Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam v Praze tento týden: 27. května - 2. června 2013: Světový romský festival, Skrz na skrz nebo Marilyn Monroe v Praze

Praha

Tento týden v Praze začíná několik zajímavých výstav, bude se konat mnoho festivalů a nebudou chybět tipy na divadelní představení a filmové premiéry.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Tento týden v Praze začíná několik zajímavých výstav, bude se konat mnoho festivalů a nebudou chybět tipy na divadelní představení a filmové premiéry. 

Ve čtvrtek začíná jedinečná světová putovní přehlídka Marilyn

Ve čtvrtek začíná jedinečná světová putovní přehlídka Marilyn

Festival romské kultury a atraktivní závod Pražské schody

Pondělkem začíná 15. ročník Světového romského festivalu Khamoro, který potrvá až do soboty. Festival si dává za cíl především přispět k integraci Romů do české společnosti a k vytváření multikulturní společnosti. První večer festivalu vystoupí v Jazz Docku nizozemští jazzmani Feigeli Prisor Band. V pondělí začíná také festival Tanec Praha, letos již 25. ročním mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla. V rámci festivalu probíhá akce tanec dětem a nejen pro ně je připraven celodenní program v divadle Ponec - Karneval zvířat. Jazzový nadšenci si jistě přijdou na své, pokud se večer vypraví do Lucerna music baru, kde v rámci Prague Jazz Festival vystoupí Chester Thompson trio. Famózní bubeník, který má za sebou vystoupení s Philem Collinsem, Genesis aj., zde tak představí své vlastní uskupení. Od osmi hodin vystoupí v žižkovském klubu Carpe Diem kapela zpěváka Mária Bihári Bachtale Apsa.

V úterý se kolem zámeckých schodů shromáždí dav nadšenců, aby mohli sledovat jubilejní 20. ročník mezinárodní mountainbikové exhibice Pražské schody, v historickém centru Prahy za účasti světových a českých hvěz mtb. Na závodníky čeká atraktivní okruh v délce 1 km včetně sjezdu zámeckých schodů, strmého stoupání na Jánský vršek a různých překážek v rovných úsecích trati. Divadelní premiéru si pro vás tento večer připravilo divadlo Alfred ve dvoře. Od osmi hodin vám představí novou inscenaci Flashback. Pokud byste rádi do kina, ale nevíte na co, vyrazte večer do Aera a nechte se překvapit, co pro vás dramaturgové kina vybrali. A nemusíte se bát, pokud jste film již viděli, vykompenzuje vám to pivem zdarma a pokud jste film neviděli a bude se vám líbit, můžete ho finančně ocenit, jak uznáte za vhodné.

Ve středu začíná ve Francouzském institutu při příležitosti Mezinárodního roku vody výstava s názvem O vodě a lidech. V rámci akce proběhne nejen výstava fotografií Voda a věda, ale i interaktivní pokusy či promítání dokumentárních filmů. Cílem celé akce je ukázat široké veřejnosti, že tento zdroj je pro nás životně důležitý a že problematika vody se týká úplně všech. Národní muzeum zve od sedmi hodin v rámci pravidelné akce cestovatelské středy na přednášku, tentokrát o Tibetu. Tímto dnem začíná v divadle v Dlouhé 15. ročník divadelní přehlídky pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlouhé. Přijďte, pokud chcete shlédnout výběr z nových a zajímavých inscenací mimopražských profesionálních divadel hrajících pro děti a mládež. Od sedmi hodin vystoupí ve Žlutých lázních odvážlivci v rámci akce Na ležáka a slibuje silnou sestavu. Z koncertů rozhodně doporučujeme vystoupení kapely Mudhoney v Lucerna music baru, která si sebou přiveze hudbu z nového alba Vanishing Point. Toto uskupení ze Seattlu patří mezi největší představitele grunge stylu, jehož neznáměnjším zástupcem byla kapela Nirvana, a je to zřejmě nejdéle sloužící kapela tohoto směru.

Do čeho se oblékala Marilyn Monroe? 

Od čtvrtka hostí Valdštejnská jízdárna výstavu Jan Křížek (1919 – 1985) a umělecká Paříž 50. let. Výstava řady dosud neznámých děl Jana Křížka doplněná o díla jeho přátel či vrstevníků, s nimiž se osobně znal a kteří mu byli umělecky blízcí, bude trvat až do konce září. Ve čtvrtek začíná také jedinečná světová putovní přehlídka Marilyn, kterou můžete shlédnout v elegantních prostorách Jízdárny Pražského hradu. Výstava zahrnuje 30 párů bot a téměř 50 modelů z hereččina šatníku, které se objevily v jejích nejslavnějších filmech, které nosila v osobním životě a na veřejnosti. Vznikla v loňském roce jako originální pocta americké krásce při příležitost 50. výročí její předčasné smrti a v Praze zůstane do 20. září. Knihovna Václava Havla vás zve na besedu s názvem Nezapomeňte na Jaromíra Šavrdu!, tedy na básníka, spisovatele a politického vězně, který zemřel v roce 1988. Na piazzetě Národního divadla si můžete vyzkoušet chůzi po slepu s bílou hůlkou. Na akci Neviditelné výstavy projdete labyrintem s bílou holí, u dalších aktivit zapojíte svůj čich a hmat. Tento den má premiéru film Jiřího Menzela Danšajni, o operním souboru na malém městě, který se rozhodne uvést Mozartova Dona Giovanniho. Další filmovou novinkou, tentokrát z říše zvířat je snímek Království lesních strážců, který je příběhem věčného boje dobra, které chrání přírodu, a silami zla, které chtějí přírodu zničit. Z divadel doporučujeme představení v divadle Ungelt s názvem Na vaše riziko – poutavý psychologický příběh s Chantal Poullain a Jiřím Schmitzerem.

20. ročník mezinárodní mountainbikové exhibice Pražské schodyPátkem začíná na náplavce Festival malých pivovarů a minipivovarů,
V úterý mountainbikové exhibice Pražské schodyPátkem začíná na náplavce Festival malých pivovarů

 Víkend bude patřit malým pivovarům

Pátkem začíná na náplavce Festival malých pivovarů a minipivovarů, který potrvá až do soboty. Čeká na vás více než 70 pivních speciálů z 30 českých malých a minipivovarů a také poctivá gastronomie, pochoutky nejen k pivu, české limonády, čerstvé smažené brambůrky a další pochutiny. Bio Oko vyhlásí od půl deváté vítěze mezinárodní designérské soutěže v obalovém designu Mladý obal 2013. Čeká na vás večer plný designu, hudby a mnoha překvapení! V pátek začíná třetí ročník festivalu SKRZ NA SKRZ, který propojuje studenty pražských uměleckých škol AMU a VŠUP. Poslední květnový a první červnový den tohoto roku se tak budou v areálu HAMU na Malostranském náměstí konat koncerty, představení, promítání, přednášky, výstavy, zvukové instalace atd. Centrum Prahy tak opět ožije tvorbou mladých lidí, kteří stojí o nové způsoby komunikace a hledají spřízněné duše.

Sobota patří samozřejmě dětem a tipy na to jak Den dětí oslavit, najdete ve speciálním článku věnovaném této příležitosti. Klub Modrá vopice zve na 3. ročník festivalu Psí kusy, který je volnou iniciativou seskupení LU&MA za účelem pomoci organizaci na výcvik asistenčních psů Helppes. Během festivalu se můžete na vlastní oči přesvědčit o obětavosti a lásce psa ke člověku. Celý výtěžek z koncertu jde plně na podporu Helppes, organizátoři se vzdávají nároku na jakoukoliv odměnu. V sobotu se také bude konat 1. pražský nezávodní běh bez bot. Trasa bude dlouhá pouze 4,2 km a poběží se po upraveném okruhu v pražském parku Ladronka. Dokonce není třeba ani běžet, jedinou podmínkou je účast na boso. V žižkovském Carpe Diem vystoupí od osmi hodin se svou kapelou herec Jan Budař, což jistě stojí za zhlédnutí.

V neděli máte poslední příležitost zhlédnout výstavu Po sametu – současné české umění s přesahy do minulosti, kterou hostuje Dům u zlatého prstenu v Týnské uličce. Výstava zahrnuje generačně vzdálené umělce. Kromě autorů, kteří si během dvaceti let svobody založili vlastní "školy” a začali vychovávat vrstvu nastupujících tvůrců, představuje i výrazné osobnosti výtvarného světa, legendy českého umění 20. století, jejichž tvorba sahá hluboko před rok 1989. V neděli si můžete také vychutnat závěrečný koncert České filharmonie u příležitosti festivalu Pražské jaro v Obecním domě. Závěrečný koncert festivalu je svěřen taktovce Vasilije Sinajského. Chcete – li si poslechnout kvalitní jazz, zamiřte večer do Jazz Republic na Romana Pokorného a jeho Blues Box Heroes.

Zajímavé akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete