Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jízda králů ve Vlčnově

25.05.2018 - 27.05.2018 Vlčnov

Zřejmě nejpopulárnější tradiční folklorní akcí konanou u nás je "Jízda králů" , odehrávající se tradičně na Svatodušní neděli ve Vlčnově, ležícím přibližně 5 kilometrů jihozápadním směrem od Uherského Brodu.Slovácká folklorní slavnostJde o starobylý zvyk, při kterém jsou jeho aktéři při specifickém iniciačním obřadu vítáni mezi dospělé občany obce. Provádějí ji vždy osmnáctiletí…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Zřejmě nejpopulárnější tradiční folklorní akcí konanou u nás je "Jízda králů" , odehrávající se tradičně na Svatodušní neděli ve Vlčnově, ležícím přibližně 5 kilometrů jihozápadním směrem od Uherského Brodu.

Slovácká folklorní slavnost

Jde o starobylý zvyk, při kterém jsou jeho aktéři při specifickém iniciačním obřadu vítáni mezi dospělé občany obce. Provádějí ji vždy osmnáctiletí chlapci, přičemž každý z nich jede jako člen královské družiny jen jednou v životě. Vezeným králem je pak malý chlapec ve věku 10-12, převlečený do dívčího kroje. Od roku je tato tradiční lidová slavnost zapsána organizací UNESCO na seznamu Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Garantem zpracování údajů o Jízdě králů je pak Národní ústav lidové kultury ve Strážnici.

Vlčnovská jízda má za sebou více než dvousetletou tradici, při které průvod jede z horního konce vsi směrem na dolní konec. Doprovodnými akcemi je bohatý jarmark s možností prohlídky muzea a starých domů. Popularitu zdejšímu průjezdu králů zajistil zvláště malíř Joža Úprka. Tato specifická lidová tradice se udržuje ještě v Hluku, Kunovicích a Skoronicích na Slovácku, a to i přesto, že před druhou světovou válkou se ve slováckém regionu konala akce téměř v každé vsi.

Jízda králů 2018

Podrobný bohatý program

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete