Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Po stopách pražských památných stromů

26.04.2016 - 31.12.2025 Praha

 Jaro láká k procházkám a výprava do přírody nemusí vždy směřovat za hranice hlavního města. Praha je sice bohatá na památky z řady historických budov, ale najdeme v ní i mnoho živých pamětníků dávné i nedávné minulosti v podobě památných a významných stromů. Ty jsou nyní novým prvkem informačního systému Prahy 2GIS.1 V aplikaci 2GIS si uživatelé mohou vyhledat cíl nebo celou trasu své procházky…

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

 Jaro láká k procházkám a výprava do přírody nemusí vždy směřovat za hranice hlavního města. Praha je sice bohatá na památky z řady historických budov, ale najdeme v ní i mnoho živých pamětníků dávné i nedávné minulosti v podobě památných a významných stromů. Ty jsou nyní novým prvkem informačního systému Prahy 2GIS.1 V aplikaci 2GIS si uživatelé mohou vyhledat cíl nebo celou trasu své procházky zadáním hesla "památné stromy" či "významné stromy".

Za památné stromy, jejich skupiny nebo stromořadí je možno prohlásit dřeviny vynikající svým vzrůstem nebo věkem, významné krajinné dominanty, zvlášť cenné jsou exotické neboli nepůvodní dřeviny a v neposlední řadě dřeviny historicky cenné, které jsou památníky historie, připomínají historické události nebo jsou s nimi spojeny různé pověsti a báje.

"Podnětem rozšířit databázi 2GIS o památné a významné stromy byla snaha o zkvalitňování a neustálé rozšiřování obsahu pro naše uživatele. Jsme rádi, když jim pomáháme lépe poznávat město, ve kterém se nacházejí," vysvětluje Jan Vališ, ředitel společnosti 2GIS, a dodává: "Chceme v této aktivitě pokračovat a nabízet uživatelům jednoduše a na jednom místě nejrůznější informace. Rádi bychom co nejdříve zmapovali např. cyklotrasy nebo zajímavé běžecké trasy, o které je obecně veliký zájem."

Při tvorbě mapy společnost 2GIS spolupracovala s Ing. Alešem Rudlem, který je autorem webu www.prazskestromy.cz. Díky tomu v mapě naleznete nejen umístění památných a významných stromů, kterých je celkem 108, resp. 64, ale také informace o jejich historii a další zajímavosti.

Další výhodou 2GIS je možnost vyhledat si trasu včetně dopravního spojení, a to i offline bez připojení k internetu. Pokud se uživatel chystá vyrazit například z hlavního nádraží za nejstarším památným stromem dubem Karlem do parku Kolodějského zámku, stačí jej vyhledat v mapě 2 GIS a nechat si vypočítat trasu.

Uživatelé aplikace 2GIS na zařízeních se systémem iOS mají již nyní k dispozici plnou databázi památných a významných stromů. Zařízení se systémem Android, online a PC aplikace nabídnou všechny informace v průběhu dubna.

Víte, že…

Dub Karel (dub letní)
Podle pověsti vysadil dub samotný císař a král Karel IV. v roce 1359. Dřevina je nejstarším a nejmohutnějším památným stromem v Praze. Pod dubem je pódium, které dříve sloužilo k oslavám, a státníci, kteří v Kolodějích pobývali, zde přijímali své návštěvy.

Beethovenův platan u Velkopřevorského paláce (platan javorolistý)
Strom je nejmohutnějším a nejstarším stromem svého druhu nejen v Praze, ale i v rámci celé republiky se řadí na přední příčky. Vypráví se, že pod ním sedával hudební skladatel Ludwig van Beethoven. Dnes zastřešuje svojí rozložitou korunou zeď nazývanou podle legendárního hudebníka a mírového aktivisty Johna Lennona.

O 2GIS
2GIS je městský informační systém provozovaný stejnojmennou společností. Aktuálně zahrnuje více než 280 měst v 9 zemích světa včetně metropole České republiky. Díky 2GIS získají obyvatelé i návštěvníci Prahy informace o lékárnách, bankomatech, kadeřnictvích, restauracích, klubech, kinech, divadlech, vysokých školách, úřadech, policii a mnoha dalších organizacích.

Mapa 2GIS obsahuje detailní vyznačení silnic, chodníků a stezek s nejstaršími budovami i novostavbami. Součástí je také vyhledávání optimální trasy pro cestování MHD i autem. V adresáři se zobrazují podrobné informace o organizacích včetně kontaktních údajů, vstupů do budov a nejbližšího parkování, které několikrát do roka aktualizují specialisté společnosti 2GIS.

Systém 2GIS lze používat online na webových stránkách www.2gis.cz. Všechny funkce a mapy jsou dostupné i bez připojení k internetu prostřednictvím aplikace pro počítače, smartphony a tablety. Aplikace 2GIS je zdarma ke stažení přes App Store, Google Play, BlackBerry World a Windows Phone Store.

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Chcete se správně hýbat a zbavit bo…

30.03.2024 - 30.03.2024
Praha

Jak mít pružné i silné tělo? Jak předcházet bolesti zad, případně jak se tyto problémy můžete pokusit napravit? Pomohou…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete