Statistika našeho portálu

  • 102 281 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam na vinobraní 2019

Právě končící horké léto nechalo vinné hrozny dozrát do sladké plnosti a vybrané chutě, která potěší všechny milovníky lahodného vína a produktů s ním spojených. Konec léta proto našim čtenářům i letos zpříjemníme pozvánkou na rozmanitá vinobraní, která v nadcházejících týdnech vypuknou ve všech koutech naší země.

Fotogalerie k článku

Právě končící horké léto nechalo vinné hrozny dozrát do sladké plnosti a vybrané chutě, která potěší všechny milovníky lahodného vína a produktů s ním spojených. Konec léta proto našim čtenářům i letos zpříjemníme pozvánkou na rozmanitá vinobraní, která v nadcházejících týdnech vypuknou ve všech koutech naší země.

Praha

Do Prahy přijíždějí návštěvníci obdivovat mnohá architektonická díla či přírodní scenérie, zároveň si však mohou vychutnat některé ze společenských akcí spojených s ochutnávkou dobrého vína či gastronomických pochoutek. Všechny naše čtenáře bychom velmi rádi pozvali na příjemné setkání "Dožínky v Toulcově dvoře", které osvěží nejen Vaše chuťové buňky, ale potěší i bohatým folklorním programem. Obdobnou atmosféru si na vlastní kůži zažijí návštěvníci "Dožínek na Letné", které jsou symbolickou oslavou národního zemědělství. Milovníky piva bychom neradi ochudili o "Slavnosti piva na Počernickém pivobraní", které nabídne zvláštní nabídku rozmanitých piv. Na náměstí Jiřího z Poděbrad v polovině září zavítají jistě všichni ti, kdo milují dobré víno a kvalitní burčák. Ochutnat čerstvě vylisovanou hroznovou šťávu můžete při "Vinobraní na Pražském hradě", které potěší i celodenním stylovým programem. Atmosféru sousedské vzájemnosti nabídne i oblíbený festival vína "Trojské vinobraní" či nedaleké "Vinobraní sv. Kláry".



Středočeský kraj

K nejtradičnějším vinařským akcím ve Středočeském kraji patří již pravidelně "Krajské vinobraní a dožínky na Kačině ve Svatém Mikuláši", které nabídnou velkolepou degustaci vín z produkce českých, moravských a zahraničních vinařů. Mezi populární akce zdejšího kraje patří i "Prčické posvícení" které je zábavou a potěšením pro všechny generace. Třídenní slavnosti v historickém městě nad soutokem Labe a Vltavy se honosí názvem "Mělnické vinobraní". To nejlepší z letošní úrody nabízí i "Vinný košt v Kolíně". Dva dny plné kulturních zážitků a koštu vína slibuje "Karlštejnské vinobraní". Zapomínat bychom neměli ani na "Zámecké vinobraní v Domousnicích".


Jihočeský kraj

Atlas Česka zve všechny své čtenáře z jižních Čech na podzimní akce spojené různorodým způsobem s tématem vína a vinařství. Velkou popularitu bude mít jistě i letos gastronomické setkání s poetickým názvem "Ryby, sýry a víno v Prachaticích". Mnoho dobrého jídla a pití slibují i letos "Písecké dožínky v Písku", které potěší i svěcení věnce či ukázkou tradičních řemesel. Slavnostním dnem pro celou obec i široké okolí budou "Staročeské dožínky na Blatech v Sedlci", kde bude ke shlédnutí i historická zemědělská technika. Úspěšnou sklizeň oslaví i "Doudlebské dožínky", které slibují mnoho dobrého jídla a pití.


Plzeňský kraj

O tom, že i v západních Čechách si můžete užít letošní úrodu kvalitního vína Vás bezesporu přesvědčí na "Dožínkách Plzeňského kraje v Milínově", kde ani tentokrát nebudou chybět ochutnávky regionálních potravin. Mezi populární akce patří i "Plzeňský festival vína", který se letos uskuteční v Kopeckého sadech. Již potřetí se letos můžete těšit na "Přeštický festival vína", který láká na mnoho dobrého jídal, pití i bohatý kulturní program. V Plzeňském kraji bychom neradi zapomněli na populární "Pilsner fest", který je oslavou 177. výročí plzeňského piva, které náš stát proslavilo po celém světě.

 

Karlovarský kraj

Karlovarský kraj sice nepatří k nejvyhlášenějším vinařským oblastem u nás, ale i tak si zde lze na několika podzimních akcích vychutnat skvělé výsledky práce těch nejlepších českých i moravských vinařů. Platí to například o "Festivalu vína wine and foof na hradě Seeberg", kde na Vás čekají neobyčejné gastronomické zážitky. Velkolepými oslavami plnými dobrého jídla a pití se pyšní "Hornická pouť v Sokolově", která je známá především díky staročeskému tržišti.

 

Ústecký kraj

Nečekaně i v Ústeckém kraji můžeme pozvat naše čtenáře na několik zajímavých akcí spojených s vinobraním a následnou ochutnávkou toho nejlepšího z letošní sklizně. Velmi rádi tak činíme v případě "Slavností vína a burčáku v Ústí nad Labem", které nabídnou i bohatý doprovodný program. Na zdejších třech scénách se odehraje "Roudnické vinobraní v Roudnici nad Labem", které je i plnohodnotným hudebním festivalem. V rámci "Dne vína a burčáku v Ústí nad Labem" pak všechny zúčastněné potěší cimbálová muzika Dušana Kotlára. Nejvýznamnější akcí v celém kraji spojenou s konzumací vína je "Vinobraní v Litoměřicích", které láká na burčák, víno a dobrou náladu.

 

Liberecký kraj

Ačkoliv severovýchodní Čechy nepatří zrovna k baštám vinařů ani pěstitelů vinné révy, vyhledal pro Vás Atlas Česka několik poutavých akcí spojený s ochutnávkou toho nejlepší z letošní tuzemské úrody. Spojení cimbálové muziky s koštem vína slibují jako každý rok "Tanvaldské slavnosti", probíhající po celý víkend. V rámci dožínkové slavnosti "Semilský pecen" se můžete těšit na balkánskou dechovku, diskotékový beat či líbivý folk. Velkou akcí spojenou s dobrým jídlem, pitím a dlouhou historickou tradicí budou "Jablonecké podzimní slavnosti", konané v Jablonci nad Nisou. V rámci "Gastronomického festivalu Medobraní na hradu Lipý v České Lípě" se můžete těšit na ochutnávku přípravků z medu a spoustu dobrého jídla a pití.


Královehradecký kraj

V následující pozvánce bychom Vám rádi představili několik zajímavých akcí spojených s letošním vinobraním, které se konají v Královehradeckém kraji. Jednou z nejzajímavějších akcí budou "Slavnosti královny Elišky v Hradci Králové", které jsou symbolickou připomínkou královny Elišky Rejčky. Netradičním vinařský doplněk budou mít i letošní "Slavnosti hořických trubiček", které potěší i bohatým kulturním programem. V nádherném barokním areálu můžete navštívit "Vinobraní na Kuksu", kde kromě letošní úrody nebude chybět ani pestrý kulturní program. V krajském městě můžete navštívit i "Ochutnávku vín a burčáku Hradecký koštýř", která představí to nejlepší z českých, moravských, ale i evropských vín.


Pardubický kraj

Ve východních Čechách můžeme letošní víno ochutnat ponejvíce na některé z městských slavností či podobných společenských setkáních. V rámci "Chrudimských dožínek" si užijete bohatý program plný tance, zpěvu a vína. Mezi populární akce folklorního roku patří "Posvícení na Veselém kopci", kde ochutnáte tradiční posvícenské pečivo i lahodné moravské víno. Nejen pro milovníky vína je určena "Jízda historického motoráčku choltický burčákový expres 2019". Již posedmé se uskuteční "Historické kunětické vinobraní", které každoročně přivítá stovky natěšených návštěvníků. Do České Třebové si můžete zajet na "Českotřebovské vinobraní", které se koná den před svátkem sv. Václava.


Kraj Vysočina

Rozmanitá Vysočina je místem, kde se na relativně malém prostoru střetává drsná krajina s líbezně vyhlížející přírodou. I zde se člověk v minulosti naučil pěstovat lahodné víno, o čemž se výborně přesvědčíte například při "Pelhřimovských dožínskách", které jsou populárními slavnostmi v bohatým kulturním programem. Na náměstí v Jihlavě pak můžete vychutnat "Dožínky kraje Vysočina", které nechají ochutnat lokální speciality a kvalitní víno. Nezapomínáme ani na milovníky piva, které zveme na další ročník "Festivalu Pivní Kamenice nad Lipou", která nabídne produkty deseti pivovarů s celkem 60 druhů piva. O nadcházejícím víkendu se můžete těšit i na "Jarmark a Polenskou Mrkvancovou pouť".


Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji se můžete těšit na několik akcí spojených s ochutnávkou letošního vína, které se čím dál častěji stává vyhledávaným artiklem pro mladou i starší generaci labužníků a degustátorů. Osobní setkání přímo s vinaři zažijí všichni účastníci "Slavností burčáku v Židlochovicích". Příjemný večer zažijí všichni účastníci "Vinných degustací Víno z blízka v Brně". Velkolepou slavností vinařů budou letošní "Mutěnické vinařské dny" či "Pálavské vinobraní v Mikulově". Akcí doslova pro celou rodinu budou letošní "Burčáky ve Valtickém podzemí", které osvěží i volba Miss či zážitková vinařská turistika v labyrintu. Pro žáky základních škol je primárně určena akce "Bavíme se na Vinohradech". V duchu lidových tradic se povine letošní ročník "Velkopavlovického vinobraní" či "Znojemského historického vinobraní ve Znojmě". Rádi naše čtenáře zveme i na "Historický jarmark a vinobraní v Telnici", kde bude soutěž pro děti či výstava hudebních nástrojů. Nenechte si ujít ani "Dunajovické vinobraní" či "Strážnické vinobraní" s krojovaným průvodem.



Olomoucký kraj

Také v Olomouckém kraji teče na podzim víno proudem a z oken domů se line lahodná vůně koláčků a dalších regionálních pochoutek. To nejlepší z letošní produkce Vám nabídnou prodejci v rámci "Nejchutnějšího festivalu jídla a pití v Olomouci". Bohatý program spojený s ochutnávkou kvalitního vína nabídnou "Dožínky v Bělé pod Pradědem", které jsou známy i pod názvem Jesenické dožínky. Poprvé se letos můžete zúčastnit i "Pochodu za historií přerovských vinohradů v Přerově", který se nabízí ve variantách 15 a 25 kilometrů.


Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji můžeme navštívit v nadcházejících týdnech mnoho vinařských akcí, které plně odpovídají významu a vedoucí roli této oblasti mezi pěstiteli i konzumenty vína a vinných výrobků. Poutavým festivalem vín, gastronomie a lokální kultury budou i letos "Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti", které nabídnou víkend plný folkloru, památek a vína. Nenechte si ujít "Gastronomické slavnosti "Lázeňské dožínky, jak mají být", které potěší především populárním Dožínkovým brunchem. Již popáté si letos užijte "Šlapání hroznů dívčí nohou s kapelou Spirituál kvintet", která proběhne ve Dvoře pod Starýma Horama v Boršicích u Buchlovic.


Moravskoslezský kraj

Na severní Moravě se v nadcházející dekádě koná několik pozoruhodných akcí lákajících na ochutnávku dobrého vína či degustaci z letošní chmelové úrodu. Již potřetí si Vás dovolujeme pozvat na další ročník "Vinobraní na hradě Hukvaldy", které je slavností vína a burčáku v doprovodu lidové muziky a tance. Ve Starém Jičíně si na hradním nádvoří můžete znovu vychutnat "Čerstvý a voňavý moravský burčák", který pochází od vinařů z Jižní Moravy. Vynechat byste neměli ani "Vinobraní v Bohumíně", které svým vystoupením okoření i kapely Docuka či Lipka. Spoustu zábavy a zajímavého doprovodného programu slibuje i "Degustace vína a burčáku při festivalu moravských vín v Ostravě".





 

Zajímavé akce v okolí

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Kmotra SMRT 2024 - Jiříkov

04.05.2024 - 08.05.2024
Sovinec

Dobývání hradu Sovinec.

Bezpečně v online světě – Lanterna …

05.05.2024 - 07.05.2024
Spa hotel Lanterna

Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Nejen na tyto otázky vám…

Madagaskar s vůní vanilky a potu 20…

06.05.2024 - 06.05.2024
Masarykův kulturní dům…

Přednáška

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 6. květen

Dnes má svátek Radoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete