Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Masopust na statku Piletice

23.02.2020 Hradec Králové

Masopustní hodokvas v tradičním staročeském stylu. Tradiční venkovská zabíjačka. Obchůzky masopustních maškar a taneční rej. Ukázky rukodělných výtvarných technik. K ochutnání bude také poctivý domácí piletický chléb, koblížky, jitrnice, jelítka a další pochutiny.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Šrámkův statek Piletice
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Hradec Králové

Fotogalerie k článku

Staročeská zabíjačka, obchůzka maškar, pečení chleba a božích milostí, ukázky technik lidové tvorby, řemeslný minitrh a bohaté občerstvení, to vše okusíte, když navštívíte Šrámkův statek v Pileticích 3. března 2019. Koná se tady každoroční Masopust na statku.

Masopustní čas, tedy období mezi Vánocemi a Velikonocemi, si naši předkové dovedli patřičně užít, zejména poslední tři dny před čtyřicetidenním půstem, jenž následoval po bujarém masopustním úterý počínaje Popeleční středou. V naprosto ojedinělém prostředí starobylého Šrámkova statku v Pileticích, jehož areálu vévodí klenot původní lidové architektury – dvousetletá roubená chalupa se stodolou, odstartuje úderem desáté hodiny masopustní rej.

Návštěvníci této veselice se rozhodně nudit nebudou. K vidění bude třeba tradiční venkovská zabíjačka, která bude okořeněná komentářem mistrů řezníků. A samozřejmě obchůzky masopustních maškar a taneční rej v provedení folklorních souborů Červánek a Dupák, který mohou návštěvníci podpořit vlastní účastí v maskách.

Tetičky dají i ochutnat a přitom budou povídat o dalších (nejen masopustních) zvycích a obyčejích ze života dřívějšího venkovského obyvatelstva. K ochutnání bude také poctivý domácí piletický chléb, koblížky, jitrnice, jelítka a další zabíjačkové pochutiny, svařené víno, čaj, grog nebo medovina. Pozornosti návštěvníků by jistě neměla uniknout ani národopisná výstavka věnovaná životu na vsi na přelomu 19. a 20. století, která vznikla z darů občanů Hradce Králové a okolí.

Mapa

Další akce v okolí

Legendy nebes 2024 - Hradec Králové

02.08.2024 - 03.08.2024
Letiště Hradec Králové

Letecký festival pro celou rodinu s jedinečným konceptem v Hradci Králové. Legendární letadla, dechberoucí akrobacie,…

Královský košt Hradec Králové 2024

22.11.2024 - 22.11.2024
hotel Černigov

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Noční hrané prohlídky hradu Potštej…

27.07.2024 - 27.07.2024
Potštejn

Zveme vás na večerní a noční hrané prohlídky monumentální zříceniny hradu Potštejn. Letos se vydáme historií místa -…

Hradozámecká noc - hrad Potštejn 20…

24.08.2024 - 24.08.2024
Potštejn

Srdečně Vás zveme na netradiční hrané prohlídky hradu s názvem: PROTI PROUDU ČASU

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete