Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam na Masopust 2019

Přijměte pozvání Atlasu Česka na masopustní putování napříč všemi kraji naší země, které všem věrným čtenářům představí pozvánky na desítky masopustních obchůzek, bouřlivých fašanků či folklorních ostatků. Našimi průvodci budou natěšení řezníci s bohatou nadílkou jitrnic, spokojení vinaři s demižony toho nejlepšího vína a maskovaní poutníci rozmanitých barev.

Fotogalerie k článku

Praha

Oživenou tradici maškarních setkání a masopustního hodování jsme si zvykli za poslední léta hojně vídat i v našem hlavním městě. Speciální masopustní pohoštění stejně jako mnoho gastronomických dobrot a laskomin nabízejí i letos "Farmářské trhy na Matějské pouti", které můžete navštívit v areálu poutě nedaleko Obřího kola. Sousedské setkání masek plánujeme i v rámci "Masopustu v Toulcově Dvoře", kde na Vás čeká bohaté občerstvení, poutavé masky či zpěv při harmonice. Všichni přátelé koní a únorových masopustních radovánek jsou srdečně zváni na "Horymírovu sváteční jízdu", která se koná o nadcházejícím víkendu a láká na jízdu na koních i následný masopustní rej. Již podeváté se letos bude konat "Kbelský masopust", který nabídne bohatý kulturní program, soutěže pro děti i tvořivou dílnu. Dvacátý únorový den se můžete přijít dosyta najíst a příjemně pobavit na "Masopust na Andělu", který se bude odehrávat netradičně přímo na pěší zóně Anděl. Velkou popularitu si mezi našimi čtenáři již dlouhou dobu udržuje tradiční "Žižkovský masopust", který se letos koná hned na začátku února.

 

Středočeský kraj

Spousta dobrého pití a jídla, maskované průvody, zábava a potěšení pro všechny zúčastněné. To a mnohé další nabízí další ročník "Máslovického masopustu", který se letos opětovně zaměří na zabijačku na návsi a následný prodej čerstvých dobrot či pestrobarevný průvod masek s hudbou. Netradiční pozvánka pak směřuje na poutavou přednášku z cyklu vyprávění o Svaté Hoře, která se nazývá "Masopustní renesanční rozpustilost v Příbrami". Zajímavé odpoledne nabízí i "Mokropeský masopust v Černošicích", který je tradiční akcí dolního Poberouní. V rámci "Masopustu v Roztokách a Úněticích" se maškary setkají na roztockém zámku, následně spojí své síly s Únětickými a Suchdolskými a následně svou cestu zakončí ve vyhřívaném šapitó. Všechny naše čtenáře jistě potěší i pozvánka na "Kaňkovský masopust v Kutně Hoře", kde bude k poutavému folklornímu programu hrát i tradiční hudba se staročeskými písněmi. Srdcovou záležitostí naší redakce je pak program "Jaro na vsi", který se každoročně s rozmanitými obměnami koná ve Skanzenu Přerov nad Labem.


Jihočeský kraj

Masopust v jižních Čechách má po dlouhých staletích svou nezaměnitelnou podobu a specifický regionální ráz. Přesvědčit se o tom nejlépe můžete v "Muzeu milevských maškar", které jako jediné u nás mapuje národopisnou tradici masopustních průvodů. Možná nejpopulárnější akcí v regionu bude "Zabijačka a masopust v Plzeňském Prazdroji", kde pro všechny návštěvníky připraví pravé vepřové hody hojně zásobené lahodným zlatavým mokem. Tradiční jihočeské folklorní zvyky připomene "Masopustní obchůzka městem Dačice", která započne jako obvykle ve 14 hodin před budovou radnice. Opět po roce se můžete těšit na nefalšované folklorní veselí, které je nezbytně spjato s "Třeboňským masopustem". Celkově třídenní akcí s připomínkou starobylých tradic bude přehlídka "Milevských maškar v Milevsku", které se s ostatními vydají na obvyklou obchůzku během sobotu. Opravdové masopustní veselí pak zajišťuje i "Krumlovský masopust", který se bude letos konat netradičně v neděli.



Karlovarský kraj

Co by to bylo za období konce masopustu, kdyby v něm chyběla tradiční lidová hudba, spojená s ochutnávkou domácí slivovice, zabijačkových specialit či čerstvých koláčků a dalších sladkostí. Proto Vám nemůžeme odepřít pozvání na "Masopust v Chebu", který letos všechny účastníky průvodu masek provede historickou částí Chebu. Dětští masopustníci pak jistě ocení "Maškarní karneval v DDM Sova", který nabídne zábavné odpoledne plné písniček, masek a tanečních vystoupení. Připomínkou starobylých zvyků našich předků během zimního období bude "Výstava Zimní radovánky v Krušnohoří", která nabídne i netradiční sondu do starobylých masopustních tradic.


Ústecký kraj

Přijďte si zpříjemnit letošní masopustní dění návštěvou některého z proslulých "Svátečních trhů v Ředhošti", které nabízejí to nejlepší z domácích zabijaček či předměty spojené s tradičním místním folklorem. Srdečně Vás zveme i na "Masopust v ZOO Děčín", kde kromě zábavy a soutěží se zvířátky můžete přihlásit svůj výrobek i do soutěže O nejchutnější koblihu. Další pozvánka směřuje na "Staročeský masopust v Blansku", který láká kromě tradičních zvyků i na vystoupení kapely Hlinečanka či obvyklé porážení kobyly. Na letošní "Masopust v Kadani" pak kromě obvyklých hostů láká i hlavní pořadatel, kterým se pro letošek stává právě dobrý voják Švejk!


Liberecký kraj

Přijměte pozvání Atlasu Česka na poslední akce spojované s obdobím končícího masopustu na území Libereckého kraje. Lahodné zabijačkové hody, příjemnou hudbu a zábavu pro malé i velké nabídne letošní ročník "Novoborský masopust a Historická lyže", okořeněný jako obvykle recesistickým závodem v ladném běhu a promenádě na starobylých lyžích v dobovém oblečení. Netradiční masopustní veselí spojené s maškarádní veselicí přináší "Maškarní karneval na ledě", který do Semil přinese nápaditou show s mnoha maskami na nabroušených bruslích. V Železném Brodě se letos organizátoři rozhodli uspořádat "Masopust po staru", aby připomněli to nejlepší z historických tradic našich předků. Naše nejmladší čtenáře pak jistě potěšíme pozvánkou na "Karneval pro děti ve Vratislavicích", která se koná poslední únorovou neděli.

 

Královehradecký kraj

Ve Královehradeckém kraji si užijí spousty zábavy jak malí tak velcí příznivci folkloru i starobylých moravských tradic. Platí to bezesporu i o "Masopustu na statku Piletice", který je doslovným lidovým hodokvasem s opravdu tradiční venkovskou zabijačkou, obchůzkou masopustních maškar a taneční rejem. Nefalšovanou lidovou veselici pak slibuje i "Masopust v Hostinném", který je známý výborným občerstvením a barevným průvodem masek. V polovině února pak zveme na další ročník "Žamberského masopustu" s tradičním voděním medvěda a pochováváním basy. Závody historického lyžování jsou spojeny v areálu kempu Pecka tradičně se "Zabijačkovými hody", které lákají na tlačenku i jelítka či na recesivní závody všech zúčastněných.

 

Pardubický kraj

Období rozšafného masopustního veselí a nezřízených gastronomických i společenských orgií pomalu odeznívá a započíná doba asketického půstu. Chcete-li si však přeci jen ještě jednou připomenout předjarní veselení, přijměte naši pozvánku na "Masopustní obchůzku na Veselém kopci", kterou zahájí slavnostní povolení k obchůzce a následný průvod masek mezi jednotlivými roubenými objekty. Obdobně poutavý program nabízí "Masopustní průvod ve Vortové", díky jehož historii a provedení byl spolu s masopustem v ostatních vesnicích Hlinska zapsán na seznam kulturních památek UNESCO. Obdobnou kvalitu a autentičnost nabízí i další ročník "Staročeského masopustu v Hamrech", kde se obchůzky konají spontánnně po několik generací. Spousta dobrého pití, jídla i veselé muziky bude spolu se stovkami návštěvníků k vidění během "Masopustního jarmarku v Chrudimi", který potěší i populárním maškarním průvodem skrze celé město.


Kraj Vysočina

Mezi nejrozšířenější lidové tradice v naší zemí patří každoroční slavení masopustního období, které je doprovázeno velkým počtem nápaditých akcí pro malé i velké. Pro děti je určen "Dětský karneval v Žirovnici", který nabídne tradiční diskotéku pro nejmenší, loutkovou pohádku a řadu nápaditých soutěží. V naší pestré masopustní nabídce pochopitelně nesmí chybět pozvánka na "Masopust na Veselém Kopci", který o nadcházejícím víkendu představí tradiční lidové obyčeje v průvodu, který patří k pradávným akcím předávaným si obyvateli napříč generacemi. Zajímavou alternativou lidovým veselicím je "Masopustní průvod v Humpolci", který pořádá zdejší Česká zemědělská škola. Sdílnou atmosféru vzájemné pospolitosti přináší další ročník "Masopustního maškarního jarmarku", který můžete v polovině února navštívit ve Vladislavi.

 

Jihomoravský kraj

Bujaré masopustní veselí se na jižní Moravě odehraje během nadcházejících týdnů snad v každé menší i větším městečku i městě. Atlas Česka by Vás rád pozval na "Hustopečský masopust na Turhandlích", který za dobu svého konání proslul tradičním fašankovým průvodem masek, cimbálovou muzikou či zabijačkovými specialitami. Ani moravská metropole Brno se letos o masopustu nenechá zahanbit a připravila zábavný pořad "Masopust bude aneb o masopustu nesmí žádná tvář zůstat bílá". Poprvé se můžete těšit na předvedení masopustu jako veřejné zábavy a hodování mezi dvěma postními obdobími. Velmi rádi pak zveme naše čtenáře na "Ostatky v Dobročkovicích", které se letos konají o třetím únorovém víkendu a všechny účastníky i vzácné hosty uspokojí místními gastronomickými specialitami již během slavnostního průvodu s voděním medvěda či lahodným vínem a trnkovicí během večerní ostatkové zábavy s tombolou a vystoupením kapely Podbořanka.

 

Olomoucký kraj

Máte chuť na čerstvou jitrničku, hřejivý loček domácí slivovice či čerstvě upečený koláček? Pak si nenechte ujít další ročník "Masopustu v Olomouci", který přináší zdejším obyvatelům nezapomenutelné zážitky z průvodu masek, vynikajícího občerstvení či živých obrazů z dějin masopustního veselí. Novou tradicí spojenou s obdobím masopustu je "The Ples v Olomouci", který je díky spojení českého masopustu s benátskými oslavami jedinečnou příležitostí k návštěvě krajské Olomouce. Naše srdečné pozvání pak směřuje i na "Bystřický masopust se zabijačkou ve Velké Bystřici", během nějž se můžete těšit na náměstí provoněné zabijačkovými dobrotami či vyhlášené masopustní koblihy. Tradiční masopustní veselí spojené se zábavným programem a soutěžemi přinese letošní "Masopust v Hanáckém skanzenu", konající se na počátku března.


Zlínský kraj

Období blížícího se jara bývá snad ve všech moravských i českých městech i vesničkách spojováno s tradičními masopustními oslavami, které si samozřejmě nenechávají ujít ani obyvatelé a návštěvníci Zlínského kraje. Kam jinam se vydat za starobylými lidovými zvyky než na "Masopust ve Valašském muzeu", který přináší obvyklé masopustní zvyky, nabídku zabijačkových specialit i bohatý doprovodný kulturním program. Dlouhou tradici a bezpočet natěšených návštěvníků má i "Lešetínský fašank", známý vystoupením hudebních i folklorních souborů či lahodnou zabijačkou. Největším lákadlem regionu může být i "Festival masopustních tradic Fašank ve Strání", který je největším svého druhu v celé České republice.

 

Moravskoslezský kraj

Ačkoliv již ortodoxní křesťané zahájili období několikatýdenního půstu, můžete Vy ostatní ukojit své chuťové buňky lačnící po dobré klobáse, čerstvé jitrnici či voňavém koláčku při návštěvě některé z masopustních akcí konaných v rámci Moravskoslezského kraje. Platí to především o "Masopustu na Slezkoostravském hradě", kde na Vás čekají ukázky lidových zvyků, rej masopustních masek, výborné jídlo a přehršel lidových písniček. V obci Hrčava na sebe v dobrém narážejí hned tři země zároveň, co se promítá do zcela autentických "Hrčavských ostatků", kombinující v sobě to nejlepší z českých, polských a slovenských tradic.



Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete