Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Den s královnou Eliškou Rejčkou v Hradci Králové

26.05.2013 Hradec Králové

Nevšední setkání s Eliškou Rejčkou mohou v Hradci Králové zažít ti, kteří poslední květnovou neděli navštíví jeho historické centrum. Doprovodný program pro děti i dospělé připravilo město od druhé hodiny odpolední až do večera. Chybět nebudou komentované prohlídky, audience u královny, zvonění na zvon Augustin na Bílé věži či přednášky týkající se života královny.Právě 26. května je tomu už 710…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Nevšední setkání s Eliškou Rejčkou mohou v Hradci Králové zažít ti, kteří poslední květnovou neděli navštíví jeho historické centrum. Doprovodný program pro děti i dospělé připravilo město od druhé hodiny odpolední až do večera. Chybět nebudou komentované prohlídky, audience u královny, zvonění na zvon Augustin na Bílé věži či přednášky týkající se života královny.

Právě 26. května je tomu už 710 let od korunovace Elišky Rejčky českou královnou, a město k tomuto výročí připravilo zajímavý program nejen pro děti, který začne ve dvě hodiny na nádvoří Městské hudební síně. "Právě sem mohou zájemci až do půl páté přicházet na audienci přímo ke královně Elišce Rejčce, které se budou moci svěřit se svými starostmi, povědět jí, co je ve městě nového a vyfotografovat se. V malém sále Městské hudební síně budou od půl třetí a od půl čtvrté přednášky a ukázky oděvů či reálií," vysvětluje Milena Březinová z odboru kultury magistrátu města. Program se však bude odehrávat i v katedrále sv. Ducha, kde se budou od dvou hodin v hodinových intervalech konat až do páté hodiny odpolední komentované prohlídky katedrály. Zvláštností je, že tyto prohlídky budou začínat v královské předsíni, kde jsou umístěny busty královen Elišky Rejčky a Elišky Pomořanské. "Čtvrt hodiny před pátou začne ulicemi Zieglerovou a Rokitanského procházet miniprůvod v čele s královnou a za doprovodu hudby a kejklířů zamíří do katedrály, kterou si Eliška Rejčka prohlédne. Od šesté hodiny večerní vypukne slavnostní ceremoniál hradeckých zvoníků, kteří rozezní zvon Augustin na Bílé věži," pokračuje výčtem dalších aktivit Milena Březinová.

Všichni přítomní mohou navštívit středověké minitržiště za hudebního doprovodu dobové hudby. K vidění budou na nádvoří Městské hudební síně a na severních terasách kejklíři. Všem návštěvníkům se otevřou i brány běžně nepřístupné kaple sv. Jana Nepomuckého. Zájemci si zde budou moci rovněž koupit Eliščiny dukáty ze slavnostní edice, kde se na lícové straně dukátů nachází vyobrazení královny Elišky Rejčky a rubovou stranu pak zdobí znak města Hradec Králové. Více se dozví všichni i o královských věnných městech ze stánku s turistickými materiály. Zhlédnout budou moci zájemci i ukázky rekonstruovaného stolního nádobí, šperků, kosmetické a oděvní doplňky odpovídající dvorskému prostředí doby Elišky Rejčky.

Při přednášce Ivana Dubce v Městské hudební síni bude předvedena unikátní replika královnina korunovačního oděvu. Jde o velmi nákladné rekonstrukce oděvů, které není nikde jinde v Evropě možné vidět a na jejichž zhotovení se podíleli špičkoví odborníci ve svých oborech.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

XV. Evropský šampionát vozítek s pe…

22.06.2024 - 22.06.2024
u muzea

Mezinárodní závod originálních, veselých vozítek s pedály, který se skládá nejen z vlastního rychlostního závodu na…

Legendy nebes 2024 - Hradec Králové

02.08.2024 - 03.08.2024
Letiště Hradec Králové

Letecký festival pro celou rodinu s jedinečným konceptem v Hradci Králové. Legendární letadla, dechberoucí akrobacie,…

Jarmark v Podorlickém skanzenu Krňo…

01.05.2024 - 01.05.2024
Třebechovice pod Orebem

Tradiční prvomájový jarmark zahajuje pravidelnou turistickou sezonu ve skanzenu. Ke zhlédnutí i zakoupení budou výrobky…

Noční koloběžkování 2024 - Hradec K…

04.05.2024 - 04.05.2024
Topsports centrum -…

Noční koloběžkování 2024 již tradičně otevře sezónu nejen pro všechny milovníky koloběžkování, ale i naplno otevře síť…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete