Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzejní noc 2013 v Praze

Praha

Pražská muzejní noc se letos přeci jen bude konat i když kvůli červnovým povodním v poněkud netradičním termínu. Již tuto sobotu (14.9.) se zájemcům o atraktivní zážitky spojené s návštěvou desítek galerií, muzeí a dalších památkových objektů otevřou brány těchto institucí, aby se každý z návštěvníků mohl potěšit zcela unikátním programem, připraveným speciálně pro tuto výjimečnou příležitost.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Pražská muzejní noc se letos přeci jen bude konat i když kvůli červnovým povodním v poněkud netradičním termínu. Již tuto sobotu (14.9.) se zájemcům o atraktivní zážitky spojené s návštěvou desítek galerií, muzeí a dalších památkových objektů otevřou brány těchto institucí, aby se každý z návštěvníků mohl potěšit zcela unikátním programem, připraveným speciálně pro tuto výjimečnou příležitost. Od 19. hodiny se roztočí kolotoč poutavých příběhů, zábavných soutěží, vědeckých laboratoří, koncertních vystoupení, gastronomických lahůdek, filmových projekcí i interaktivních expozic, jejichž organizátoři nenechají vydechnout všem Vašim smyslům až do 1. hodiny po půlnoci. Vstup a speciální doprava zcela zdarma.

Pražská muzejní noc


Kriminalistou na vlastní kůži

Mezi tradičně nejnavštěvovanější instituce otevírající své brány zájemcům všech věkových kategorií patří Muzeum Policie České republiky. Kromě stálých expozic mapujících vývoj bezpečnostních sborů na území naší republiky můžete během muzejní noci ocenit umění členů Dixilandu Hudby Hradní stráže, nahlédnout pod pokličku práce balistických expertů, vyzkoušet si jedinečnost každého z nás při zkoumání daktyloskopických stop, ponořit se do tajuplných zákoutí pražského podsvětí ve 30. letech minulého století či si vyzkoušet znalosti a dovednosti spojené s jízdou na kole v hustém silničním provozu. Na vlastní kůži si pak můžete vyzkoušet i práci špičkových kriminalistů, jejíž praxe se často diametrálně liší od podoby představované oblíbenými televizními seriály.

Romantickou přírodou i rájem chutí

Ojedinělý program si pro letošní ročník připravilo Národní zemědělské muzeum v Praze, jehož návštěvu si zajisté nenechají ujít milovníci přírody a vytříbených gastronomických delikates. Poznání i zábavu přináší již stálé expozice s napovídajícími názvy "Jede traktor" a "O stromech a lese - malá naučná lesní stezka" či atraktivní výstavy "Stromy světa" a "Turistické trasy třemi stoletími". V doprovodném programu pak září netradiční pohádkové představení "O BALYnce a TŘÍDĚ NÍzkých kamarádů", komentované prohlídky pro neslyšící s výkladem či prodejní prezentace a ochutnávky tradičních i méně známých českých gastronomických specialit. Mnozí z návštěvníků jistě ocení i možnost nechat si pod odborným dohledem změřit zrak.

Pražská muzejní noc

Cirkusová manéž v knihovně

Zvláštní pozornost bude i letos přitahovat Městská knihovna v Praze na Mariánském náměstí, do které se na celý večer nastěhuje pohádkový cirkus. Především mladší návštěvníci se zajisté nechají strhnout bohatým programem zahrnujícím veselá akrobatická čísla, klaunskou výtvarnou dílnu, nebezpečné krocení dravé zvěře či rozverné malování na obličej. K třeskuté náladě přispěje i interaktivní divadelní vystoupení, u něhož budete žasnout nad uměním živé artistky či trnout hrůzou při krocení nebezpečných šelem. Starší účastníci pak s nostalgií zavzpomínají na dobu druhé poloviny minulého století, která ve své odlehčené podobě patřila snoubení se divadla s různorodými hudebními směry. Zaposlouchat se budou moci do tónů zaznamenaných na pestré škále nosičů, uložených ve zdejších sbírkách.


Vzpomínka na Václava Havla

Jedinečnou příležitost pro připomenutí si životních osudů a uměleckého i politického odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla nabízí všem zájemcům Galerie Montmartre, která se během muzejní noci promění v intimní místo prodchnuté autentickou atmosférou s doposud málo známými materiály mapujícími životní cestu jedné z nejvýznamnějších postav naší novodobé historie. Kromě stále expozice Knihovny Václava Havla nazvané "Václav Havel - český mýtus aneb Havel v kostce" se můžete seznámit i s dílem impozantní malířky Margity Titlové Ylovsky, která patří do generace českých umělců narozených v padesátých a šedesátých letech minulého století. Zvláštním vyvrcholením speciálního programu bude promítání fotografií spojených s Václavem Havlem, čtení z jeho děl, překvapivá setkání a mnoho dalšího v pásmu s poetickým názvem "Noc za oponou prezidentského úřadu".

Známé melodie napříč časem

Všem milovníkům populární hudby doporučujeme zúčastnit se lákavého programu představovaného Muzeem a archivem populární hudby POPMUSEUM, které naleznete v Bělohorské ulici. Všechny generace návštěvníků potěší a třeba i roztančí audio i video ukázky z historie československé populární hudby, spadající do stále expozice. Smích a úsměv ve Vaší tváři pak zajisté vykouzlí soubor nejvtipnějších karikatur a anekdot českých kreslířů. Hlavním bodem bohatého programu pak zajisté bude série písniček Ivana Mládka pod názvem "Když je v Praze abnormální hic", vystoupení předního českého písničkáře Jiřího Dědečka či klipová koláž z opěvovaných 60. let nazvaná "Milé krávy, mám tu čest".

Národní galerie pro celou rodinu

Ve výčtu kulturních institucí účastnících se muzejní noci nesmí samozřejmě chybět ani Národní galerie v Praze, jejíž expozice můžete navštívit hned v několika městských částech. Ve Valdštejnské jízdárně si během výjimečného večera budete moci vyzkoušet tvorbu sochy z brambor, malovat si pomíjivé obrazce z vody, navázat na nekonečný automatický text či zanechat svou originální stopu. Ve Veletržním paláci je pak pro rodiny s dětmi připravena dobrodružná trasa s pracovními listy, na které Vás čekají desítky úkolů a hádanek odhalujících krásu a poetiku lidské tvořivosti. Honosný Šternberský palác zase láká na komentované prohlídky, samoobslužný výtvarný ateliér či směsici interaktivních her a úkolů pro děti. Stranou by neměl zůstat ani Klášter sv. Anežky České, do jehož útrob jsou srdečně zvání všichni zájemci o komentované prohlídky uměleckých sbírek i sakrální architektury.

Bohatý program si připravilo také Muzeum kávy Alchymista
Bohatý program si připravilo také Muzeum kávy Alchymista

Šelma v Židovském muzeu

Ačkoliv se prostory Klausové synagogy jež je součástí Židovského muzea v Praze jeví především jako místo určené k duchovnímu rozjímání, můžete zde o muzejní noci narazit na nezvyklý úkaz. Nezbedný lvíček Arje zde totiž rozmístil několik záludných otázek, které prověří bystrost a vnímavost každého z jejích návštěvníků. Podaří-li se Vám shromáždit veškeré správné odpovědi, dočkáte se přímo z Arjeho tlapiček tajuplné odměny. Tradiční součástí večerního programu budou pak samozřejmě i komentované prohlídky seznamující každého s Židovskými zvyky a tradicemi, přednášené v českém jazyce.

Vybere si každý

Z bohatého doprovodného programu pak zvláště zveme na Afterparty Muzejní noci v Meet Factory, promítání dokumentárního filmu o Antonínu Dvořákovi v Muzeu Antonína Dvořáka, divadelní představení pro děti v Národopisném muzeu Musaion, ukázky českých a moravských lidových písní v Letohrádku Hvězda, pozorování atraktivních cílů dalekohledem v Národním technickém muzeu, dětskou střelnici určenou i pro dospělé v Armádním muzeu na Žižkově, seznámení se s historií a současností našich západních sousedů v Goethe-Institutu, Indiánskou módní přehlídku v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur, exkurz do vývoje písma hlaholice v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J.A. Komenského či nápaditý soubor atraktivních činností v Muzeu kávy Alchymista.

Na kompletní přehled akcí v objektecvh Národního muzea se můžete podívat zde

Do našeho výběru se samozřejmě nevejdou všechna zajímavá místa a akce, které zaujmou návštěvníky svou kreativností, bohatým programem a pořádanou porcí zábavy i poučení. Pokud jsme Vám nenabídli Váš šálek kávy podívejte se na oficiální web celé akce.

Národní muzeum

Zajímavé akce v okolí

Velká a Malá Amerika autobusem 2024…

27.07.2024 - 27.07.2024
Smíchovské nádraží

Prozkoumejte s námi vápencové lomy kousek za Prahou. Podíváme se k zatopenému lomu a projdeme podzemní štolou.…

Nizozemský orchestr mladých v Praze…

28.07.2024 - 28.07.2024
Kostel sv. Šimona a Judy

Nizozemský orchestr mladých (JON) s Rosanne Philippens a dirigentem Jurjenem Hempelem.

Letní staré hudby 2024 - Fantasia P…

29.07.2024 - 29.07.2024
Trojský zámek

Vášeň a touha v portugalských operách a písních 18. století

Das Sommerkino letní kino na Pragov…

30.07.2024 - 30.07.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete