Gurmán Hradec Králové - festival
30.04.2011 - 01.05.2011 Hradec Králové
Přes 20 restaurací, 15 pivovarů, zahájení chřestové sezony, kuchařské a barmanské exhibice, ochutnávky výjimečných vín, cizokrajné kuchyně, soutěže v přípravě kávy i farmářský trh chystají letos organizátoři druhého ročníku festivalu Gurmán, který proběhne první květnový víkend (30/4 – 1/5) ve Festivalparku v Hradci Králové.Hlavním tématem festivalu zůstává dobré jídlo a kvalitní pivo.…
Adresa a kontaktní informace
- Adresa:
- Hradec Králové FestivalPark
- Oblast
- Severovýchod
- Kraj
- Královéhradecký kraj
- Okres
- Hradec Králové
- Obec
- Hradec Králové
Fotogalerie k článku
Přes 20 restaurací, 15 pivovarů, zahájení chřestové sezony, kuchařské a barmanské exhibice, ochutnávky výjimečných vín, cizokrajné kuchyně, soutěže v přípravě kávy i farmářský trh chystají letos organizátoři druhého ročníku festivalu Gurmán, který proběhne první květnový víkend (30/4 – 1/5) ve Festivalparku v Hradci Králové.
Hlavním tématem festivalu zůstává dobré jídlo a kvalitní pivo. Návštěvníci se mohou těšit na degustační porce vybraných regionálních restaurací, mezi kterými nebudou chybět vítězové loňského ročníku - restaurace Řeznictví Uhlíř Jaroměř a ani několik dalších slibných gastronomických objevů. Ve spolupráci s Makrem připravujeme návštěvnickou soutěž v loupání chřestu a zahájení chřestové sezony. Na své si přijdou i milovníci masa, pro které budou mistři grilování ČR připravovat lahodné steaky ze 40 dní uzrálého českého hovězího.
Pro kuchaře, barmany a číšníky, kteří přijdou v čistém profesním úboru, je vstupné na festival zdarma.
Přirozeně nebudou chybět ani kuchařské exhibice, o které byl při loňském ročníku Gurmán festivalu obrovský divácký zájem. Návštěvníci se mohou těšit na tipy a triky od nejlepších českých šéfkuchařů, jako je Jan Punčochář (Restaurant Le Terrior), Roman Paulus (šéfkuchař hotelu Alcron a Kuchař roku 2009/10), Radek Šubrt (restaurant Amade), Mirek Kalina (Kuchařská pohotovost), Václav Frič (PRAKUL), Petr Stádník (Makro), Marek Svoboda (Nowaco). Nebude chybět ani nekompromisní Zdeněk Pohlreich (Restaurant Divinis a Imperial), nebo jeho kolega z reality show Na nože, neúnavný propagátor kvalitní stravy a zakladatel PRAKULu Roman Vaněk, který diváky pobaví přednáškou o nešvarech a zlozvycích v restauracích. Letošní novinkou bude dražba mistrovsky připravených pokrmů, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely.
"Chceme lidem představit naše špičkové kuchaře, kteří by měli konečně vyjít z anonymity svých kuchyní a stanout v centru pozornosti, kam po právu náleží. Je na čase v lidech zbořit vžité představy, že kuchař je umaštěný a tupý tvor pohybující se v kuchyni. V zahraničí jsou nejlepší kuchaři lidmi zbožňováni a médii hýčkáni stejně jako hvězdy show byznysu, s nímž má kuchařské řemeslo mnoho společného." říká Ivan Vodochodský, který se na organizaci festivalu podílí. "Proto jsem šťasten, že na letošní Gurmán festival přijal pozvání můj kamarád a učitel, první a zatím jediný český držitel nejvyššího kuchařského ocenění - michelinské hvězdičky, šéfkuchař Pavel Pospíšil, který má svůj skvělý restaurant Pospisil´s Krone v německém Bühlu. Pavel vloni přiletěl i se svým týmem soukromým letadlem festival pozdravit, lidé ho nadšeně uvítali, on si dal pár ochutnávek a s příslibem, že se tu příští rok ukáže, zase odletěl. No a své slovo splnil." usmívá se Vodochodský.
Zapíjet se bude vybranými pivy z nabídky patnáctky pivovarů, k dispozici budou piva světlá i tmavá, vydatná i lehká, silná i nealkoholická, ovocná, speciální, kvasnicová…, zkrátka každý pivovar přijde s tím nejlepším, co vaří. Festivalová menu jednotlivých podniků se již připravují a na webových stránkách festivalu (www.gurmanfestival.cz) budou v průběhu dubna postupně zveřejňovány.
V rámci doprovodného programu
se opět představí nejlepší baristé a soutěž Barista Open, kterou doprovodí nejrůznější přednášky o přípravě kávy, její kvalitě a působení na zdraví. "Káva letos dostane ještě více prostoru než minulý rok, stejně tak tomu bude u vína, kterému věnujeme celý hangár. Jednou z dalších novinek, která zpestří letošní nabídku, bude Svět na talíři, perličky z cizokrajných kuchyní, kterým poprvé věnujeme vlastní prostor. Zajímavá bude sobotní prezentace partnerského slovinského Novego mesta, kde ochutnáme speciality jako víno Cviček nebo pražen krompir, což jsou pečené brambory." říká Ivan Vodochodský. Návštěvníci mohou načerpat inspiraci při sledování filmů s gastronomickou tématikou, které byly oceněny na Mezinárodním festivalu gastronomických filmů a pořadů Znojemský Hrozen. Děti se mohou vyřádit v hlídaném dětském koutku plném kreativních dětských her.
Gurmán festival nezapomíná na rodiny s dětmi
Bohatý program pro děti zahrnující výtvarné a sportovní aktivity připravila pro letošní ročník agentura Hospodyňky. Děti si můžou zaskákat v pytli nebo zapojit fantazii a pomalovat si tričko. Pro ty nejmenší bude ve speciálním stanu připraven přebalovací pult a mikrovlnná trouba k ohřátí jídla či přesnídávky.
Hlídání dětí bude probíhat po celou dobu konání festivalu.
Pravidla hlídání:
• Hlídání bude probíhat ve stanu určeném pro tuto aktivitu a jeho okolí v době festivalu.
• Rodiče musí předložit k nahlédnutí svůj platný občanský průkaz.
• Jelikož kapacita stanu je omezena, rodiče si vždy po 30 minutách musí přijít prodloužit dobu hlídání, nebo ji ukončit, aby byla možnost i pro ostatní.
• Děti budou hlídané našimi zaměstnanci, kteří mají pro tyto účely kvalifikaci a zkušenosti.
• Hlídání bude probíhat formou výtvarných a sportovních aktivit.
Předprodej
bude letos rozdělen do několika cenových variant a samozřejmě znovu platí ono staré známé, kdo dřív koupí, neprohloupí. V nabídce je limitovaná zimní edice těch nejlevnějších vstupenek na oba dva dny plné ochutnávek vybraných restaurací a delikates za 120 Kč a na jeden den pak za 80 Kč. To vše bude k mání v předprodejní síti Eventim jen do konce února.
Od března do dubna bude možné zakoupit dvoudenní vstupenku za 150 Kč, jednodenní pak za 90 Kč. V den konání festivalu se budou vstupenky prodávat za 170 Kč dvoudenní a za 100 Kč jednodenní.
Vstupenky
je možno objednat v e-shopu Eventim (www.eventim.cz), seznam předprodejních míst sítě Eventim naleznete na stejné internetové adrese.
Pro více info sledujte průběžně naše webové stránky gurmanfestival.cz
Těšíme se na vás!
Mapa
Líbí se vám tento článek a rádi byste, aby se v rubrice Kalendář akcí zobrazoval mezi prvními?
Pošlete SMS zprávu ve tvaru ATLASCESKA 55067 na telefonní číslo 9033350 a článek tak nikdo nepřehlédne!
Cena SMS zprávy je 50 Kč včetně DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Reklamace plateb na reklamace@airtoy.cz nebo lince 602 777 555, 9 - 17 hodin, Po-Pá, www.platmobilem.cz. Kontakt na provozovatele: redakce@atlasceska.cz


