Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam na Velikonoce 2019

Atlas Česka všem svým věrným čtenářům následujících řádcích rádi představuje to nejlepší z letošních Velikonoc, které budou nejen bujarou oslavou propukajícího jara, ale i připomínku plnosti života, rozehrávajícího zvláště v prvních jarních měsících svou barevnou symfonii do všech koutů naší překrásné země. Nezaměnitelně k nim patří pochody koledníků, spiritualita věřících, odkaz tradic generací našich předků i veselé tváře kyprých hospodyněk s pekáči voňavých buchet a platy barevných vajec.

Fotogalerie k článku

Atlas Česka všem svým věrným čtenářům následujících řádcích rádi představuje to nejlepší z letošních Velikonoc, které budou nejen bujarou oslavou propukajícího jara, ale i připomínku plnosti života, rozehrávajícího zvláště v prvních jarních měsících svou barevnou symfonii do všech koutů naší překrásné země. Nezaměnitelně k nim patří pochody koledníků, spiritualita věřících, odkaz tradic generací našich předků i veselé tváře kyprých hospodyněk s pekáči voňavých buchet a platy barevných vajec.
 
 

Praha

 
V našem hlavním městě je každým rokem stále silněji cítit poptávku po připomínce starobylých tradic, které jsou silně zastoupeny i při "Pražských hravých Velikonocích v Muzeu hlavního města Prahy", které jsou specializovaným velikonočním programem a workshopem pro školy a veřejnost. Mezi místa s nejautentičtější atmosférou blížící se lidovým trhům za generací našich předků patří již několik let "Velikonoční trhy na Náměstí Míru", kde se všem účastníkům nabízí tradiční paleta velikonočního zboží, ručně malovaných kraslic, velikonočních zajíčků či barevných pomlázek. Možná největšími trhy v rámci celé republiky pak budou "Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze", které nabídnou obvyklou lidovou zábavu, ukázky tradičních zvyků i spoustu dobrého jídal a pití.
 
Obdobně hojně navštěvovanou akcí budou jistě i "Velikonoční trhy na Václavském náměstí v Praze", které potěší vstřícnou atmosférou i bohatým sortimentem svátečního zboží. Hudební příznivce rádi zveme na sváteční "Velikonoční koncert Golgotské reminiscence", který představí originálním způsobem tvorbu Antonína Dvořáka. Mezi akcemi s tvůrčím potenciálem vyniká v Praze "Velikonoční drátování",které zájemce přiučí techniku jemného drátování při zdobení kraslic. Atraktivním tipem pro malé zvídavce je neobvyklá pozvánka na "Velikonoční prázdniny v Planetáriu", lákají do Ďáblic či na Petřín. Speciální gastronomické menu přichystali pro letošní svátky kuchaři v rámci "Velikonoc v restauraci Selský dvůr". 
 
 

Středočeský kraj

 
Také mezi akce zahajující novou návštěvnickou sezónu bychom mohli zařadit "Velikonoce u  Thurn - Taxisů v Loučni", které jsou tím opravdovým startem pro všechny natěšené turisty. Rádi zveme na "Velikonoce na dobových pohlednicích", které v kladenském muzeu představí více než stovku pohledů s velikonočním tématem od konce 19. století po 80. století minulého. V rámci "Velikonoc v Hornickém muzeu v Příbrami" se můžete těšit na tradiční předvádění velikonočních zvyků a obyčejů, ukázky lidových řemesel a rukodělných prací spjatých s Velikonocemi. Tvořivé čtenáře pak jistě potěší "Kurz velikonočního aranžování v Mělníku", který potěší výukou tvorby velikonočních dekorací pod vedením zkušených lektorů.
 
Naši pravidelní čtenáři pak jistě rádi přijmou pozvání na "Velikonoce na zámku Dobříš", které každoročně potěší svátečně vyzdobenou expozicí, velikonočními zajíčky či neobvyklými prohlídkami. V rámci "Sedlecké velikonoční poutě v Kutné Hoře" pak zažijete na vlastní kůži i všechny smysly jednu z největších a nejoblíbenějších poutí v celé naší republice. Zvláštní pozvání si zaslouží i "Velikonoce na zámku Chateau Mcely", které představí sváteční tradice, roztomilou pohádku či hravá zvířátka. 
 
 
 

Jihočeský kraj

 
Za poetikou jihočeské krajiny spojené s folklorem a připomínkou dávných českých tradic zavedou všechny návštěvníky letošní "Velikonoce v Třeboni", které nabídnou jedinečnou příležitost ke svátečnímu prožití blížících se významných dnů. Originální program si pro letošní rok přichystali organizátoři "Velkého pátku na Červené Lhotě", který láká k literárně-hudebně-výtvarnému spektáklu. Srdečně všechny naše čtenáře zveme na "Splašená vejce na hradě a zámku Jindřichův Hradec", které znamenají oblíbenou velikonoční výstavu. Své místo si v naší pozvánce jistě zaslouží i netradiční prohlídka na Nových Hradech nazvané příznačně "Od masopustu do Velikonoc"
 
 
 

Plzeňský kraj

 
Také v Plzeňském kraji budete o nadcházejících velikonočních svátcích moci potkávat stovky malých i velkých koledníků, kteří si za svůj výstup jistě zaslouží sladký pamlsek či lok lahodného destilátu. K významným akcím tohoto regionu budou i letos patřit "Velikonoce na náměstí v Klatovech", které přivítají jaro řemeslnými trhy či vystoupením sboru zdejších školních kolektivů. Mezi populární akce v Plzeňském kraji patří "Tradiční Velikonoce v Plzeňské ZOO", lákají nejen na zvířátka, ale i na bohatý doprovodný program plný lidového umění na statku Lüftnerka.
 
Zahájení letošní návštěvnické sezóny se letos spojí s "Velikonocemi na hradě Kašperk", které nabízejí originální komentovanou prohlídku okruhu Život na hradě i neobvyklé občerstvení. Velikonoční svátky letos překvapí nápaditou výzdobou "Zámku Chudenice", který bude oděn do svátečního šatu. Zpříjemnit si nadcházející sváteční pondělí můžete při "Velikonočním jarmarku na zámku Kozel"
 
 
 

Karlovarský kraj

 
I v západních Čechách existuje velké množství staročeských tradic, které se promítají do fungování "Zajíčkovy dílny v Chebu", představující kreativní umění a dovednosti pro všechny věkové kategorie. V rámci festivalu Rok na chebském venkově se letos konají "Velikonoční trhy a zabijačkové hody na hradě Seebergu", které voní lahodnými jitrničkami a jelítky snad až do naší redakce. Naše srdečné pozvání míří i na "Velikonoční jarmark na zámku Kynžvart", který můžete navštívit o nadcházejícím víkendu. 
 
 
 

Ústecký kraj

 
Naše pozvánka směřuje i na "Velikonoce na státním zámku v Benešově nad Ploučnicí", kde se můžete těšit na bohatý kulturní program pro celou rodinu či slavnostně vyzdobený zdejší zámek. Veselou oslavou příchodu jara a zároveň i nejvýznamnějších křesťanských svátků s řemeslnickými stánky budou letošní "Úštěcké Velikonoce", konaní na zdejším Mírovém náměstí. Srdečně naše čtenáře zveme na sváteční výlet do "Velikonočního Saska", který potěší malebnou krajinou, připomínkou hornické tradice či neopakovatelnou atmosférou.
 
Příjemnou atmosféru nabídnou "Velikonoce na Mušlově", které potěší tradiční koledou i gastronomickými požitky. Sváteční atmosféru nabídnou i "Velikonočně vyzdobené interiéry na zámku Ploskovice", které potěší speciální výstavou od Velkého pátku do Velikonočního pondělí. Se strhujícími a zároveň pravdivými příběhy z historie zdejšího zámku seznámí všechny návštěvníky "Velikonoční Velké Březno". 
 
 

Liberecký kraj

 
V severovýchodních Čechách si letošní velikonoční svátky můžete naplno užít například při "Tradičním velikonočním veselí v Liberci", které připomene starobylé zvyky a potěší i rozkošnými prodejními dílničkami pro děti. Originální program plný zábavy i ponaučení přináší "Velikonoce na zámku Lemberk", které představí ukázky velikonočního slavení a zvyků mezi šlechtici v průběhu uplynuvších staletí. O nadcházejícím víkendu můžete přijít nakoupit některý ze svátečních předmětů na "Velikonoční trhy na Sychově". Speciální oslavou příchozího jara budou i "Velikonoce na Grabštejně", které potěší prohlídkou velikonočně vyzdobených interiérů s průvodci v kostýmech. 
 
 

Královehradecký kraj

 
Mezi svátečními akcemi spojenými s blížícími se Velikonocemi v Královehradeckém kraji upozorňujeme naše čtenáře na "Velikonoce v Městském muzeu v Novém Městě nad Metují", které se zaměří na specifika velikonočních oslav v rámci zdejšího regionu. Možností zakoupit si některý ze svátečních předmětů potěší i letošní "Velikonoční trhy v Trutnově", které lákají všechny naše čtenáře na nádherné Krakonošovo náměstí.
 
V pohodové atmosféře můžete oslavit blížící se svátky jara při "Velikonocích na hradě a zámku Staré hrady", které nabízejí pohádkovou atmosféru a čokoládovou odměnu pro každého. Během "Velikonoc na statku Piletice" si pak naplno užijete výstavu velikonočních kraslic a dalších zvykoslovných předmětů v unikátním prostředí Šrámkova statku. Zajímavým tipem na prodejní výstavu je pozvánka na "Keramiku pro velikonoční hodování na zámku Ratibořice". Zahájení nové turistické sezóny slibují letos "Velikonoce v Podorlickém skanzenu v Krňovicích"
 
 

Pardubický kraj

 
Po celý měsíc duben si můžete naplno užít "Velikonoce v zámeckém sklepení v Litomyšli", které zvou na malování skleněných kraslic či chutné degustace. Originální akci zažijí všichni návštěvníci "Velikonoc na Betlémě v Hlinsku", které lákají na připomínku starodávných tradic a zvyků v prostředí autentických roubenek.  Speciální velikonoční zboží a spoustu barevné dekorace nabídne i slavnostně vyzdobená "Zahrada Harta", která kromě nákupu nabízí i možnost relaxace a odpočinku. 
 
 

Kraj Vysočina

 
Nadcházející velikonoční svátky potěší snad všechny naše čtenáře připomenutím staletých folklorních tradic i atmosférou utužování vzájemných rodinných vazeb a mezilidských vztahů. V Dalešicích k tomu ještě můžete připočítat "Velikonoce a Vítání jara", které během dvou týdnů ve zdejším pivovaru potěší řáděním kuchařského týmu. Srdečně naše čtenáře zveme na "Zámecké Velikonoce ve Ždáru nad Sázavou", které poutají pozornost spoustou veselých her a vyrábění jarních předmětů a dobrot. Zábavu pro celou rodinu v zábavním a poznávacím centru slibují "Velikonoce na Edenu", konané tradičně v Bystřice nad Pernštejnem. S blížícími se svátky se pojí i "Jarní zámecká slavnost v Třebíči", která je celodenním řemeslným trhem s vystoupením folklorních souborů a kapel. 
 
 

Jihomoravský kraj

 
Kam jinam si přijet užít naplno nadcházející velikonoční svátky, než do oblasti religiózní jižní Moravy. V centru tohoto regionu zveme na "Velikonoční slavnosti na náměstí Svobody v Brně", kde se oslavy spojené s bohatými trhy konají letos již podesáté. Atmosféru pospolitosti a duchovního rozjímání si po léta uchovává "Velikonoční festival duchovní hudby", inspirovaný emblémem zahrady i jejím podklady. Mezi populární akce jarních svátků patří i "Velikonoční Mikulov", který přichystal na letošní ročník bohatý program s dobrodružným hledáním velikonočních vajíček.
 
Zvláštním lákadlem pro všechny naše čtenáře bude o letošních Velikonocích "Hrad Bítov s vůni Velikonoc", který představí slavnostně nazdobené interiéry tohoto středověkého architektonického skvostu. Hned několik svátečních akcí nabídne "Velikonoční víkend na zámku Valtice".  Jedinečnou příležitost k prožití svátku na kultovním místě nabízejí "Velikonoce na slovanském hradišti v Mikulčicích". Rádi zveme i na "Mezinárodní velikonoční koupání v Moravě", které je pravidelnou akcí zimních plavců. 
 
 

Olomoucký kraj

 
V rámci nadcházejících svátečních dnů se i v Olomouckém kraji odehraje několik zajímavých akcí, které bude mít s velikonočním tématem mnohé společné. Zajíčci i barevná vejce budou zdobit i "Velikonoce v muzeu Šumperk", kde o Zeleném čtvrtku oslavíme společně svátky jara a to spoustou tradičních zvyků, pečením perníčků či pletením pomlázky. Zajímavým tipem na nadcházející víkend přináší pozvánka na "Velikonoce na zámku Čechy pod Kosířem", které jsou svým bohatým programem určeny pro děti i dospěláky. 
 
Mezi výrazná lákadla budou letos patřit i "Velikonoce na zámku Jánský vrch v Javorníku", které nabídnou prohlídky slavnostně vyzdobených interiérů zámku. Rádi naše čtenáře zveme i na "Velikonoční prohlídky na hradě Štenberk", které budou probíhat po celou dobu velikonočních prázdnin. Oslavou hanáckého folkloru a velikonočních svátků obecně pak budou letošní "Olomoucké Velikonoce"
 
 

Zlínský kraj

 
V rámci lidových oslav blížících se Velikonoc pochopitelně nesmíme zapomenout na báječný skanzen ve "Valašském muzeu v přírodě", který si pro letošní Velikonoce přichystal speciální program zaměřený na vzájemnou pospolitost a připomínku starobylých moravských zvyků. V rámci příchodu jarních svátků se na zámku Buchlovice chystá sváteční "Tulipománie", která potěší barvami i vůní těchto nádherných květin. Atraktivní možností pro strávení blížících se velikonočních svátků bude i pozvánka na "Lázeňskou kávu v Luhačovicích"
 
 

Moravskoslezský kraj

 
Výjimečnou atmosféru moravských Velikonoc letos podtrhne i "Velikonoční jarmark v Karlově Studánce", který nabídne spoustu zábavy pro dospělé i dětské návštěvníky. Stylově oslavit blížící se svátky můžete při "Velikonocích na hradě Hukvaldy", které svůj bohatý program zahájí o nadcházející neděli. O nadcházejícím víkendu byste rozhodně neměli chybět na "Velikonocích na Slezkoostravském hradě", které nabízejí tradiční lidový jarmark s ukázkami řemeslných výrobků. S velikonočními svátky bude letos spojeno i "Zahájení sezóny pro návštěvníky na hradě Sovinci", které bude lákat akcemi plnými šermířů, divadelních vystoupení, tanečnic a květnaté historie. 
 
 
 
 

 
 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Smažáková pětka ve Vinohradském Par…

24.04.2024 - 30.04.2024
Vinohradský Parlament

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s…

Amy 2024 - Mělník

30.04.2024 - 30.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Film Mekuc

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete