Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Mezinárodní hudební festival v Krumlově

14.07.2023 - 05.08.2023 Český Krumlov - UNESCO

12 koncertních míst, desítky koncertů, stovky zahraničních a českých hudebníků, zpěváků a tanečníků propojí v hlavním programu 32. ročník Festivalu Krumlov od 14. července do 5. srpna 2023. Do jižních Čech zavítá klavírista Alexandr Melnikov, tenorista Charles Castronovo, houslisté Vadim Gluzman a Josef špaček, kytarista Rafael Aguirre, a mnoho dalších. Vstupenky právě v prodeji na www.festivalkrumlov.cz ZCELA ZDARMA festival nabídne doprovodný program ve Festivalové zóně: populární koncerty, výtvarné a taneční workshopy, vzdělávací a pohybové aktivity a mnoho dalšího.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Večerní nebe nad českokrumlovským zámkem otevře 14. července zahajovací koncert Francouzská noc. Hvězdy na nebi možná zastíní i hvězdy na podiu Letní jízdárny, do jejíž magické scenérie se festival vrátí po dvaceti letech. Zazní nejkrásnější skladby romantismu a impresionismu ze země galského kohouta . Připomenou tak klíčovou událost evropských dějin a lidské svobody – Pád Bastily 14. července 1789.

Choreograf Jiří Bubeníček a taneční soubor Les Ballets Bubeníček zahájí večer originální choreografií skladby Ke Hvězdám. Vystoupí sólisté předních evropských baletních scén – např. Léonore Baulac, hvězda Opera National de Paris, István Simon  a Jón Vallejo, první sólisté drážďanské Semperoper Ballet aj. Alexander Melnikov a Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Roberta Jindry nás zavedou do exotiky Klavírním koncertem C. Saint-Saënse č. 5 nazvaným "Egyptský" a sugestivním La Mer (Moře) Claudea Debussyho. Velkolepý večer zakončí podmanivé Bolero Maurice Ravela ještě umocněné strhující choreografií.

Operní gala připomene 15. 7. nejkrásnější operní árie zejména Giuseppa Verdiho, od jehož narození letos uplyne 210 let. Árie a duety z Traviaty, Nabucca a Rigoletta přenesou ze světových operních scén do Letní jízdárny Zuzana Marková, Charles Castronovo a PKF – Prague Philharmonia pod vedením Davida Giméneze Carrerase.

Dva skladatele, kteří inspirovali Mozarta či Beethovena, avšak české publikum si získávají teprve teď, přiblíží 21. 7. Il Boemo & Wranitzky. Ve filmu Il Boemo propůjčila geniálním áriím Josefa Myslivečka svůj hlas sopranistka Simona Šaturová. Jinak tomu nebude ani v Českém Krumlově, kde na ně naváže inscenace klasicistního baletu Lesní dívka Pavla Vranického.

22.7. rozezní Pivovarskou zahradu Viva España! a Concierto de Aranjuez v podání kytaristy Rafaela Aguirre. A koho neroztančí temperamentní i romantické melodie v podání zpěváků Beatriz Díaz a Pabla G. Lópeze, tak má nohy dřevěné.

Své legendární "Stradivárky" přiveze do Českého Krumlova fenomenální houslista Vadim Gluzman. 28. 7. se v Z8meck jízdárně stane koncertním partnerem a mentorem mladých talentů z pěti států – vítězů mezinárodní soutěže Vistuosos V4+.

Vynikající zpěváci ze newyorské Broadwaye Nikki Renée Daniels a Jeff Kready propojí slavné klasické muzikály a operety na večeru 29. 7. Bernstein Meets Gershwin. V doprovodu Severočeské filharmonie Teplice s dirigentem Janem Kučerou zazní Summertime, American in Paris, West Side Story aj.

Festival se vždy v létě stává organickou součástí života ve městě a do hlavního programu zařazuje nová, občas experimentální místa. NEtradiční spojení slovenského Mucha Quartetu a mima Vladimíra Kulíška tak bude hostit Kulturní centrum Prádelna. Do krumlovské synagogy přinese Alinde Quintet hudbu židovského skladatele Pavla Haase. Věhlasná violoncellistka Meehae Ryo se smyčcovým kvartetem vzdá v Egon Schiele Art Centru Poctu Brahmsovi, od jehož narození uplyne 190 let.  Kromě netradičních lokací bude komorní koncerty hostit i Maškarní sál českokrumlovského zámku. Vystoupí v něm houslista Josef Špaček s klavíristou Miroslavem Sekyrou, Smetanovo trio nebo klavírista David Kalhous a jeho hosté. Dva varhanní koncerty spojí festival s mistrovskými kurzy Mekka  varhaníků. V krumlovském kostele Božího těla a v kostele ve Zlaté Koruně zahrají lektoři Christophe Mantoux, Jaroslav Tůma a Pavel Svoboda i účastníci kurzů. V kostele sv. Mikuláše v Boleticích osvětleném svíčkami vystoupí vokální kvartet Bohemia Voice.

Žertovnou pozvánku do světa klasické hudby pro děti i dospělé nabídne 4. 8. NEvážná klasika. Překvapivé sólové nástroje a předměty publikum přesvědčí, že klasické hudbě rozhodně nechybí vtip a nadhled. Laškovných sopránových sól se zhostí Patricie Janečková a v překvapivé roli vystoupí Jan Budař.

32. ročník festivalu završí 5. 8. Slavné operní sbory a Carmina Burana. Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou uchvátí publikum sborovými scénami z Verdiho oper Trubadúr, Nabucco, Aida aj. Sólisté Adriana Kučerová, Steven LaBrieAnthony Gregory doplní ve velkolepém finále Filharmonii B. Martinů vedenou Danielem Raiskinem a Krumlovem zaburácí monumentální kantáta Carmina Burana.

 

Program 32. ročníku Festivalu - více informací a vstupenky na www.festivalkrumlov.cz

14 / 7 - Pá / 21:00 - Letní jízdárna
Francouzská noc

15 / 7 - So / 21:00 - Letní jízdárna
Operní gala – Opera Gala

16 / 7 - Ne / 11:00 - Klášterní zahrada
Hudební piknik s Unique Quartet

19 / 7 - St / 20:00 – Kulturní centrum Prádelna
MIMOřádné spojení

20 / 7 - Čt / 19:30 – Maškarní sál
David Kalhous a jeho hosté

21 / 7 - Pá / 19:30 - Zámecká jízdárna
Il Boemo & Wranitzky

22 / 7 - So / 20:30 - Pivovarská zahrada
Viva Espa
ña!

23 / 7 - Ne / 11:00 - kostel Božího těla
Varhanní matiné

25 / 7 - Út / 19:30 – kostel Nanebevzetí Panny Marie, Zlatá Koruna
Koncert duchovní varhanní hudby

26 / 7 - St / 19:30 – Maškarní sál
Josef Špaček a Miroslav Sekera

27/ 7 – Čt / 19:30 - Maškarní sál
Smetanovo trio – Smetana trio

28 / 7 - Pá / 20:00 - Zámecká jízdárna
Vadim Gluzman a mladí talenti

29 / 7 - So / 20:30 – Pivovarská zahrada
Bernstein Meets Gershwin

30 / 7 - Ne / 11:00 - Egon Schiele Art Centrum
Pocta Brahmsovi

2 / 8 - St / 19:30 – Synagoga Český Krumlov
Alinde Quintet

3 / 8 - Čt / 20:30 – kostel sv. Mikuláše, Boletice
Bohemia Voice

4 / 8 - Pá / 19:30 - Zámecká jízdárna
NEvážná klasika

5 / 8 – So / 20:30 - Pivovarská zahrada
Slavné operní sbory a Carmina Burana

 

Doprovodný program zdarma = Festivalová zóna

Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne vždy od pátku do neděle populární a multižánrové koncerty, výtvarné aktivity, workshopy malování či tance, cvičení s živou hudbou, letní kina a mnoho dalšího.

Pro všechny a  ZDARMA

Festivalová zóna a její aktivity jsou otevřeny nejen divákům festivalu, ale uvítá všechny návštěvníky i obyvatele města. Nabídne zábavu pro rodiny s dětmi, turisty, baťůžkáře, ale i krásně oblečené dámy a pány, kteří se sklenkou v ruce těší na večerní koncert.

Nejen koncerty v Klášterní zahradě
S festivalem strávíme nejen koncertní večery, ale po celý den si užijeme nejrůznější aktivity, odpočinek a setkání s přáteli. Festivalovou zónu najdeme v blízkosti centra města – v Klášterní zahradě (areál Klášterů Český Krumlov), přímo u hlavního festivalového koncertního místa – Pivovarské zahrady.  

 

Program Festivalové zóny:

Pravidelné aktivity:

sobota 10:00 - cvičení s živou hudbou hudbou

soboty 14:00 - 18:00 - výtvarné dílny s Kláštery Český Krumlov

neděle 14:00 - 18:00 - Krumlovský Montmartre – workshopy malování

neděle 11:00 - hudební pikniky:

  1. 7. Unique Quartet | 23. 7. Duo Budvicense | 5. 8. Trio Karageorgiev

neděle + pátek 4. 8. 20:30 - letní kina: Elvis, West Side Story, La La Land, Největší showman

Všechny aktivity na www.festivalkrumlov.cz/festivalova-zona

Další aktivity -program je stále rozšiřován:

14. 7. koncerty: sbor Perchta, Colorful People Trio

15. 7. výtvarné dílny s Centrem pro pomoc dětem a mládeži – řezbářství, výroba placek, pohledů, origami aj.

21. 7. koncerty: Tomáš Joachmann Trio, kapela Element

22. 7. historický fotokoutek - Museum fotoateliér Seidel

28. 7. workshop grafiky s Alšovou jihočeskou galerií

29. 7. DJ Martin Mach

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete