Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hania Rani 2023 - Praha

18.10.2023 Praha

Polská královna klavíru Hania Rani zahraje 18. října své uhrančivé skladby na ozvěnách desátého ročníku festivalu Spectaculare v Divadle Archa.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
Web
www.spectaculare.cz
Facebook
www.facebook.com/festivalspectaculare

Fotogalerie k článku

Jeden z největších fenoménů postklasické hudby posledních let a hudebnice ověnčená řadou uznávaných hudebních cen přiveze do Čech své nové studiové album. Poprvé u nás vystoupí se svou kapelou, se kterou v současnosti vyprodává koncertní sály v rámci své první světové tour. Vstupenky budou v prodeji od 14. dubna.

Hudba polské klavíristky a producentky Hanii Rani se rodí z fascinace klavírem jako hudebním nástrojem, jeho zvuk a harmonické možnosti ale využívá svým vlastním, osobitým způsobem, často i v kombinaci se sametovým hlasem. Narodila se v Gdaňsku a poslední roky pendluje mezi Varšavou, Berlínem a Curychem. Vystudovala na konzervatoři, ale její hudební lásky od Chopina přes Brubecka až k Radiohead jí zavedly k neortodoxnímu přístupu k tvorbě. 

Výrazně se prosadila už svým debutovým albem Esja z roku 2019. Vyšlo na manchesterské značce Gondwana Records a obsahovalo sólové klavírní skladby inspirované stejnojmenným islandským pohořím. Stejně jako je podle počasí proměnlivá jeho vizáž, mění se i nálada hudby polské skladatelky. Rani se s nahrávkou podívala do Top 75 nejprodávanějších alb v Británii a dostala za ni mimo jiné dvě ceny Fryderyk Awards, které uděluje polský nahrávací průmysl. 

Velkého ohlasu se dočkalo i následné album Home, kde její hudba ještě víc vyrostla do krásy díky bohatším aranžím. Využívá zde i vokál nebo delikátní elektroniku a hlavně ji doprovází basista Ziemowit Klimek a bubeník Wojtek Warmijak. Britský obchod a vydavatelství Rough Trade desku o hledání domova v čase nejistoty zařadil do seznamu nejlepších nahrávek roku. V roce 2021 se Hana Ranii spojila s čelistkou Dobrawou Czocher a v prostorách Štětínské filharmonie nahrály desku Inner Symphonies. Skladby těží ze zdánlivého protikladu intimity hudby a expanzivního zvuku prostoru a deska vyšla na prestižní značce Deutsche Grammophon. 

Hania Rani má za sebou také několik soundtracků. Hudbou doprovodila film xAbo, dokument o Benátkách Venice-Infinitely Avantgarde nebo divadelní hru Nora. Ze spolupráce s filmaři se zrodila i její zatím poslední deska On Giacometti, soundtrack pro dokument režisérky Susanny Fanzun o legendárním italském sochaři a malíři, který zemřel v roce 1966. Hania Rani skladby psala v izolaci ve švýcarských horách. Desku vydala v únoru letošního roku a 18. října ji přiveze představit i do Prahy. Vystoupení se odehraje v rámci Spectaculare10 echoes, jež připomenou letošní povedený desátý ročník festivalu Spectaculare.

Další akce v okolí

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Malý princ 2024 - Praha

17.05.2024 - 17.05.2024
Divadlo Hybernia

Literárně – hudební představení na motivy alegorického příběhu Malý princ Antoina de Saint-Exupéry

Oblíbený Army den opět v Atriu Flor…

18.05.2024 - 18.05.2024
Atrium Flora

Po roce se opět můžete těšit na oblíbený Army den v Atriu Flora. Uskuteční se v sobotu 18. května. Čekat na vás bude to…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete