Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Národní technické muzeum

01.02.2017 - 31.12.2025 Praha

Legendární stavebnice Merkur v nové herně Národního technického muzeaNárodní technické muzeum otevírá novou Hernu Merkur, která je určena malým i velkým návštěvníkům pro odpočinek, zábavu a poučení. Herna se nalézá v blízkosti expozice Hornictví a Hutnictví a jsou zde vystaveny modely postavené z Merkuru související s hornickou a hutnickou tematikou - rypadlo, těžní věž nebo vagony na přepravu na…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Národní technické muzeum
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Legendární stavebnice Merkur v nové herně Národního technického muzea

Národní technické muzeum otevírá novou Hernu Merkur, která je určena malým i velkým návštěvníkům pro odpočinek, zábavu a poučení. Herna se nalézá v blízkosti expozice Hornictví a Hutnictví a jsou zde vystaveny modely postavené z Merkuru související s hornickou a hutnickou tematikou - rypadlo, těžní věž nebo vagony na přepravu na uhlí. Další drobné exponáty a sestavené modely mohou být inspirací pro práci návštěvníků s touto stavebnicí.

Modely Národnímu technickému muzeu půjčil sběratel a propagátor kovových stavebnic Jiří Mládek, který uvedl: "Po všem svém pátrání ohledně historie stavebnice Merkur a díky praktickým zkušenostem, postavil jsem z něj skoro 5 tun modelů, jsem došel k názoru, že Merkur je svou jednoduchostí, minimální četností součástek a tvarově prostorovou propracovaností českým národním pokladem a kulturně-technickým odkazem."  

O historii stavebnice Merkur se mohou zájemci více dozvědět v herně z  filmu. Stavebnice začala být vyráběna v roce 1925 v Polici nad Metují a výroba zde běží bez přerušení dodnes. Český patent Jaroslava Vancla byl založen na přesném dodržování rozměrů. Novinkou bylo lakování součástek, takže stavebnice byla přesná a barevná. Merkur byl zpočátku luxusní stavebnicí, přesto se postupně stal fenoménem, oblíbenou konstrukční hrou, která poskytuje neomezené možnosti pro tvorbu nových řešení a pomáhá rozvíjet technické dovednosti dětí i mládeže. Neobvyklé možnosti využití Merkuru dokládá také světově proslulý vynález způsobu výroby měkkých kontaktních čoček, který uskutečnil chemik Otto Wichterle v roce 1961 právě za pomoci této stavebnice. Návštěvníci muzea mají možnost si prohlédnout Wichterleho čočkostroj v expozici Chemie kolem nás.

Návštěvníci si v nové herně kromě stavění z Merkuru mohou zahrát na počítači interaktivní hru s hornickou tematikou, menší děti potěší např. projekce oblíbených večerníčků a možnost postavit si věž nebo zeď z velkých papírových kostek.

Herna Merkur bude pro návštěvníky otevřena od 1. 2. 2017.

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Další akce v okolí

Hravé neděle na Zážitkovce Praha - …

28.04.2024 - 28.04.2024
Zážitkovka Praha

Vyrobte si strašidelné oči, speciální pavoučí mýdla nebo umíchejte kouzelný lektvar.

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

ČaroDejvice ve Stanici techniků 202…

30.04.2024 - 30.04.2024
Stanice techniků DDM…

V úterý 30. dubna vypuknou ve Stanici techniků tradiční akce ČaroDejvice.

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete