koncert Ondřeje Rumla. Připomínkou tradic našich předků budou "Vánoce v Muzeu Praha", které potěší vánočními dílnami, zdobením perníčků či výrobou svíček ze včelího vosku. Nezapomenutelným zážitkem pak jistě bude i "Vánoční koncert operních talentů v Praze". 

Středočeský kraj

Pohádkové období adventu představí svou magickou atmosféru při "Adventu na hradě v Týnci", který zve na pohádku pro děti, speciální prohlídku hradu či výstavu místních umělců. Vzpomínku na hudebně harmonická 70. léta minulého století s nostalgickým nádechem představí "Vánoční koncert Václava Hybše", který můžete navštívit ve Společenském centru Týnec. Pohádkový zážitek pro nejmenší z našich čtenářů přináší představení pro děti "Jak pejsek s kočičkou slavili Vánoce" v Divadle u Zvonu v Kladně. Přivítat adventní čas můžete při "Adventních dílnách v ZOO Chleby", které naučí vyrobit vlastní adventní věnec. Zvláštní nabídku přinášejí letošní "Adventní prohlídky zámku Hořovice", které potěší i zprovozněním místní zámecké kavárny. Celodenní program pro rodiče s dětmi slibuje "Advent na Hrádku v Kutné Hoře", kde si můžete i zazpívat koledy. Příležitostí k nákupu některého z chybějících dárků budou "Vánoční trhy v Kolíně". 

Jihočeský kraj

Představení předvánočního dění v jižních Čechách zahajujeme již na konci listopadu pozvánkou na "Vánoční saloon Fešáků", který potěší návštěvníky DK Metropol v Českých Budějovicích. Společně přivítat blížící se Vánoce můžete při "Vánočním zvonkovém průvodu v Českých Budějovicích". Ve stejném městě na náměstí pak potěší populární akce "Vránkovy koledy". Borovanští betlémáři potěší všechny návštěvníky Českých Budějovic "Živým Betlémem", který zde můžete zažít takřka v předvečer vánočních svátků. Nahlédnout do adventní a vánoční atmosféry v domácnosti správce panství můžete na Nových Hradech v rámci "Vánoc u pana správce". Návštěvníci noví i pravidelní se mohou těšit na tržiště s originálním zbožím v rámci "Adventních dnů a trhů v Jindřichově Hradci". Během "Staročeského vánočního trhu v Táboře" pak potěší i ukázky vánočních zvyků či řemeslné výrobky s tématem vánoční dekorace

Plzeňský kraj

Z mnoha vánočních akcí konaných v západních Čechách upozorňujeme naše čtenáře na "Rok na vsi v Plzni", který se zaobírá domácí lidovou výrobou v čase adventním. Důstojně si zpříjemnit adventní čas můžete při "Vánocích na Rabí", které Vás seznámí s tradicemi našich předků a podmaní si Vás atmosférou zimního hradu. Vyzkoušet si vlastní zručnost a dozvědět se mnohé o umění našich předků nabízejí "Adventní dílny v Národopisném muzeu Plzeňska". Staří i mladí milovníci ladných hudebních skladeb jistě rádi ocení "Vánoční koncert Václava Neckáře v Klatovech". Vánoční čas je sám o sobě dobou magických rituálů a kouzelných událostí, které podpoří i "Show Kouzelnické Vánoce s Pavlem Kožíškem". 

Karlovarský kraj

Patříte-li spol s námi mezi milovníky ničím nenahraditelné předvánoční atmosféry vonící svařeným vínem, aromatických františků či blyštící se krásou třpytivých ozdob, vydejte se v čase adventním do "Vánočního domu v Karlových Varech" a rozhodně nebudete litovat. Zajímavým tipem na výlet a neopakovatelnou možností pro osobní přání určené přímo tomu nejvyššímu je "Ježíškova pošta na Božím Daru", kde děti mohou absolvovat i speciální Ježíškovu cestu. Poutavý program plný vánoční atmosféry a pohodového sousedské vzájemnosti lze očekávat při "Seeberském adventu". Krásné vánoční dárky spolu s malebnou atmosférou slibují letošní "Adventní trhy ve Františkových lázních". 

Ústecký kraj

Drsná krajina Ústeckého kraje zdatně kontrastuje s pohodovou až idylickou atmosféru předvánočních svátků a vzájemným prolínáním vytváří pozoruhodné klima plné nečekaných výjevů. A právě za specifiky tohoto i sousedního regionu přenese všechny zájemce "Offroadsafari Vánočním Saskem aneb poklad za kopcem". Středověká hudba ve spojení s čertovskou diskotékou lákají na "Adventní setkání na zámku Nový Hrad v Lounech", kde se můžete těšit na živá zvířata či dobové tržiště. Nefalšovanou vánoční atmosféru protkanou klidem, pohodou a vzájemnou láskou na vlastní kůži zažijí všichni účastníci "Koncertu Vánoce Na Tvrzi Divice v Lounech". Pekelnou atmosféru jako vystřiženou z Luciferovy říše slibuje "Průvod čertů Krampus show 2019 v Mostě". Všechny zoufalé hledače vánočních dárků na poslední chvíli jistě potěší "Adventní trhy v Muzeu v Ústí nad Labem", které jsou tou pravou předvánoční inspirací. 

Liberecký kraj

Také prostředí drsných Krkonoš se na Vánoce promění na poetické místo s pohádkovými příběhy rozehrávajícími fantazii na každém rohu. Přesvědčit se o tom můžete při "Předvánoční pohodě na zámku Zákupy", kde se při prohlídky s panem nadlesním zúčastníte i ukázek varhanní hudby či nadílky medvědu Medouškovi. Tradiční "Sychrovské adventní trhy" budou i letos spojeny s ukázkou řemesel, prodejem vánočního zboží či doprovodným programem pro děti i dospělé. Mezi předvánočními akcemi vyčnívají i "Tradiční trhy v roubeném stavení v Železném Brodě", které každého z návštěvníků skvěle naladí na přicházející vánoční čas. Adventní prosincový program vyvrcholí "Českou mší vánoční na nádvoří zámku ve Svijanech", kterou zazpívá pěvecký sbor Antonína Dvořáka v Turnově. Příjemně se naladit na přicházející svátky a zakoupit některý z chybějících dárků můžete při "Tradičních trzích v roubeném stavení v Železném Brodě". Přívětivé zastavení v předvánočním shonu přinášejí "Vánoce u Muzea v Liberci". 

Královehradecký kraj

Turistická sezóny nespí ani v čase adventním, o čemž se nejlépe můžete přesvědčit při "Vánocích v Podorlickém skanzenu v Krňovicích", které Vás nechají nasát autentickou atmosféru svátku tak, jak je slavili naši předkové. Dlouhou tradici mají i "Vánoční trhy v Náchodě", které lákají na stánky s adventními věnci, ozdobami či dekoracemi. Jedinečnou adventní atmosféru budou mít i "Vánoční trhy v Kuksu", které loni navštívilo na 20 tisíc zájemců. Mezi pozvánkami nesmí chybět pochopitelně představení "Adventních trhů v Hradci Králové", které přinášejí sváteční atmosféru a možnost zakoupit chybějící vánoční dárek. Během kouzelné procházky městem se děti prostřednictvím oblíbených maňásků dozví mnohé z detailů vánočního příběhu při "Putování za Ježíškem v Hradci Králové". Připomenout si tradiční zvyky našich předků můžete při "Tradičních Vánocích v Hradci Králové". Na náměstí Míru ve Vrchlabí se i letos rozloží "Vánoční kreativní jarmark", který jistě přivítá stovky natěšených hostů. 

Pardubický kraj

Doba blížícího se adventu je ideální příležitostí k duchovnímu zamyšlení a utřídění myšlenek, na které během divokého roku často nenacházíme čas či vnitřní klid. K autentické atmosféře doby předvánoční pak jistě přispěje "Přednáška V.E. Frankla - Smysl života", která se chová v Pardubicích. Již pošesté můžete navštívit "Předvánoční festival her a hraček", který se koná v Pardubicích za obrovského zájmu veřejnosti. I letos Vás můžeme rádi pozvat na "Vánoční koncert Pernštejnek v Pardubicích", který bude moderovat oblíbená herečka Jana Trojanová. Slavnostní atmosféru zažijí všichni účastníci "Vánočního kujebáckého jarmarku ve Vysokém Mýtě", který můžete navštívit na náměstí Přemysla Otakara II. Velkou oblibu si za dobu svého trvání získal i "Advent na zámku v Cholticích". 

Kraj Vysočina

O zasněžených vánočních vrcholcích kopců na Vysočině si i letos můžeme nechat asi jen zdát, ale přesto bychom Vás rádi pozvali na několik setkání, které vánoční atmosféru v mnohém zaručují. Originální dárky spolu s lahodným svařeným dárkem a ochutnávkou cukroví slibují "Vánoční trhy ve Žďáru nad Sázavou". Do Třebíče letos v rámci svého vánočního turné zavítá "Zpěvák Janek Ledecký". Symbolický návrat v čase díky povídání o starých zvycích a tradicích přináší poutavý program "Staročeské Vánoce", který zve do Třebíče. Tamtéž se uskuteční i "Vánoční koncert Hany a Petra Ulrychových". Podmanivou atmosféru slibuje pro všechny zájemce "Živý Betlém v Želivě", který nám v období předvánočním převypráví příběh o zrození Ježíše Krista

Jihomoravský kraj

Přehlídku předvánočních akcí konaných na jižní Moravě začínáme "Adventem na Moraváku", který nabízí jedny z nejlákavějších trhů s autentickou předvánoční atmosférou na celé Moravě. Možností pořídit dárky doslova pro celou rodinu je i "Festival vánočních dárků", který se bez stresu a s dobrou náladou koná v Brně. Jedním z vyvrcholení předvánočních trhů v Brně je "Česká mše vánoční", kterou předvede Metropolitní symfonický orchestr se sborem. Na zdejší adventní trhy se můžete svést i "Historickým parním vlakem v Brně", který pendluje mezi Královým Polem a Nedvědicemi. Již potřetí se můžete těšit na divadelní ztvárnění vánočního příběhu s podtitulem "Živý Betlém v Brně". Nezapomenutelný zážitek pak slibují i "Adventní gospely v Sono Centru". Jedním z vrcholů předvánoční atmosféry v Brně bude "Česká mše vánoční v Brně", která zazní na náměstí Svobody v Brně. 

Olomoucký kraj

Budete-li se v předvánočním období pohybovat v Olomouckém kraji, jistě rádi oceníte pozvánku na některou z mnoha adventních akcí. Vskutku autentickou atmosféru slibují "Vánoce na zámku Čechy pod Kosířem", kde se můžete těšit na návštěvu u hraběcí rodiny či dílničky na Hanácké ambasádě. V rámci "Vánočního večírku KLBCK vánočka v Prostějově" Vás čeká zběsilá jízda v rychlých rytmech, které zazní ze dvou připravených pódií. Zveme Vás i na "Výstavu lidových dekorací v rámci Vánočního salonu", která v Přerově ukáže umění lokálních lidových tvořitelů. Zpestřením letošních vánočních svátků budou "Večerní vánoční prohlídky ZOO v Olomouci", které představí zvířata ve větší formě než v letních parních měsících. Příjemným odpolednem pro děti zajistí i letošní "Vánoční tvořivé dílny pro děti v Přerově". 

Zlínský kraj

Poetické období blížících se Vánoc zpříjemní ve Zlínském kraji několik akcí, které si bezesporu zaslouží Vaši pozornost. Týká se to dozajista i "Adventního koncertu Petry Janů a Dětského sboru Slunečnice v Kroměříži".  Krásně nazdobené pavilony, sbírka vánočních betlémů či adventní vystoupení lze očekávat od "Floria Vánoce 2019", konané jako obvykle v Kroměříži. Obyvatelé Zlínského kraje se mohou těšit na "Vánoční koncert Jakuba Smolíka v Otrokovicích", který tento rok slaví kulaté šedesáté narozeniny. Ten nejkrásnější vánoční příběh přiblíží všem návštěvníkům "Živý Betlém v Kroměříži", který představí žáci zdejší základní církevní školy. Přijďte si naplno užít sváteční atmosféru při "Vánocích na náměstí v Rožnově pod Radhoštěm", kde si budete moci dát něco dobrého na zub a prožít si s přáteli nádherné období adventu

Moravskoslezský kraj

Putování za předvánočními akcemi severní Moravy začínáme na "Vánoční výstavě zahrádkářů ve Frýdlantu nad Ostravicí", která je tradiční prodejní výstavou betlémů a vánočních dekorací. Hned na několika místech Moravsko-ostravského kraje se koná letošní "Festival adventních a vánočních zvyků: Souznění". Dobré skutky patří neodmyslitelně k adventnímu období, a proto Vám velmi rádi přinášíme pozvání na "Dobročinný jarmark plný křídlení v Ostravě". Nakoupit si vánoční dárky můžete na "Vánočním handmade jarmarku v Havířově", který zastřešují zdejší populární Tvořivé večery. V rámci "Vánoc na zámku Kravaře" se můžete těšit na vánoční jarmark s ukázkami lidových řemesel a s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. V polovině prosince se můžete pokusit postrašit zlobivé děti při bouřlivé "Strašidelné show čertů z Rakouska", která zavítá i do slezské Opavy

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete