Statistika našeho portálu

  • 102 287 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Boston Philharmonic Youth Orchestra a světová cellistka Natalie Gutman 16. 6. v Praze

16.06.2015 Praha

16. 6. zahraje ve Smetanově síni Obecního domu vynikající mládežnický orchestr Bostonských filharmoniků - Boston Philharmonic Youth Orchestra (BPYO). Koncert začíná v 19.30 hodin. Na programu zazní energická Slavnostní předehra DmitrijeŠostakoviče a poté Bartókův virtuózní Koncert pro orchestr – jeden z vrcholů orchestrálního repertoáru. Ve druhé části koncertu  zahraje legendární ruská…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

16. 6. zahraje ve Smetanově síni Obecního domu vynikající mládežnický orchestr Bostonských filharmoniků - Boston Philharmonic Youth Orchestra (BPYO). Koncert začíná v 19.30 hodin. Na programu zazní energická Slavnostní předehra DmitrijeŠostakoviče a poté Bartókův virtuózní Koncert pro orchestr – jeden z vrcholů orchestrálního repertoáru. Ve druhé části koncertu  zahraje legendární ruská violoncellistka Natalia Gutman slavný Dvořákův druhý violoncellový Koncert h moll. "Věřím, že milovníci krásné hudby ocení tento program, zvláště když budou mít vzácnou příležitost slyšet jednu z největších violoncellistek dvacátého století, hrající nádherný koncert svého milovaného skladatele.",říká dirigent Benjamin Zander.

 

Vznik Boston Philharmonic Youth Orchestra podpořily nejvýznamnější osobnosti hudebního světa jako např. violoncellista Yo-Yo Ma či dirigent Sir Simon Rattle. Od jeho založení letos uplynou pouhé tři roky, ale orchestr se pod vedením Benjamina Zandera stal významnou součástí hudební scény, zařadil se mezi světovou špičku a začal sklízet ihned vynikající kritiky. Z kritiky v New York Times například citujme, že členové orchestru "hrají s vyzrálostí a soudržností, která přesahuje jejich věk". V Praze se BPYO, sestávající ze 120 brilantních mladých muzikantů ve věkovém rozpětí 11 až 21 let, představí na 2 koncertech (16.6. a 18.6.).

 

Benjamin Zander je violoncellista, skladatel a uznávaný dirigent, který má velké zkušenosti s prací s mladými muzikanty (v letech 1967–2012 působil na New England Conservatory), ale je i žádaným dirigentem světových orchestrů. V roce 1979 se B. Zander stal dirigentem Bostonské filharmonie, výjimečný vztah má také s londýnským Philharmonia Orchestra, se kterým nahrává komplety Beethovenových a Mahlerových symfonií pro labely Telarc a Linn Records. Procestoval celý svět i jako přednášející, několikrát vystoupil jako řečník i na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Obdržel mnoho ocenění a v roce 2009 mu byl udělen čestný doktorát na jeho "alma mater", New England Conservatory of Music.

 

Ve Dvořákově cellovém koncertu se představí jednaz nejrespektovanějších světových violoncellistek, často posluchači a kritiky nazývána "královnou violoncella" Natalia Gutman.Studovala u Mstislava Rostropoviče na Leningradské konzervatoři. Ameriku oslnila vystoupením v Carnegie Hall pod taktovkou Leopolda Stokowského, po návratu do Moskvy jí však sovětské autority znemožnily na dalších 10 let mezinárodní kariéru. V Sovětském svazu ovšem její hvězda stoupala – koncertovala i nahrávala se špičkovými dirigenty i hudebníky, spolu se Svjatoslavem Richterem založili trio. Od roku 1978 mohla Gutman opět pokračovat ve své mezinárodní kariéře – od té doby koncertovala v nejprestižnějších sálech světa, spolu s dirigenty Sergem Celibidachem, Mstislavem Rostropovičem, Kurtem Masurem, Wolfgangem Sawallischem, Bernardem Haitinkem, Riccarem Mutim, Jukka-Pekka Sarastem nebo Gustavem Dudamelem. Zcela speciální profesionální vztah si vybudovala s Claudiem Abbadem, pod jehož taktovkou od 80. let 20. století vystupovala s Berlínskými filharmoniky.

 

Všechny koncerty Musica Orbis 2015 se konají pod záštitou náměstka pro kulturu Magistrátu hl. m. Prahy, pana Jana Wolfa. Červnové koncerty cyklu Musica Orbis proběhnout pod záštitou Americké ambasády v Praze – záštitu poskytla kulturní atašé, paní Sherry C. Keneson-Hall.

 

Koncertní agentura The Prague Concert Co. představuje posluchačům zahraniční amatérské hudební soubory již více než 20 let, ale poslední tři roky ty nejzajímavější z nich soustředila pod křídla cyklu Musica Orbis. Společným jmenovatelem všech koncertů je i přes mladý věk interpretů vysoká hráčská úroveň, velké nasazení hráčů, nadšení z hudby a pochopitelně pestrý program. 6 koncertů cyklu proběhne v Obecním domě a v Rudolfinu v  červnu a srpnu.

 

úterý  16. 6. 2015 19.30 hodin, Smetanova síň Obecního domu

 

Boston Philharmonic Youth Orchestra, USA

Benjamin Zander -  dirigent

Natalia Gutman -  violoncello

 

D. Šostakovič: Slavnostní předehra, op. 96

A. Dvořák: Koncert pro violoncello a orchestr č. 2 h moll, op. 104

B. Bartók: Koncert pro orchestr

 

Cena 500,- Kč/vstupenky nejsou číslovány, sleva 50% studenti, ZTP a doprovod.

Více informací o koncertech a zvýhodněném vstupném najdete na www.musicaorbis.cz, vstupenky jsou také k dostání v obvyklých předprodejích. 

Další akce v okolí

Kašpárek v rohlíku se chystá na hok…

13.05.2024 - 13.05.2024
Praha

Dá se patentovat raclette z jitrnice? Proč se v rámci hokejových zápasů vyplatí elektronickou tužkou analyzovat i…

Malý princ 2024 - Praha

17.05.2024 - 17.05.2024
Divadlo Hybernia

Literárně – hudební představení na motivy alegorického příběhu Malý princ Antoina de Saint-Exupéry

Barokní podvečery - Apollón & Dioný…

21.05.2024 - 21.05.2024
Tereziánský sál

Triové sonáty A. Corelliho a G. F. Händela & flétnový koncert A. Scarlattiho

2. Středověké slavnosti na Hradčane…

25.05.2024 - 25.05.2024
park Maxe van der Stoela

Udatní rytíři království českého se utkají ve velkolepých turnajích, neúprosných soubojích a šarvátkách na posvátném…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 7. květen

Dnes má svátek Stanislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete